Trucuri pe care ar trebui să le cunoască orice grădinar

Nu este deloc ușor să îngrijești de o grădină. Lucrul la pământ necesită atenție, acuratețe și perseverență, căci este nevoie să investești mult timp și efort înainte să vezi și rezultatul.

Dar există unele metode care pot ușura semnificativ această muncă și chiar o pot transforma într-o activitate plăcută.

1. Creșterea răsadului

Sticlele de plastic pot deveni un loc perfect pentru creșterea răsadului, fiind totodată și o soluție ecologică.

2. Zațul de cafea

Zațul de cafea va îmbogăți solul cu azot și va accelera creșterea plantelor, fiind un fertilizator natural eficient.

3. Atragem insectele


Unele insecte sunt de mare ajutor în grădină. Albinele, buburuzele sau libelulele luptă cu dăunătorii, de aceea prezența lor e atât de importantă. Ele pot fi ademenite cu ajutorul unui amestec de apă și zahăr, cu care trebuie stropit solul din jurul plantelor afectat de dăunători.

4. Repelenți naturali


Dăunătorii își caută victimele după miros. De aceea creșterea unor plante aromate în grădina dvs. va proteja celelalte culturi. Condurul-doamnei, pelinul, menta, gălbenelele sau usturoiul sunt repelenți naturali perfecți pentru grădină.

5. Cuier pentru mănuși

Ca mănușile pentru grădină să fie mereu la îndemână, faceți pentru ele un cuier cu clește pentru rufe în loc de cuie.

6. Manșetă pentru telefon

Pentru a avea acces la telefonul mobil chiar și în timpul lucrărilor în grădină, faceți o manșetă improvizată care va servi ca husă pentru el, ca în imaginea de mai sus.

7. Coșuri de gunoi

Din cauciucurile vechi se pot obține coșuri de gunoi foarte originale și ecologice. Fixați anvelopele una peste alta și vopsiți-le într-o culoare potrivită, așezând în interior o pungă pentru gunoi.

8. Răzor de flori original


Nu vă grăbiți să înlăturații trunchiul unui copac uscat, căci îl puteți transforma într-un răzor de flori foarte original, scobind miezul trunchiului și umplându-l cu sol.9. Păstrarea uneltelor mici de grădinărit

Pentru a avea uneltele mereu curate, păstrați-le într-o găleată umplută cu nisip sau pietriș.

10. Șablon pentru semănat

Un astfel de șablon pentru semănat vă va ajuta să faceți mai multe gropițe odată. Creați unul cu ajutorul unei cutii pentru ouă sau a câteva dopuri fixate pe o placă de lemn.

11. Roșii dulci

Adăugați puțin bicarbonat de sodiu în solul pe care cresc roșiile, care vor ieși foarte dulci și suculente.

12. Evidențierea locurilor semănate

După ce semănați ceva, evidențiați acel loc cu niște obiecte vizibile: tacâmuri de plastic, pietre albe, bețe de lemn etc.

13. Trandafiri în cartofi

Pentru a înmulți ușor trandafirii, în perioada de înflorire tăiați câteva tulpini de grosimea unui creion și tăiați-le în bucăți de lungimea de 15-20 cm. Introduceți un capăt al acestor lăstari în câte un cartof și îngropați-l în sol. Cartoful va permite menținerea lăstarului într-un mediu umed, iar acesta va prinde rădăcină mai repede.

14. Pentru spălatul picioarelor

Umpleți o cutie cu pietre și folosiți-o ca suport pe care să vă spălați picioarele, ca acestea să rămână curate chiar și în condițiile din grădină.

15. Capcană pentru viespi

Dacă vă deranjează prezența viespilor în grădina dvs., faceți o astfel de capcană pentru ele: tăiați partea de sus a unei sticle de plastic și scoateți capacul, umpleți sticla cu un sirop dulce și așezați partea tăiată a sticle cu vârful în jos, ca o pâlnie. Capcana poate fi agățată de un copac sau așezată lângă casă.

16. Fertilizarea florilor

Coaja de banane este un fertilizator natural superb. Și nu contează în ce stare anume o folosiți, fie proaspătă, uscată, congelată sau măcinată. Cel mai simplu este să tăiați mărunt coaja de banane și să o îngropați în apropierea florilor.