Top 10 lucruri, fără de care orașele noastre ar arăta mult mai bine!

La crearea unui mediu urban confortabil mereu se depun mari eforturi. Doar că, străzile noastre sunt încă pline de soluții arhitecturale și elemente de amenajare a orașului, care nu numai că arată oribil, dar și sunt fără de folos pentru locuitori. Noi am decis să aruncăm o privire mai atentă la unele străzi și să vedem, ce detalii fac orașul să arate mai rău, nu adaugă condiții ce asigură existență plăcută și comodă, ci mai degrabă reduc din atractivitatea peisajului.

1.  Borduri vopsite 

Tradiția vopsirii bordurilor în alb este un lucru din trecut. Doar că, a fost înlocuită cu culori galbene, verzi, alb-negru, cu care lucrătorii din gospodăria comunală vopsesc destul de generos piatra sură. Marcajele verticale alb-negru sunt uneori folosite pentru a asigura siguranța rutieră, dar în unele orașe sunt omniprezente, ceea ce nu este deloc necesar.

Mulți consideră că bordura vopsită în diverse culori arată mai frumos și totodată se păstrează mai bine. Dacă ne gândim, ce este frumos în bordurile de beton pătate de urme de cizme și cauciucuri, din care se mai desprinde și vopseaua galbenă?

2. Copaci văruiți în alb

O altă tradiție ferm înrădăcinată încă din deceniile trecute – tulpinile copacilor văruite în alb. Acest lucru este făcut pentru a le oferi un aspect bine îngrijit. Dar, acest ritual nu are nici un sens practic. Experții notează că văruirea este utilă numai pentru pomii fructiferi. În alte cazuri, acest lucru duce doar la distrugerea rădăcinilor arborilor.

3. Elemente de decor din materiale uzate.

În multe zone rezidențiale paturile de flori și curțile sunt înfrumusețate datorită pieselor de decor, realizate din anvelope auto. În plus, anvelopele sunt utilizate în mod activ în locurile de joacă pentru copii. Dorința locuitorilor de a decora curțile este lăudabilă, dar anvelopele vechi nu sunt un material atât de benefic pentru sănătatea umană și chiar pentru mediu. Mai ales în zilele toride, cauciucul anvelopelor eliberează substanțe toxice, inclusiv agenți cancerigeni. Să fim sinceri, chiar și valoarea estetică a astfel de forme arhitecturale mici este îndoielnică.

4. Gresie ceramică pe pridvoarele clădirilor. 

Acum, fiecare magazin își decorează pridvorul cu plăci ceramice, ce au o suprafață netedă și lucioasă. Apoi, iarna, cumpărăturile se pot transforma într-o călătorie alunecoasă și traumatică. Chiar și benzile de cauciuc nu ajută întotdeauna.

Există multe alternative la acest material de construcție, cum ar fi plăcile de klinker, care nu sunt alunecoase datorită texturii lor, obținute de obicei prin extrudare. În plus, nu se tem de îngheț, lovituri și au o buna rezistență mecanică la atacul agenților chimici.

5. Complexe rezidențiale cu multe etaje.  

Complexele rezidențiale cu foarte multe etaje nu numai că nu se pot lăuda cu curți confortabile, ci și provoacă o mulțime de probleme locuitorilor: de la o lungă așteptare a ascensorului până la dificultăți de parcare.

În plus, astfel de clădiri vor crea dificultăți descendenților noștri. Durata lor de existență este limitată la 50 de ani, după care clădirile vor trebui demolate, ceea ce este dificil din punct de vedere tehnic. Atunci ce facem cu toate aceste deșeuri din construcții?

6. Ghivece de flori din beton. 

Ghivecele de flori de beton se înmulțesc pe străzile orașelor. Adesea, vegetația din ele nici nu se vede și confundarea lor cu o urnă de gunoi este o nimica toată. De aceea, nu este ceva ciudat dacă găsești învelitori și coji din semințe în astfel de piese de amenajare a teritoriului.

Da, acestea sunt greu de furat și de mutat. În plus, acest material protejează perfect rădăcinile plantelor la schimbările de temperatură. Deci, nu sugerăm să fie înlocuite, ci doar de făcut o alegere în favoarea unor piese cu un design mai simpatic și clar că ar fi bine să fie îngrijite regulat.

7. Terenuri de joacă multicolore, cu elemente metalice.

Locurile de joacă de toate culorile curcubeului excită imaginația copiilor. Doar că, o astfel de varietate de culori orbesc ochii adulților, așteptând cu răbdare până copiii lor se vor juca îndeajuns. Dacă modulele de joc sunt situate într-un parc liniștit, atunci ar trebui să fie în nuanțe mai naturale, cum ar fi maro sau verde. Dacă acestea sunt situate lângă case, atunci se preferă culorile care se potrivesc cu fațada adiacentă.

Terenurile de joacă ar trebui să fie un loc estetic plăcut și sigur pentru copii. Deci, locurile de joacă și atracțiile ar trebui realizate din materiale moi sau lemn, cu o utilizare minimă a metalului.

8. Toalete care nu se încadrează în mediul urban. 

Prezența toaletelor publice, fără îndoială face plimbarea prin oraș mai plăcută. În general, confortul este important pentru oameni, chiar și atunci când ne referim la locurile publice. O atenție specială ar trebui acordată aspectului vaselor de closet, deoarece acestea sunt întotdeauna situate într-un loc vizibil.

Nu trebuie ascunse prin parcuri, deoarece trecătorii nu se vor simți în siguranță când se vor folosi de acestea. Confortul și designul atractiv al toaletelor publice contribuie, de asemenea, la reducerea probabilității unor acțiuni de vandalism.

9. Bannere publicitare, care nu se încadrează în arhitectura clădirii.  

Publicitatea stradală, bineînțeles, ar trebui să atragă privirile trecătorilor, ademenindu-i să viziteze o cafenea sau un salon de frumusețe. Dar, sunteți de acord că semnul cafenelei celebre din Kyoto arată mai armonios decât semnul nu mai puțin faimoasei cafenele fast-food în Shenzhen?

10. Garduri mari și colorate 

Omniprezența gardurilor este un flagel al orașelor moderne. De vină e dorința de a proteja paturile de flori și peluzele de picioarele trecătorilor nepăsători și de cei cărora le place să parcheze în locuri necuvenite. Dar oricum, cu cât gardurile sunt mai mici, cu atât e mai bine. Evident, nuanțele neutre sunt mult mai bune decât culorile semaforului. Un gard viu verde este o alternativă excelentă.

Ce, în opinia dumneavoastră, strică aspectul orașelor moderne? Așteptăm cu drag comentariile dvs.