Tricotează-ți ciorapi călduroși de iarnă folosind două andrele!

Dacă ai doar două andrele, acesta nu e un motiv să rămâi fără ciorapi călduroși în prag de iarnă! O pereche de ciorapi tricotați este un cadou excelent atât pentru tine însuți, cât și pentru cei dragi. Până nu demult pentru a tricota o pereche de ciorapi era nevoie de 5 andrele, fapt care descuraja pe multe meșterițe, cu precădere pe cele începătoare. Însă datorită progresului, a devenit posibil ca acest minunat proiect să fie realizat folosind doar 2 andrele.

Pentru a tricota o pereche de ciorapi pe două andrele, se fac 49 de ochiuri, folosind andrele numărul 3. Apoi se împletesc 30 de rânduri de bandă elastică 1 la 1. Se găsește ochiul de mijloc (al 25-lea) și se marchează cu un fir colorat. În fiecare rând pe față al acestui ochi se fac câte 5 ochiuri (pe față, laț, pe față, laț, pe față). Când pe andrea sunt 97 de lațuri (pentru mărimea 37), se tricotează 6 rânduri, toate cu ochiurile pe față, apoi se începe talpa pe 13 lațuri (ca un călcâi).

Apoi se cos în partea din spate. Și asta este tot!

O altă tehnică, apărută recent, este mult mai ușoară și mai rapidă decât metoda clasică de tricotat ciorapi și, prin urmare, este accesibilă chiar și pentru începători.

Ciorapii tricotați astfel ies foarte reușiți și confortabili.

Tricotarea ciorapilor pe două andrele

Vei avea nevoie de:

  • fire de culoarea dorită
  • 2 andrele
  • centimetru

Desfășurarea lucrului:

Pentru a te asigura că produsul pe care urmează să-l tricotezi se va așeza perfect pe picior, trebuie să cunoști cu exactitate dimensiunile necesare. În imaginea de mai jos sunt prezentate dimensiunile pe care trebuie să le identifici înainte de a începe lucrul.

Lucrul începe cu pregătirea părții din spate a manșetei. Se fac 22 de lațuri, folosind ambele andrele. Se tricotează cam 4 cm de bandă, alternând ochiul pe față cu cel pe dos.

Se tricotează apoi alte 4 cm pe parte din față. Și gata, partea din spate a ciorapului este tricotată.

Urmează să tricotezi călcâiul. Pentru a-i da forma cuvenită, în timp ce tricotezi, la fiecare rând scad al doilea și al treilea ochi, dar și penultimele două ochiuri. Se procedează astfel până se obține un rând format din 12 ochiuri. Apoi, se adaugă ochiuri pentru a mări tricotajul.

Începe un nou rând, lucrând pe ochiurile exterioare ale fiecărui rând format din ochiurile rândului anterior, până se vor obține din nou 22 de ochiuri. Astfel se formează partea de jos a călcâiului ciorapului.

Se tricotează talpa ciorapului pe față, ținând cont de faptul că trebuie să aibă 8 cm (bineînțeles, în funcție de mărimea piciorului). Partea din spate și talpa ciorapului sunt gata!

Șoseta se formează în același mod ca și călcâiul: se reduc ochiurile până la 12 și apoi se adaugă până la numărul inițial. Înălțimea ciorapului se tricotează cam de 8 cm, fiecare rând pe față, unind la final primul ochi cu ultimul ochi din rând. Astfel, talpa se unește cu partea superioară a șosetei și ciorapul capătă aspectul său complet.

Se tricotează încă 4 cm în partea din față a ciorapului, unind-o cu partea din spate în același mod în care s-a unit partea de sus cu talpa. Apoi se mai tricotează încă 4 cm de bandă elastică.

Și gata! În mod analog se tricotează și al doilea ciorap.

În acest fel îți poți tricota ciorapi călduroși fără prea mari dificultăți. Meșterițele în tricotat vin întotdeauna cu diferite tehnici și trucuri care fac acest proces mult mai ușor și mai distractiv.

Dar ce părere ai despre acești papucei-șosete potriviți pentru casă? Par a fi foarte călduroși și comozi. Cu puțină îndemânare îi poți tricota și tu pentru a avea grijă ca picioarelor tale să le fie și cald, și plăcut. Tricotatul acestui model de papucei de cameră este simplu și ar putea să îi reușească chiar și unei meșterițe începătoare.

Îți urăm spor la treabă!