Această întâmplare a avut loc într-o școală obișnuită, într-o clasă în care învățau elevi din familii mai înstărite, dar și mai puțin înstărite.
În această clasă s-a iscat un conflict din cauza băncilor, iar, până la urmă, s-a transformat într-o adevărată lecție pentru cei care se consideră mai buni decât alții.
La o ședință cu părinții un grup de mame a propus să se cumpere alt mobilier.
Câteva familii au refuzat imediat, deoarece mobilierul vechi era destul de bun, dar nici nu-și puteau permite asemenea cheltuieli.
Ceilalți părinți au insistat. Unul dintre părinți a sugerat ca cei care-și pot permite, să ofere o sumă mai mare de bani astfel încât toți copiii să aibă mobilier la fel. Dar anume acele mame au refuzat și au spus că cei care nu-și pot permite vor rămâne cu mobilierul vechi. Bărbatul care a propus să nu se împartă clasa în bogați și săraci a strâns din umeri fără a spune vreun cuvânt.
Peste câteva zile a fost adus mobilierul nou care era doar pentru copiii familiilor care au dat bani și doar opt copii au rămas să stea în băncile vechi.
Mamele bogate erau foarte mândre de faptul că odraslele lor aveau mobilier nou și nu le păsa deloc de ceilalți copii. Dar bucuria lor nu a durat prea mult timp.
În ziua următoare au mai fost aduse alte opt bănci mult mai bune decât celelalte.
Și scaune care arătau cam așa:
Bărbatul care a încercat să susțină familiile mai puțin înstărite s-a dovedit a fi un om de afaceri de succes, dar și o persoană extrem de corectă și modestă. Le-a oferit o lecție bună de viață celor care se consideră superiori față de alții.
Prin gestul său a reușit să le înfurie pe mamele care acum câteva zile nu doreau să audă despre egalitate. Acum ele au declarat că acesta le-a insultat copiii, discriminându-i. Iar tatăl care a oferit acest mobilier consideră acest gest al său drept un experiment social.