Un nou experiment i-a șocat pe oamenii de știință: ciorile sunt mai deștepte decât credeți și ar putea fi periculoase!

Experții afirmă că aceste păsări ar putea fi mult mai deștepte decât avem impresia.

Într-un studiu recent s-a constatat că ciorile din Noua Caledonie (Corvus moneduloides ) își pot crea propriile unelte, combinând mai multe elemente. Această abilitate a fost observată doar la hominizi (unele maimuțe și noi). Nici copiii mici nu posedă această abilitate, deoarece necesită niște aptitudini motorii dezvoltate, precum anumite cunoștințe și abilități de rezolvare a problemelor.

„Descoperirea este remarcabilă pentru faptul, că ciorile nu au avut niciun ajutor extern, au învățat acest lucru singure” – a explicat autorul studiului, August von Bavaria de la Institutul de Ornitologie Max Planck (Oxford).

Oamenii de știință au pus în fața ciorilor niște cutii transparente cu tăvi cu mâncare.

CBS News

Pentru a ajunge la mâncare păsările erau nevoite să introducă un bețișor printr-o mică gaură și să împingă mâncarea spre gaura din partea laterală a cutiei.

La început cercetătorii au pus niște bețe destul de lungi. Bineînțeles că ciorile își dădeau seama imediat că le puteau folosi: împingeau mâncarea prin gaură și mâncau liniștite.

Apoi cercetătorii le-au pus niște bețe prea scurte și era deja imposibil să ajungă la mâncare. Dar era suficient să le unească pentru a obține un băț mai lung.

Este curios faptul că patru din cele opt ciori au unit bețele pentru a face unul mai lung și apoi l-au folosit pentru a scoate mâncarea: și-au creat propriul instrument!

Un reprezentant deosebit de inteligent, pe nume Mango, putea crea unelte de trei sau chiar patru părți, făcând astfel un băț lung cu care putea trage mâncarea de la distanță mai mare.

Mental Floss

Este de menționat faptul, că ciorile au demonstrat această abilitate atât în ​​sălbăticie cât și în captivitate.

Un alt studiu recent a demonstrat, că acestea pot învăța noi metode de creare a uneltelor pe care le memorizează și le aplică ulterior (apropo, foarte puține vietăți posedă această abilitate).

Sperăm că ciorile vor utiliza aceste capacități doar în scopuri bune.

De acum încolo le veți privi cu alți ochi pe aceste păsări?