Un mesaj controversat din partea unei mame, către fiica sa.

O postare care a devenit virală și a făcut ocolul Internetului. Autoarea, mama unei adolescente, a decis să „pună punctul pe i” și să-i descrie fiicei sale propria părere despre maturizarea și viața independentă a acesteia.

1. Peste 3 ani te pot alunga de acasă. Suna înfricoșător, nu? Cred și eu! Când vei avea 18 ani vei avea doua opțiuni: mergi la facultate, iar eu te voi sprijini cât de mult voi putea până când vei găsi un loc de munca. Sau refuzi sa mergi la facultate (nu te condamn dacă alegi această opțiune) și te angajezi imediat. Iar în acest caz va trebui să ai grijă de tine deoarece eu nu voi putea întreține o fată de 18 ani care nu învață și nici nu lucrează pentru că nu consider că este corect. Ai trei ani la dispoziție pentru a lua o decizie… Noi ne-am gândit deja la ceea ce vom face cu camera ta. O vom transforma în dormitorul nostru.

2. Ești frumoasă. Ești minunată. Ești inteligentă. Ești mult mai bună decât mine. Ești extraordinară. Te cunosc de 15 ani și ești mult mai bună decât mi-aș fi putut imagina în cele mai îndrăznețe visuri ale mele. Dacă cineva nu înțelege acest lucru, este problema lui.

3. Nu sunt un exemplu pentru tine. Ești cu totul diferită de mine. Ai propria personalitate. Nu trebuie sa-ți placă ceea ce-mi place mie. Ai tot dreptul să ignori ceea ce-ți spun și să nu ții cont de de sfaturile mele. Există totuși ceva ce vreau sa adaug aici: va trebui sa-ți asumi responsabilitatea pentru propriile tale alegeri.

4. Ești o persoană liberă. Nu am nicio așteptare de la tine. Poți deveni măturătoare, manichiuristă, mecanic, casnică, terapeut, medic, manager sau casier într-un supermarket. Nu cred că am dreptul să intervin în viața ta. Dar nu uita de ceea ce ți-am scris la punctul 1.

5. Nu-mi datorezi nimic. Nu te-am adus pe aceasta lume pentru ca tu să-mi întorci vreo datorie. Nu aștept nimic în schimb, nici când voi fi bătrână. Ai dreptul să alegi și să face ceea ce consideri important. Este viața ta, alegerea ta.

6. Ai o casă. Indiferent de ce se ți se întâmplă, să știi că eu voi fi întotdeauna de partea ta și te voi ajuta când vei avea nevoie. Te voi sprijini, voi împărtăși atât fericirea, cât și durerea ta și voi încerca să-ți fiu mereu alături, dacă îmi vei cere ajutorul.

7. Eu am propria mea viață. Nu voi veni la tine de fiecare dată când mă vei chema. Nu sunt obligată să-ți fiu alături și să-mi trăiesc viața doar pentru tine. Da, aș putea face acest lucru, dar nu sunt obligată.

8. Tu ai propria ta viata. Cu cine te căsătorești, dacă dorești să ai sau nu copii, ce fel de oameni atragi în viața ta, toate acestea depind de tine și nu ma interesează. Visurile mele, pasiunile mele, convingerile mele nu vor avea nicio influență definitorie asupra ta. Ar trebui să faci întotdeauna ceea ce-ți dictează inima și conștiința. Pe mine nu mă vei pierde și nu vei înceta niciodată să fii fiica mea, nu vei deveni persona non grata.

9. Nimeni nu vrea sa te rănească. Da, știu, este dificil de înțeles însă acesta este adevarul: fiecare se gândește doar la el. Eu la fel. Fiecare persoană, indiferent de circumstanțe, se gândește la binele propriu. Pur și simplu nu sunteți compatibili.

10. Știu, viața nu este dreaptă. Nu exista nici o garanție că vei ajunge acolo unde iți dorești sau că vei evita anumite obstacole. Nu poți controla această lume. Poți uneori face totul perfect, dar să ajungi în impas. Poți face totul greșit, dar să ai o viață ca-n povești. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să fii onestă. Nu te minți. Învață să te înțelegi singură pe tine. Încearcă să înțelegi care sunt nevoile și sentimentele tale adevărate. Și gândește-te la ceea ce este mai bine pentru tine.

11. Dar să știi că ceea ce este bine pentru tine ar putea fi rău pentru altcineva. Atunci când ți se oferă un loc de munca sau ești acceptata la facultate, cineva își va pierde șansa. Când mergi la o întâlnire cu cineva, sunt șanse ca acea persoana să fi fost prima iubire a altcuiva. Dar nu-ți face griji… pentru că ceea ce este rău pentru tine va fi bun pentru altcineva, așa că sunteți chit.

12. Singura persoana în care poți avea încredere 100% ești TU însăți. Da, nici în mine nu ar trebui să ai încredere, doar în tine. Nimeni nu poate ști ce se întâmplă în mintea ta. Poate că uneori nu spui tot ceea ce simți sau gândești… sau ce-ți dorești. Știu asta pentru că același lucru mi se întâmplă și mie. Doar tu știi totul despre tine.

13. Nu face schimb de responsabilități cu o altă persoană. De la vârsta de 18 ani vei fi responsabilă pentru tot ce se va întâmpla în viața ta. Să naști copii dacă ești de părerea că te poți descurca singură. Pleacă din țară, dacă ești de părerea ca este mai bine în altă parte. Singură. Dacă vei găsi oameni dispuși să te ajute, îți va fi mai ușor. Însă nimeni nu este obligat să te ajute. Să nu uiți asta niciodată.

14. Analizează de fiecare dată! Fiecare acțiune are și consecințe. Sunt șanse să nu le știi pe toate. Dar cu cât vei analiza mai bine, cu atât comportamentul tău va fi mai rațional.

15. Nu trebuie să ții cont de ceea ce-ți spun. Ți-am oferit 14 puncte care cred că te vor ajuta să ai o viață mai bună decât am avut eu. Însă după cum am mai spus, nu suntem aceeași persoană. Nu te compara cu mine. Nu crede ca viața noastră ar putea fi la fel sau ar trebui să corespundă în vreun fel. Am vrut întotdeauna să aduc în această lume o persoană care să își traiască propria viată. Așa că încearcă să ți-o trăiești din plin!

15 a. Să nu mi te plângi.

15 b. Și nu închide telefonul niciodată. Îmi fac griji.