Unii oameni îmi spun: „Îl învăț pe fiul meu să citească de la vârsta de doi ani!”, la care eu le răspund: „Ești un prost…”, – Tatiana Cernigovskaya.

În ultima vreme tot mai des observăm următoarea tendință: copiii încep să învețe a scrie și a citi aproape din scutece. Mulți părinți își învață copilul de 2 ani niște lucruri pe care ei înșiși le-au învățat la 5 ani. Nu credeți că ați putea să vă distrugeți în acest mod copilul? Cât de justificată ar fi oare această abordare a educației și instruirii copiilor?

Am decis să ne aprofundăm un pic în acest subiect. Pentru această am încercat să aflăm părerea doamnei Tatiana Cernigovskaya, psiholog, neurobiolog, profesor la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, cu care suntem totalmente de acord!

Metoda corectă de a-l învăța pe copil

Părinții moderni încearcă să bage cât mai multe informații în capul copiilor și să o facă cât mai devreme posibil. Ei consideră că aceasta este cea mai bună modalitate de creștere a unui copil. Tatiana Chernigovskaya consideră că este mult mai important să nu umpleți creierul copilului cu informații, ci să încercați să înțelegeți cum se utilizează resursele creierului. Și să faceți lucrurile acestea la timp.

Profesorul consideră: „Este foarte important pentru copii să înceapă a studia la timp. Problema principală a unui copil modern este orgoliul părinților. Când îmi spun unii dintre ei: „Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească”, la care eu îi răspund: „Ei bine, ești prost!”. De ce trebuie să faceți acest lucru? Copilul nu poate face acest lucru la doi ani. Creierul lui nu este pregătit pentru aceasta. Dacă îl antrenezi, da, el va citi și poate chiar și va scrie, dar noi avem alt scop.

Cine are mai multă nevoie de acest lucru? Copilul sau tu? Copilul trebuie să facă toate lucrurile la timpul lor. Mai întâi se va juca cu ursulețul de pluș, apoi cu cărțile cu imagini și după acestea va urma cititul. Părinții, însă, au nevoie deseori de acest lucru pentru a se lăuda că au un copil care citește la vârsta de doi ani. Este necesar să se lucreze cu creierul copilului ca acesta să se dezvolte, dar nu să-i fie inundat de o mulțime de informații, pe care încă nu le poate asimila.

Tatiana Chernigovskaya oferă mai multe sfaturi de care ar fi bine să țineți cont atunci când lucrați cu copilul Dumneavoastră.

1. Abilități motorii fine

Este foarte important să se acorde atenție dezvoltării abilităților motorii fine ale copilului. Ei trebuie să modeleze ceva din plastilină, să taie cu foarfecele, să aranjeze mărgeluțele sau alte obiecte mici la locul lor. Dacă el nu va face acest lucru, atunci abilitățile motorii fine nu vor funcționa și aceasta ar putea acționa asupra vorbirii sale.

Aceste lucruri sunt mult mai importante decât să-l învățați pe copil să citească de mic. Dacă nu-i dezvoltați abilitățile motorii fine, să nu vă plângeți mai târziu când veți observa că are anumite probleme.

2. Muzica

Neuro-științele moderne se ocupă de studierea creierului uman în timp ce acesta este influențat de muzică. La momentul actual a devenit evident faptul că rolul muzicii, în special la o vârstă fragedă, are influențe puternice asupra creierului.

Profesorul afirmă: „Când un copil învață muzica se obișnuiește să acorde atenție detaliilor mici, ca să poată face diferența dintre sunete și durata lor. Anume în aceste momente se formează o membrană subțire a rețelei neuronale”.

3. Dezvoltarea permanentă

Creierul trebuie întotdeauna să fie ocupat cu ceva, nu trebuie lăsat să lenevească. Puteți face o mică analogie: dacă ședeți pe canapea timp de șase luni, fără ca să vă mișcați, atunci va fi foarte dificil să vă ridicați după aceasta. La fel va fi și cu creierul, dacă nu are sarcini cognitive, se atrofiază.

Tatiana Chernigovskaya afirmă: „Nu toți oamenii de pe planeta noastră sunt genii. Dacă un copil are gene rele, atunci nu este nimic de făcut. Dar chiar și dacă are gene bune, acest lucru tot nu este suficient. El poate moșteni de la bunica un pian de Steinway, dar trebuie și să învețe a cânta la acest pian. În mod similar, un copil poate avea un creier extraordinar, dar dacă el nu se va dezvolta, nu se va informa, creierul i se va atrofia”.

4. Fetele și băieții

Trebuie să lucrăm și să instruim fetele și băieții în mod diferit. Băieții sunt activi și energici, nu trebuie să încercați să le diminuați această energie în nici un fel, trebuie doar să le-o orientați într-o direcție pașnică. Pentru un efect maxim ei ar trebui să fie implicați în diferite activități. Băieții caută să rezolve probleme reale, să participe la competiții. Mai multă activitate, să aibă mai puțin de scris, lucru considerat inutil de ei.

Fetele preferă să lucreze în grup, au nevoie de contact. Nu este bine să le protejați de greșeli, e mai bine să facă o greșeală, să cadă și apoi să învețe să se descurce în asemenea situații. Fetele au nevoie de o incluziune emoțională constantă și de o lume strălucitoare.

5. Pauzele 

Nu puteți pedepsi un copil pentru faptul că a uitat ceva, s-a desconcentrat sau chiar a adormi. Pauzele sunt foarte importante în procesul asimilării cunoștințelor. Ele oferă creierului capacitatea de a pune totul în ordine. Dacă trebuie să învățați ceva foarte urgent, cel mai bun lucru pe care-l puteți face este să citiți materialul și să vă culcați imediat. Creierul va funcționa în somn.

Dacă se lucrează cu fiecare copil în mod individual, se pot motiva chiar și elevii codași. Unele minți geniale, însă, se atrofiază uneori de la abordarea „genială” a profesorilor.

Fiecare părinte știe ce este mai bine pentru copilul său și fiecare își alege metoda sa proprie. Dar merită să ascultați și de sfaturile experților și pe alocuri să vă  reevaluați acțiunile. S-ar putea întâmpla să faceți unele lucruri nu pentru copil, ci pentru propriul Dumneavoastră orgoliu?

Ce părere aveți despre aceasta? Scrieți-ne în comentarii!