Un laureat al Premiului Nobel a vândut o medalie de 765 000 de dolari pentru a-și putea plăti facturile pentru serviciile medicale

Leon Lederman a primit Premiul Nobel pentru realizările sale remarcabile din domeniul fizicii. Dar, în 2015, el, fiind profesor la Universitatea din Chicago, a fost nevoit să-și vândă medalia pentru 765 000 de dolari pentru a-și putea plăti facturile medicale.

Lederman, care a murit recent, a devenit celebru pentru munca sa asupra particulelor subatomice. El și alți doi oameni de știință au primit, în 1988, un premiu pentru descoperirea unei particule subatomice numită neutrino muon.

El a descoperit, de asemenea, și bosonul Higgs, pe care l-a numit „particula lui Dumnezeu”.

Cu o parte din banii pe care i-a primit, Lederman și-a cumpărat o colibă de lemn în Idaho. Soția sa, Ellen Carr Lederman, a spus că s-au mutat acolo ​​când Lederman a început să aibă probleme serioase de memorie, în 2011.

Pentru a plăti serviciile medicale Lederman i-a permis unei companii de licitație să-i vândă medaliile premiului Nobel.

El a fost al doilea câștigător al acestui premiu, care s-a despărțit de medalia sa. Primul a fost James Watson, care a primit-o pentru descoperirea structurii ADN-ului. Dar el nu a vândut-o din cauza lipsei banilor, ci în semn de protest.

Lederman a murit la 96 de ani, într-o casă de îngrijire din Idaho. Asigurarea medicală a cetățenilor americani cu vârsta de peste 65 de ani nu acoperă întotdeauna aflarea pe termen lung în casele de bătrâni, costul mediu al unei camere single într-o asemenea casă fiind de 7 698 dolari pe lună.

„El a iubit cu adevărat oamenii și era foarte fericit să-i învețe și să-i ajute să înțeleagă cu ce se ocupă oamenii de știință”, a spus Ellen despre soțul său.

„A contribuit extraordinar de mult la înțelegerea forțelor de bază și a particulelor naturii”, a declarat Michael Turner, profesor la Universitatea din Chicago.

„El a fost, de asemenea, un mare lider, fiind cu mult înainte, a fost un mesager pentru știința din întreaga lume”.

Este trist faptul, că astfel de giganți ai științei nu sunt susținuți de stat și sunt forțați să-și vândă lucrurile memorabile!