UNESCO a recunoscut valsul lui Eugen Doga drept una dintre cele 4 capodopere muzicale a secolului XX.

Valsul inclus în coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară” este una din cele mai renumite compoziții muzicale a secolului XX.

Conform unei decizii speciale a UNESCO, valsul Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale a secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al veacului.

Marele maestru Eugen Doga, este un compozitor de talie universală, autorul muzicii mai multor filme, romanțe, cantate, piese instrumentale. A realizat coloana sonoră a baletelor „Luceafărul” și „Venancia”.

Este autorul a peste 100 de compoziții corale și instrumentale, simfonii, șase cvartete, muzică pentru spectacole, peste 260 de cântece (inclusiv pentru copii) și romanțe, valsuri și, desigur, inconfundabila sa muzică scrisă pentru cele 200 de filme. A stat la baza fondului muzical al Ceremoniei de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice de la Moscova (1980).

Cântecul „Oraşul meu” a fost compus de Eugen Doga și este imnul oficial al capitalei Republicii Moldova, Chișinău.

Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Maestrul s-a făcut remarcat de-a lungul anilor prin numeroasele sale compoziții printre care „Lăutarii” și „Șatra”, regizate de Emil Loteanu. Muzica pentru filmul „Maria, Mirabela” regizat de Ion Popescu-Gopo, a fost compusă de Eugen Doga.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie, la începutul sărbătorii Mărțișorului, în anul 1937 în satul Mocra, jud. Rîbniţa, pe malul stâng al Nistrului.

Pentru creațiile sale, maestrul a fost desemnat Laureat al Premiului de Stat, este Cavaler al Ordinului Republicii şi are titlul de Artist al Poporului.