Top 8 secrete culinare din China, care sunt atât de bune încât trebuie transmise din generație în generație!

În procesul de gătit acasă, unii văd rutina plictisitoare obligatorie, în timp ce alții văd un proces creativ fascinant. Dar fiecare care are treabă cu gătitul și produsele, se străduie să facă mâncărica gustoasă, sănătoasă și apetisantă. Secretele culinare, care pot fi învățate din alte culturi, ajută la atingerea acestor scopuri.

Noi am aflat unele secrete pe care chinezii le folosesc atunci când gătesc. Cunoașterea acestor secrete îi va ajuta pe toți să gătească la fel de bine ca ei.

1. Spală legumele și fructele în apă sărată 

Locuitorii Imperiului Celest spală bine legumele și fructele în apă sărată. Ei clătesc fructele cu apă simplă, apoi le scufundă în soluție de sare și le clătesc din nou.

În 2006, oamenii de știință chinezi au efectuat un studiu și au demonstrat că apa cu sare elimină de fapt reziduurile de pesticide din legume și fructe. Pentru a spăla fructele conform schemei chinezești, ar trebui să folosiți o parte de sare la 10 părți de apă.

2. Fierb un orez perfect fără pahare de măsurat și cântare 

Pentru a fierbe orezul, chinezii nu trebuie să țină minte cifrele exacte al raportului dintre cereale și apă și nici de pahare de măsurare nu au nevoie. Ei, pun cantitatea necesară de orez în cratiță, după care își pun degetul arătător pe suprafața acestuia, formând un unghi drept. Rămâne doar să toarne apă cât să acopere 1 falangă a degetului.

3. Fac preparatele să pară apetisante cu ajutorul amidonului 

Mulți dintre noi suntem surprinși de modul în care bucătarii chinezi reușesc să creeze un aspect lucios apetisant la carne și pește. Secretul constă în amidonul de porumb, care este considerat un produs la îndemână în orice bucătărie chineză. Aproape niciun sos nu este complet fără acesta, când ne referim la gătitul la temperaturi ridicate.

4. Carnea devine fragedă cu ajutorul albușurilor 

Chinezii pot face chiar și cea mai dură carne moale și fragedă. Ei marinează carnea aproximativ pe 15 minute în albuș bătut. Această metodă poate provoca neîncredere în rândul europenilor, deoarece suntem convinși că carnea devine mai moale doar cu ajutorul unui mediu acid: suc de lămâie, oțet, saramură.

Bucătarii chinezi explică efectul albușului de ou astfel: acesta oferă cărnii un strat neted care o protejează în timpul preparării. La rândul său, împiedică evaporarea lichidului din fibre și mâncărica pur și simplu se topește în gură. Amidonul adăugat la marinadă funcționează la fel.

5. Adesea, înainte de a găti carnea, aceasta este fiartă.  

Bucătarii din China pun carnea crudă în apă, o aduc până la fierbere, apoi scurg lichidul și o gătesc mai departe, indiferent dacă trebuie prăjită, înăbușită sau fiartă din nou, dar în apă proaspătă. Într-adevăr, există o serie de motive pentru aceasta.

În primul rând, pre-fierberea vă permite să spălați toată murdăria cărnii și să scăpați de excesul de sânge. În al doilea rând, această metodă înmoaie unele tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc. În al treilea rând, există o tehnică specială atunci când carnea se gătește complet în apă, după care doar i se dă aromă când este prăjită cu legume și condimente.

6. Gătesc la aburi fără aparate electrocasnice speciale 

Bucătăria chineză include o mare varietate de mâncăruri gătite la aburi. Această metodă de prelucrare termică este folosită chiar și la prepararea produselor de patiserie. Localnicii folosesc un coș de bambus care este pus deasupra unei cratițe cu apă clocotită.

Ca să gătiți mâncare sănătoasă la aburi, așa cum o fac bucătarii din China, nu trebuie să mergeți la magazinele asiatice pentru un dispozitiv de bambus. La sigur, puteți folosi o sită metalică obișnuită, care trebuie pusă deasupra cratiței cu apă clocotită și apoi acoperită cu capac. Dar nu lăsați aragazul pornit pentru mult timp: este important să monitorizați prezența apei în cratiță.

7. Deserturile sunt făcute dulci folosind produse de origine vegetală 

Locuitorii din China nu folosesc mult zahăr la desert, nici gemurile și nici ciocolata nu sunt prea populare. Ei doar îndulcesc puțin deserturile cu ajutorul umpluturilor vegetale: cartofi dulci, semințe de susan, leguminoase. Deși, europenii găsesc deseori deserturile chinezești fără gust, probabil din cauza obișnuinței cu un astfel de produs precum zahărul. Dar, poate ăsta și este secretul notoriu al grațiozității majorității locuitorilor Imperiului Celest?

8. Mereu folosesc ingredientul ce dăruiește sănătate și tinerețe 

De mai bine de o sută de ani, locuitorii Chinei au rămas fideli semințelor de susan și le presară practic pe toate felurile de mâncare. Se mai folosește și pentru prepararea unui desert tradițional – bile de susan. Potrivit chinezilor, puteți mânca o astfel de delicatețe în fiecare zi și nu veți avea frică de bătrânețe.

Ei cunosc că susanul conține o cantitate mare de calciu, precum și cupru, fier și mangan. Deci, merită cu siguranță să mergeți la magazin după o așa ”comoară benefică”.

Care din secretele locuitorilor Imperiului Celest îl veți prelua când veți găti? Așteptăm cu drag comentariile dvs.