Unde și cum pot fi păstrate lucrurile într-un apartament mic: sfaturile unui designer cu experiență

În unele apartamente dormitoarele sunt mai puțin spațioase, iar holurile sunt foarte spațioase. În acest caz se recomandă transferarea păstrării lucrurilor în hol. Mai întâi, însă trebuie să înțelegeți ce lucruri veți păstra în hol și de ce aveți nevoie. Un designer ne propune următoarele idei descrise în articolul de mai jos.

Dulap masiv în loc de dressing

Pentru păstrarea lucrurilor în hol se potrivesc de minune dulapuri mari până în tavan. Ușile pot fi obișnuite sau glisante. Alegerea depinde de mărimea dulapului. Cu cât dulapul este mai înalt, cu atât mai bine se potrivesc ușile glisante.

Puteți amenaja un colțișor pentru îmbrăcămintea exterioară și încălțăminte și astfel veți elibera loc pentru dulapurile principale. Aici va fi un loc perfect pentru hainele și încălțămintea musafirilor.

Rafturi, umerașe, cutii

Atunci când într-un dulap se păstrează haine pentru diferite sezoane este binevenit să fie montate separatoare. Spre exemplu, mai aproape de ușă se vor pune hainele exterioare și încălțămintea.

Dacă îmbrăcămintea exterioară are diferite lungimi, montați umerașe la diferite înălțimi. Spațiul de sub tavan este cel mai bun pentru păstrarea valizelor și genților pentru călătorii.

Înainte de a diviza dulapul pe secții, faceți un calcul rapid: câte haine doriți să puneți pe umerașe, câte pe rafturi etc. La metrajul pe care l-ați obținut mai adăugați 10-20% pentru rezervă.

Încălțămintea păstrați-o în cutii asemănătoare, punându-le în două straturi. Astfel încălțămintea nu se va prăfui și este accesibilă. Puteți scrie pe cutii denumirea încălțămintei pentru a o găsi mai ușor.

Dacă nu aveți o comodă

Dacă în dormitor nu aveți o comodă pentru păstrarea lenjeriei intime, a ciorapilor și a dresurilor, atunci vor fi perfecte sertarele mobile. Ele trebuie amplasate astfel încât să fie comod de folosit. Tot restul spațiul poate fi divizat în rafturi pentru haine (sus) și încălțăminte (jos).

Spațiu pentru lucrurile mari

Trebuie să vă gândiți în prealabil în ce loc în apartament vă este comod să călcați hainele. În acest caz, la fel, puteți beneficia de suprafața mare a holului. Dacă veți călca hainele lângă dulapul unde le veți pune, veți economisi timp și energie. Nu uitați să rezervați loc în dulap pentru masa de călcat.

Amplasarea comodă a produselor și a obiectelor de uz casnic este necesară pentru a nu „urâți” designul holului cu rafturi pline, cutii și dulapuri. Înainte de a proiecta locul de depozitare întocmiți lista lucrurilor necesare.

Unii proprietari dețin aspiratoare-robot de aceea pot renunța la cele obișnuite și câștigă spațiu pentru găleată și mop. De asemenea, trebuie să găsiți loc pentru instrumente, echipamentul sportiv și atele.

O baie ordonată

Uscarea hainelor, la fel, ocupă mult spațiu. Uneori este comod să instalați chiar sub tavan câteva galerii pentru uscare, iar pentru hainele mai mari un suport obișnuit care va fi păstrat în dulap. Coșul pentru rufe ar fi bine să fie ascuns de ochii musafirilor fie în dulap, fie să faceți din el un element de decor.

Soluții simple

Există soluții care pot combina utilul și plăcutul. Acest lucru se referă la crearea unei zone de odihnă la geam. Dacă măriți suprafața pervazul, veți crea un spațiu de relaxare, plus veți crea loc de depozitare a cărților sau a veselei.

La bucătărie puteți monta dulapuri până în tavan. Pentru a părea mai ușoare, puteți monta uși cu  sticlă și iluminare pentru rafturile superioare.

Locurile de păstrare să fie de neobservat

Rețineți că locurile de depozitare nu trebuie să încarce spațiul. Ele trebuie să fie cât mai puțin vizibile. Nu trebuie să creați impresia că într-o încăpere cele mai importante sunt dulapurile. Sistemele de păstrare pot fi incorporate și în armonie cu design-ul sau pot înfrumuseța interiorul, spre exemplu rafturile deschise decorative.

Să aveți o locuință cât mai confortabilă și plăcută!