Un studiu de 19 ani a demonstrat că, copiii au nevoie doar de 2 abilități importante pentru a reuși în viață. Aflați care sunt ele!

Timp de 19 ani, oamenii de știință au studiat copii și au determinat ce competențe îi vor ajuta să devină de succes și să fie admiși ușurință la orice universitate.

Aceste abilități nu sunt înnăscute, adică pot fi învățate, scrie Inc.

E greu de crezut, dar ceea ce poate face un copil la vârsta de 5 ani poate influența șansele sale de a obține succes în viitor. Anume acest lucru a fost menționat într-un studiu publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică în 2015.

Este vorba de abilități sociale și emoționale.

De ce sunt atât de importante abilitățile sociale și emoționale?

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și Universitatea Duke au intervievat profesorii de grădiniță despre competența socială și emoțională a copiilor. Profesorii au analizat cât de bine copii s-au înțeles unii cu alții, s-au ascultat reciproc, au rezolvat probleme cu colegii lor și cât de folositori au fost.

Apoi, cercetătorii au studiat acești copii atunci când au devenit adulți pentru a vedea ce s-a întâmplat cu ei. Ei au descoperit că copiii care posedau abilități sociale și emoționale din grădiniță sunt mai prosperi.

Abilitatea de a amâna recompensa, de a-și gestiona emoțiile și comportamentul – stau la baza unui complex de competențe numite adesea “social-emoționale.

Unii au absolvit câte 2 instituții superioare. De asemenea, au mai multe șanse de a obține un post de muncă până la vârsta de 25 de ani.

Copiii care aveau dificultăți în a interacționa, nu puteau asculta și soluționa conflictele, au absolvit doar școala secundară. Ei au avut adesea probleme cu legea și au folosit adesea substanțe psihoactive.

Trebuie să dezvoltăm abilitățile sociale și emoționale?

Având toate dovezile care confirmă importanța abilităților sociale și emoționale, de ce continuăm să investim doar în competențe academice? Ele nu vor ajuta copiii noștri să devină competenți din punct de vedere emoțional. Nu trebuie să ne bazăm pe școală, noi înșine trebuie să ne ocupăm de aceasta.

Și nu vă faceți griji dacă copilul dumneavoastră nu mai merge la grădiniță. Puteți învăța acest lucru la orice vârstă − important este să oferiți copiilor ocazia de a practica în viața de zi cu zi.

Competențe cheie:

• Conștiința de sine: abilitatea de a recunoaște propriile emoții și a construi legături între sentimente, gânduri și comportamente.

• Autocontrol: abilitatea de a-și gestiona constructiv emoțiile, gândurile și comportamentul, auto-controlul.

• Conștientizarea socială: abilitatea de a fi empatici.

• Abilități de comunicare: capacitatea de a crea și menține o relație sănătoasă.

• Responsabilitatea în procesul de luare a deciziilor: abilitatea de a lua decizii corecte cu privire la propriul comportament și interacțiunea cu ceilalți.

Exerciții.

În cartea 13 lucruri pe care părinții inteligenți nu le fac, sunt descrise anumite exerciții specifice care învață copii de toate vârstele să își gestioneze emoțiile și să-și îmbunătățească abilitățile sociale. Practicând tot mai des, copiii pot dezvolta musculatura mentală, necesară pentru a obține succes.

Iată câteva exerciții simple care vă pot ajuta copilul să dezvolte competențe emoționale:

1. Identificați sentimentele copilului dumneavoastră. Practicați cu el expresii precum „Se pare că ești trist astăzi” sau ”Se pare că ești puțin neliniștit”. Copilul dvs. va învăța să-și exprime sentimentele pe cont propriu.

2. Confirmați sentimentele copilului dumneavoastră. Încercați să nu aruncați expresii de genul „Calmează-te, nu contează”. În schimb, spuneți-i „Văd că ești foarte supărat”. Indiferent dacă credeți că răspunsul său emoțional nu corespunde situației, învățați-l să diferențieze emoțiile.

3. Învață-l să fie empatic. Spune-ți copilului: „Arătați-mi ce a simțit acest băiat atunci când l-ai lovit.” Atunci când copilul tău face o față tristă sau furioasă, el simte de fapt această emoție pentru un moment. Și, treptat, va deveni mai empatic − ceea ce reprezintă un element-cheie al succesului social.

4. Lăsați copilul să simtă emoții incomode. Este minunat că uneori este plictisitor, furios, înfricoșător sau singur. Învățați-l să facă față disconfortului. Cu ajutorul dvs., copilul poate descoperi că emoțiile incomode sunt tolerabile.

5. Corectați comportamentul, nu emoțiile. Învață-l că este normal să fii supărat, dar nu este bine să ai un comportament agresiv. Învățați-l că atunci când copilul e supărat nu înseamnă că trebuie să țipe. Disciplina este cel mai bun mod de a lupta cu emoțiile.

Indiferent de vârsta copilului dvs., poate avea 4 ani sau 14 ani, practicați zilnic aceste exerciții. Astfel, îi veți dezvolta abilitățile necesare pentru ca acesta să obțină succes în viață!

A citi și a scrie, va învăța oricum!