Veste proastă pentru tați: Copiii până la trei ani trebuie să doarmă cu mamele!

Pruncii trebuie să doarmă în pat cu mamele până la vârsta de trei ani. La această concluzie a ajuns un pediatru care a descoperit că bebelușii de două zile care erau puși în leagăne separate dormeau mult mai puțin și mai neliniștit decât cei care dormeau la pieptul mamei. Mai mult, copilașii care dorm separat au un ritm cardiac mult mai crescut.

Somnul fără contact cu părinții rupe legătura copilului cu mama și dăunează dezvoltării creierului.

Cercetătorii susțin că acesta ar putea fi un motiv de comportament deviant în viitor. Doctorul Nils Bergman de la Universitatea Capetown afirmă că pentru o dezvoltare armonioasă a nou-născutului, acesta trebuie să doarmă la pieptul mamei în primele săptămâni de la naștere. După care el trebuie să rămână în patul mamei până la vârsta de trei sau chiar patru ani.

Există probabilitatea ca mama să se întoarcă și să sufoce copilul?

Recent în Marea Britanie a fost publicat un studiu despre sindromul morții subite a sugarilor. Aproximativ o treime dintre cazuri au avut loc atunci când copilul a dormit cu mama în același pat.

Însă doctorul Bergman menționează:

„Atunci când copii mor în pat, nu întotdeauna este vinovată mama. Sufocarea poate avea loc și din cauza vaporilor toxici, țigărilor, alcoolului, pernelor prea mari și jucăriilor periculoase.”

Savanții au efectuat cercetări pe 16 nou-născuți care dormeau atât cu mama, cât și în pătucul lor. Rezultatele au demonstrat că inima copilului se încordează de trei ori mai mult atunci când el doarme singur.

Doar 6 din 16 copii au dormit liniștit în pătucuri separate. Chiar și acest somn era mai puțin profund decât la bebelușii care dormeau cu mamele lor.

Copii care dorm separat mai rar trec din faza de somn activ în faza de somn liniștit. Această trecere este foarte importantă pentru o dezvoltare normală a creierului. Cercetările pe animale confirmă faptul că stresul și insuficiența de somn din copilărie duce la devieri de comportament în adolescență.

Cel mai sigur loc pentru copil este patul părinților. Desigur, cu condiția că aceștia nu fumează, nu consumă alcool, nu suferă de obezitate și nu sunt extrem de obosiți.

Ce părere aveți despre acest studiu? Sunteți de acord ca bebelușii să doarmă împreună cu mamele lor?