”Vârsta isteriilor”- Сum să faceți față sfidărilor și crizelor de isterie ale unui copil de 3 ani. Experții recomandă!

Părinții copiilor de 3 ani înțeleg foarte bine în ce constă această ”vârstă a isteriilor”, care mai este numită și ”criza de la 3 ani”. Mulți părinți nu știu cum să se comporte când un înger mic și drăgălaș, din motive necunoscute, deodată devine o ființă supărată, plângăcioasă, iritată, răutăcioasă și face doar isterii.

Câteva recomandări de la experți, despre modul în care trebuie să facem față acestor stări ale copilului:

Dacă copilul are crize de isterie

În primul rând nu trebuie să vă panicați și mai ales să țipați la copil. Copilul nu trebuie să vadă că, comportamentul lui vă afectează. Trebuie să înțelegeți că țipetele și agresivitatea nu vă vor ajuta, ci dimpotrivă doar vor agrava situația.

Mai bine îmbrățișați copilul și asigurați-l că îl iubiți și îl auziți. Copilul trebuie să știe că lacrimile și plânsul nu-l ajută să se facă înțeles. Convingeți copilul să vorbească pe un ton calm.

Puteți lăsa copilul să plângă puțin, dar nu trebuie să vă îngrijoreze ce gândesc alții despre dvs și copilul dvs. În acest mod copilul învață să-și exprime emoțiile și trebuie să-l ajutați.

Dacă copilul este bătăuș

Da, copilul poate să reacționeze la ceea ce nu-i place nu doar cu lacrimi și capricii, dar și cu altceva. Spre exemplu, într-un acces de agresivitate copilul poate să-și lovească părinții. Acest comportament este normal pentru un copil de 3 ani. Dar, totuși, nu înseamnă că trebuie să-l suportați.

Părinții trebuie să facă totul pentru ca acest comportament să nu devină o obișnuință. Cum să faceți acest lucru? În primul rând, trebuie să învățați copilul să se elibereze de aceste emoții negative, așa încât nimeni să nu sufere.

Reacționați la o lovitură sau la o mușcătură, astfel încât să nu provocați la copil zâmbetul sau spaima. Lăsați copilul să se simtă rușinat și vinovat pentru comportamentul său. Spuneți copilului că vă este foarte dureros și neplăcut să vedeți acest comportament. Este interzis categoric să loviți copilul! Deoarece dacă îl loviți veți forma un stereotip – ești supărat, trebuie să lovești.

Dacă copilul nu dorește să se îmbrace sau să înoate

Este clar că uneori copilul poate refuza să execute unele activități zilnice plictisitoare. Și cum să-și arate cel mai bine atitudinea sa și refuzul de a se îmbrăca sau să se spele? Desigur, să se opună! În această situație experții recomandă să transformați totul într-un joc. De exemplu, în loc ca copilul să stea singur și să mănânce, puteți să organizați un ”restaurant”.

Ordonarea jucăriilor poate fi la fel de distractivă. Încercați să strângeți jucăriile la viteză sau să nu le puneți în coș, dar să le aruncați ca într-un coș de baschet.

Notă părinților

Criza de la trei ani – este o perioadă dificilă, care trebuie depășită. ”Potoliți” crizele de isterie a copiilor fără țipete și fără violență fizică, care provoacă și mai multă agresiune la copil. Părinții liniștiți demonstrează, că ei sunt cei care controlează situația.