Nu știi cum să-ți răcorești locuința pe timp de vară? Îți vin în ajutor aceste 10 trucuri!

Este foarte ușor să reglați regimul termic în locuință, atunci când aveți un climatizor. Dacă nu aveți unul, puneți în aplicare vechile metode bătrânești. Citiți-le mai jos.

1. Mențineți nivelul de umezeală

Dacă aerul e cald, atunci e uscat. Temperatura ridicată din locuință va fi mai ușor de suportat dacă aerul este suficient de umed. Folosiți un umidificator sau confecționați un climatizor dintr-un ventilator și o țeavă.

Pentru a meșteri un astfel de aparat, procurați un ventilator de evacuare a aerului și un tub flexibil pentru ventilație. Este important ca diametrul ambelor obiecte să coincidă. Ventilatorul trebuie să aibă capacitatea de 300 m³/oră, să fie suficient de puternic și să nu producă zgomot.

Uniți tubul flexibil, umplut cu apă și cârpe, cu ventilatorul. Apa este necesară pentru umidificarea aerului, iar cârpele crește suprafața de evaporare. Autorul acestei invenții susține că aceasta este capabilă să scadă temperatura aerului de la 31 până la 26°C! Puteți moderniza acest obiect, dacă veți umple tubul cu gheață, astfel aerul se va răci mult mai repede.

2. Aerisiți și închideți geamurile

Nu stați cu geamurile deschise toată ziua. Aerul fierbinte de afară nu vă ajută să răcoriți locuința.

Aerisiți încăperea doar pe timp de noapte, începând cu ora 22, iar dimineața la ora 8, închideți toate ferestrele, pentru toată ziua.

 

o8

3. Respingeți razele solare

Procurați peliculă reflectorizantă și lipiți-o pe geamuri. Razele solare fierbinți nu vor pătrunde în locuință.

Există o opțiune modernă – geamurile fumurii. Însă această soluție nu va înlocui climatizorul.

soln_03

4. Umeziți cearșafurile – o metodă bătrânească

Unii recomandă să pulverizați apă prin camere sau să umeziți pardoseala. Însă bătrânii noștri au fost inventivi. Ei agățau pe o funie un cearșaf, iar capetele acestuia erau într-un vas cu apă. Apa se ridică prin firele pânzei și se evaporă, astfel aerul devine mult mai umed. Dacă puneți în funcțiune și un ventilator, atunci eficiența acestui „umidificator” va spori de câteva ori.

pr_rez12_enl

5. Direcționați curenții de aer

Această metodă este potrivită pe timp de noapte, deoarece ziua, după cum am spus, țineți ferestrele închise.

Dacă veți deschide geamul într-o odaie și veți pune un ventilator, astfel încât aerul să fie suflat afară, iar în altă odaie veți deschide doar un geam, atunci în locuință va pătrunde un aer răcoros. Dacă în odaia cu geamul deschis, veți pune un ventilator care să nu sufle aerul afară dar să-l absoarbă, atunci veți obține un efect mult mai simțitor.

skvoznyak

6. Deschideți ușa de la baie

O sursă de umidificare  poate fi cada umplută cu apă. Lăsați ușa de la baie deschisă. Dacă folosiți un uscător electric pentru prosoape, conectat la sistemul centralizat de alimentare cu apă fierbinte, este timpul să renunțați la el.

516_1

7. Renunțați la aspiratoare

Cineva spune că covoarele mențin căldura, alții, spun că ele poluează aerul, acumulând praf, dar toți sunt de părerea că fără aspiratoare vara este mult mai confortabil. Pe timp de caniculă, strângeți (pentru o perioadă) toate covoarele. Scăpați de toate vechiturile din locuință și aerul va fi mai proaspăt.

bosch

8. Geamuri fumurii

O metodă eficientă de reducere a acțiunii razelor solare sunt geamurile fumurii. Sticla se acoperă cu o peliculă protectoare, iar vizibilitatea nu este afectată. Culoarea peliculei poate fi aleasă după preferințe.

1369949937_kleit_plenku

9. Confecționați un climatizor

Dacă nici unul din aceste trucuri nu vă răcorește încăperea, este timpul să confecționați un climatizor. Se îngheață câteva sticle cu apă, apoi se pun pe o tavă în fața unui ventilator. Puteți întoarce ventilatorul  în direcția în care aerul este cel mai cald.

085bf9138cdc76a7648e1c32fa59d3ae

10. Sticle cu gheață în pat

Aceleași sticle cu gheață, puteți să le puneți și în pat. Înainte de somn puneți din nou sticlele în congelator. În loc de cearșafuri din bumbac folosiți lenjerie de mătase care are proprietatea de a răci pielea.