Viața intimă a femeii la 20, 30 și 40+ de ani

Relațiile conjugale sunt unul din cele mai paradoxale aspecte ale vieții noastre. Pe de o parte, toată lumea face dragoste, își dorește să facă dragoste, dar pe de altă parte – la acest capitol sunt încă multe fantezii, rușine și tabu.

20 de ani este vârsta la care și fanteziile, și rușinea, și tabu-urile sunt în floare. Iar toate aceste se suprapun cu maturizarea fizică, curiozitatea neîncrezătoare a tinereții, slaba cunoaștere de sine, viața și oamenii și, prin urmare, incapacitatea de a face față diverselor situații. Iată ce de viața intimă la 20 de ani este plină de drame, insuccese și chiar tragedii.

Tinerele se află ca în mijlocul unei furtuni și se aruncă dintr-o extremă în alta – fie dragostea promiscuă, fie dragostea cu parteneri neadecvați, fie ridicarea virginității la rang de cult. E posibil oare ca aceste extreme să fie cumva evitate? Nu se știe… poate doar peste câteva generații, când vom învăța să ne iubim și îi vom învăța asta și pe copiii noștri. Noi facem parte din generația fetelor neiubite. La 20 de ani, în dragoste căutam nu doar plăcerea fizică, sau satisfacerea curiozității, sau calmare puseurilor hormonale. Nu. În dragoste noi căutam iubirea.

Acasă nu am avut parte de iubire, în relația cu tata, căci se știe că anume în relația dintre tată și fiică se obține prima experiență de relaționare cu un bărbat. În schimb, am avut parte de mame infantile, critice sau, pur și simplu, neglijente; mame care erau epuizate de rutina zilnică și cu o grămadă de griji pe spatele lor. Și, uite-așa, am căutat noi iubirea în așternuturi străine. Pe lângă asta, și confirmarea propriei atractivități și valori feminine.

Când fata este mereu criticată sau ignorată, cum poate ea să înțeleagă cum este ea – frumoasă, subțire, cum se percepe ea ca femeie? Dragostea îi dă această confirmare. Ș-apoi trebuie să te căsătorești. În primul rând, așa spune societatea, în al doilea rând, e modalitatea ideală de a fugi de la casa părintească ”rece și fără iubire” și de a-ți crea un cămin așa cum îl visezi.

Doar că problema este următoarea: de unde să ia naștere un cămin plin de iubire, când nu s-a oferit decât plăcerea trupească? Noi ieșeam cu băieți care la fel se simțeau neiubiți, în interiorul cărora era o pustietate rece cauzată de neiubire, dar și o sete avidă de a o umple cu ceva. Cu un alt trup? Da, de ce nu? Din relație în relație, băieții obțineau ceea ce credeau ei că este confirmarea iubirii. Unora dintre aceste cupluri le-a mers – când s-au întâlnit două răni, s-au vindecat una pe alta, și-au oferit trupurile cu reciprocitate. Dar au existat cupluri care doar au avut de suferit. Acești tineri au trecut la altă vârstă, cu inima rece, cu visele spulberate și cu un corp folosit.

30 de ani. Rușinea persistă, dar sunt mai puține fantezii și deja există o oarecare experiență de viață. Femeia devine mai selectivă în alegerea partenerului. Știe sau deja învață să spună ”nu” bărbaților și situațiilor care nu-i plac. Începe să înțeleagă că relația trupească nu mai este o modalitate de a primi iubire sau, în genere, de a primi ceva. Iar cel mai important lucru este că femeia își ia responsabilitate pentru propriul orgasm. Nu mai așteaptă ca bărbatul să-și dea seama și să facă ceva pentru a-i provoca plăcerea. Femeia învață să-i spună și să-i arate ce își dorește.

Căsătoria continuă să fie un scop. Și presiunea socială continuă să existe, rudele încă mai pun întrebări indiscrete. Dar femeia de 30 de ani nu mai este dispusă să se mărite ”cu orice preț”, pentru că înțelege că nu vrea să se piardă pe sine, pentru că a pierdut suficient la 20 de ani. Cele care au reușit să se căsătorească la 18-20 de ani, iar la 30 au divorțat, încep să-și trăiască viața din nou, așa cum nu au făcut-o în tinerețe, pentru că au devenit mult prea devreme femei serioase, cu rutină casnică, soț și copil.

Pentru ele, către 30 de ani, și obligația socială de a se căsători este îndeplinită, și se simt autosuficiente, și sunt destul de tinere pentru nebunii, și totodată destul de mature pentru a se opri la timp. Poate fi vorba și de relații trupești ocazionale și promiscui, însă spre deosebire de vârsta de 20 de ani, femeia de 30 de ani este pe deplin conștientă că își dorește sau nu vreo aventură, dar cel mai important ea nu permite ca aceste aventuri s-o distrugă, pe ea și viața sa. Vârsta de 30 de ani este vârsta primelor conștientizări și înțelegeri ale sentimentului de proprie valoare, care nu depinde nici de bărbatul care îți este alături, nici de cantitatea de relații trupești de care ai parte. Femeia înțelege acum că ea este o persoană ce poate învăța tot ceea ce vrea, inclusiv ce este dragostea.

Aceasta este și vârsta separării definitive de părinți. Nu separarea fizică, cea care se petrece mult mai devreme. Ci separarea emoțională și psihologică, când își separă propria viață de așteptările părinților. Femeia anihilează vina și resentimentele ce vin din partea părinților și spune ”Mamă, am dreptul la viața mea și la greșelile mele!”

40 de ani. Rușinea și fanteziile sunt de domeniul trecutului. 40 de ani este vârsta la care se obține plăcere de la viață. De la relațiile trupești. De la comunicare. De la lume. Femeia știe că există relații trupești bune pentru ea, știe cum să-l obțină și mai știe că nu trebuie să simtă nici rușine, nici durere, de la faptul că îi place asta.

Nu mai înlocuiește conceptele, nu mai face jocuri, nu doar că a învățat să iubească, da înțelege că dragostea ”sănătoasă” este reciprocă. Femeia la 40 de ani se iubește pe sine și este iubită. Nu mai suferă din cauza unei iubiri neîmpărtășite, nu mai iubește vreun ticălos, vreun alcoolic sau vreun tip distructiv pe care l-ar fi putut iubi pe la 20 sau chiar 30 de ani. Pentru că înțelege că sentimentele sunt valoroase, omul este o valoare, timpul este o valoare.

Dacă a reușit cineva să aibă aceste revelații la 20 de ani, atunci este o fericită. Iar dacă cineva la 40 de ani încă nu a ajuns la punctul miraculos al conștientizării de sine, nu e cazul să dispere. Fiecare om are propria viteză, traseu și mijloace.

Trăiește, iubește și călătorește cu plăcere!

error: Content is protected !!