O seară liniștită și frumoasă în preajma unui foc de tabără, în sânul naturii, este visul oricărui amator de camping. Focul ne ajută să pregătim masa și să ne încălzim în nopțile reci. O sarcină mai complicată este să menținem focul aprins toată noaptea.
Însă, noi am pregătit ceva cu totul special. Datorită acestei ”inovații”, în următoarea excursie nu veți avea nevoie să părăsiți cortul pentru a pune lemne pe foc. Vă place ideea?
Vă prezentăm un mod mai puțin obișnuit de amenajare a focului de tabără. Datorită acestuia, focul se va menține pentru 10-14 ore, fără ca dvs să vă faceți griji că trebuie să mai puneți și lemne.
Un foc de tabără reușit
Nenumărate generații de pescari, vânători și turiști au inventat multe metode de a face un foc de tabără reușit. Însă, entuziaștii continuă să inventeze noi metode până în ziua de azi.
Bob Hensler, fost profesor de biologie, în prezent instructor în tehnicile de supraviețuire și un mare amator al activităților în aer liber, a inventat un mod mai puțin obișnuit de construire a focului de tabără. Datorită acestuia, putem testa această metodă curioasă, relaxându-ne în sânul naturii.
Design-ul poate părea destul de complicat. Chiar dacă veți avea nevoie de ajutor pentru a amplasa buștenii mai mari pentru foc, eficiența acestei metode merită tot efortul.
Deși există multe tipuri de focuri, vom vorbi în special de cel numit ”Nodia”. Acesta se aseamănă cu focul polinezian și se deosebește prin faptul că arde un timp îndelungat. Dacă îl construiți corect, acesta va arde pe tot parcursul nopții și va fi complet sigur pentru cei din jur.
Un astfel de foc poate fi construit cel puțin în 2 feluri: clasic (vertical) și leneș. În varianta clasică, focul arde de-a lungul buștenilor, pe toată lungimea, asigurând cu căldura necesară persoanele din partea opusă a focului.
Pentru focul vertical, se pregătesc 2 bușteni fără noduri. Grosimea lor ar trebui să constituie cel puțin 25 cm, iar lungimea, de regulă, este determinată de înălțimea persoanei. În acest caz, focul va arde suficient de bine toată noaptea.
De pe buștenii pregătiți, se îndepărtează un fragment de scoarță (în locurile în care aceștia se vor suprapune). Apoi, așezați buștenii unul peste celălalt.
Dacă doriți, puteți înfige niște cuie în sol, de-a lungul marginii bușteanului. Un proces puțin mai complicat presupune efectuarea unor crestături pe bușteni, astfel încât aceștia să fie bine fixați unul peste celălalt.
Acest tip de foc necesită mai mult timp, răbdare și ustensile necesare (un topor și ferăstrău). Deși nu oferă prea multă căldură, avantajul acestuia este faptul că vă arde un timp îndelungat.
Pentru un foc de tabără ”leneș”, veți avea nevoie de 3 bușteni. Este nevoie să așezați doi bușteni alături, iar al treilea să-l așezați deasupra celor două, formând un spațiu liber în interior (vedeți poza de mai jos). Deși acest foc de tabără se construiește mai simplu, trebuie să fiți atenți la alegerea unor bușteni de dimensiuni potrivite și să îi așezați corect.
Pentru ca focul să ardă un timp mai îndelungat, bușteanul de deasupra trebuie să fie suficient de gros, deoarece acesta va arde complet primul. Dacă doriți ca focul să ardă toată noaptea, diametrul acestui buștean trebuie să constituie cel puțin 30 cm.
Nivelul de căldură emisă depinde de dimensiunea spațiului liber în interiorul acestei piramide. Perfect ar fi să obțineți un triunghi, cu latura de 5-6 cm. Însă, în acest timpul, buștenii pot arde neuniform. În acest caz, dimensiunea spațiului în interior se poate modifica constant, fapt ce va aduce la stingerea focului.
Măsuri de precauție
În anul 2018, pe teritoriul euroasiatic, au fost înregistrate peste 10 mii de incendii. De aceea, construirea unui foc de tabără necesită respectarea strictă a regulilor de securitate.
Iată care sunt acestea:
1. În timpul verii, când pericolul incendiilor de vegetație crește, este necesar să strângeți iarba uscată, frunzele, acele de molizi și alte materiale ușor inflamabile. Acestea nu trebuie să fie prezente în zona unde veți face focul.
2. Săpați un șanț mic sau turnații nisip în jurul focului. Astfel, acesta nu se va răspândi pe o arie mai mare.
3. Înfigeți câteva cuie mai mari în sol, pe porțiunea dintre foc și locul dvs de dormit. Acestea vă vor salva dacă un buștean se va rostogoli accidental spre dvs.
Iar dvs vă place să petreceți timpul în aer liber?