Am un prieten care mi se plânge mereu: ”Uite am ajuns la 40 de ani…”

– De obicei dimineața am migrenă, seara mă doare spatele. Port ochelari, brackeți și branțuri ortopedice. Dacă mâncarea e uscată am constipație, dacă e grasă am gastrită, dacă beau vin am arsuri la stomac. De acum nici nu mai ies din casă fără pastile, fără cremă nu pot sta la plajă, iar fără un somn liniștit sunt ca un zombie. Credeam că sunt un om sănătos!

– Așa e, zic, ești un om sănătos. De fapt așa arată sănătatea, pentru că boala arată cu totul diferit.

– Sau altceva. Lucrez din greu, cheltui banii exclusiv pentru copii. Nu mănânc în restaurante, nu mă relaxez în saune, nu port haine scumpe. Din punct de vedere al veniturilor fac parte din clasa de mijloc și poate chiar puțin mai mult de atât. Dar când vine vorba de rezerve de bani, nu-mi ajunge decât o dată pe an să merg cu familia la odihnă, și asta doar dacă găsesc bilete foarte ieftine… Credeam că sunt un om bogat!

– Așa e, ești un bogat. Sărăcia arată cu totul diferit.

– Am niște copii minunați! Dar de ce oare sunt neascultători, gălăgioși, nu fac ordine în camera lor și au rezultate slabe la matematică?

– E simplu: tocmai așa sunt copiii minunați. Copiii dificili se comportă cu totul diferit.

– Dar eu am o educație bună, sunt bine dispus, am o viață frumoasă, sunt sănătos, sunt destul de iute. Dar de ce totul îmi ia atât de mult timp? Orice proces, orice schimbare?

– Păi “atât de mult timp” – asta înseamnă să fii iute. Când îți este greu timpul trece mult mai lent.

– Și cum rămâne cu viața? Ea e foarte scurtă…

– Nu, viața e lungă, foarte lungă: șaptezeci, optzeci de ani. În acești ani vei reuși ceea ce vei reuși, așa arată o viață lungă. Viața scurtă e cu totul diferită.

– După serviciu am văzut în parc o pereche de bătrâni. Eu îi cunosc de vreo 20 de ani, cândva erau foarte frumoși, veseli, activi. Astăzi parcă au devenit de două ori mai mici. Bătrânica s-a gârbovit, bătrânelul merge în cârjă. Fac câte doi pași, apoi fac o pauză de 5 minute. Nici măcar nu m-au recunoscut.

– Da, așa arată fericirea. Nefericirea arată cu totul diferit.