Tunsoare gradată – schema de efectuare a tunsorii pas cu pas!

Coafurile de tip gradat reprezintă una din tunsorile cu cele mai multe opțiuni. Aceasta implică prezența unui număr uriaș de variante a aranjării părului. Cu toate acestea, tehnica necesită o perfecționare continuă, iar un coafor profesionist va alege exact stilul care se potrivește pentru orice doamnă, indiferent de vârstă sau tipul de păr. Doar această tehnică poate accentua în mod favorabil textura părului și oferi un volum suplimentar. Înainte de a trece la tehnica de executare a unei tunsori gradate, să începem de la definirea acesteia.

Ce înseamnă o tunsoare gradată? 

Denumirea acestei metode de tunsoare are la rădăcină cuvântul ”grad”. Tehnica de gradare constă în tăierea părului sub un anumit unghi de înclinare a foarfecului. Anume de acest grad de înclinare depinde modelul viitoarei tunsori și textura părului. Nu confundați tunsoarea gradată cu una de tip cascadă sau scăriță. Asemănarea este desigur foarte mare, dar totuși principala caracteristică a unei tunsori gradate este trecerea lejeră și foarte atentă de la o lungime a părului la alta. Dacă într-o tunsoare de tip cascadă sau scăriță, astfel de treceri pot fi văzute fără efort, deoarece aceste tunsori se efectuează pe trepte, atunci la o tunsoare gradată, lățimea treptelor este de numai 1-2 mm, de aceea acestea practic sunt imposibil de văzut.

Regula unei tunsori gradate de înaltă calitate constă în profesionalismul coaforului ce efectuează tunsoarea, deoarece este un proces dificil și un lucru foarte meticulos.

Tipurile de tunsori gradate 

Există doar două tipuri de graduare:

– interioară

– exterioară

Gradarea interioară se caracterizează prin faptul că firele de păr situate în interior sunt de o lungime mai scurtă decât cele exterioare. Iar gradarea exterioară implică efectul opus: părul exterior este mai scurt decât cel interior. Efectuarea tunsorii gradate începe exact în același mod, dar la o anumită lungime încep diferențele, pe care le-am descris mai sus. O astfel de varietate de tehnici vă permite să experimentați și să transformați chiar și cele mai plictisitoare tunsori în ceva mai nou și interesant. În această tunsoare nu există o indicație clară a lungimii. O puteți face pe orice lungime de păr.

IMPORTANT! Vă rugăm să rețineți că o tunsoare gradată este perfectă pentru părul des. Veți obține o tunsoare mai fină și ușor de aranjat. Cu un păr foarte subțire, o astfel de tehnică de tunsoare poate juca o glumă crudă. Veți obține o coafură mai puțin voluminoasă, iar părul va părea și mai subțire. Dacă aveți un păr foarte subțire, este mai bine să refuzați o tunsoare gradată în favoarea cascadei.

SCHEMA DE EFECTUARE A TUNSORII GRADATE PAS CU PAS: 

1. Părul bine pieptănat împărțiți-l în cărări: prima cărare pe partea centrală, a doua – într-o direcție sagitală. Apoi împărțiți părul de la o ureche spre cealaltă, de-a lungul zonei occipitale și separați-l în două părți.

2. Tunsoarea începe de la partea de jos a zonei occipitale. Separați o mică șuviță de păr, cu lățimea de aproximativ 1 cm, trageți-o perpendicular gâtului, pieptănând-o, apoi tăiați părul sub un unghi de 45 grade față de gât, pentru un volum maxim.

3. Important! Unghiul selectat trebuie să fie menținut pe tot parcursul tunsorii!

4. Apoi, folosind cărările verticale, mai întâi tăiați părul pe partea dreaptă a zonei occipitale, apoi pe partea stângă, respectând regulile 1 și 2.

5. Treceți la zona occipitală superioară. Frezați cu ajutorul cărărilor radiale, respectând toate condițiile necesare (tragerea părului perpendicular, sub un unghi de 45 grade față de gât).

6. Treceți la zona temporală și zona frontală. În primul rând împărți părul în regiunea tâmplei din dreapta în două părți cu o cărare orizontală. Începeți să tăiați cu o șuviță de păr, care leagă zona occipitală cu cea temporală. Frezați respectând regulele și treptat mișcați-vă spre față.

7. Treceți lent spre zona frontală și în mod similar frezați partea stângă.

8. Când părul este tăiat, luați un pieptene și pieptănați întregul cap în lungime și transversal pentru a îndepărta părul proeminent. Pieptănați tot părul în direcția creșterii părului și tăiați toate firele care întrerup singura linie de tăiere. Verificați marginea de la centrul zonei frontale. Pieptănați părul din centru spre dreapta, apoi spre stânga. Marginea în jurul gâtului se face în funcție de creșterea părului. Deci, astfel unim toate zonele.

Tunsoarea gradată este caracterizată de un volum orizontal, situat aproximativ în mijlocul tunsorii.

Exemple de tunsori gradate:

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8. 

9. 

10. 

11. 

12. 

13. 

14. 

15. 

16. 

17. 

18.