Un renumit psiholog rus: Persoanele cu gândire creativă au probleme

Profesorul Tatiana Chernigovskaya a vorbit despre pericolele care le pasc pe persoanele cu o gândire creative, non-standard. Potrivit ei, copiii cu acest tip de gândire au de suferit încă de mici, iar la școală profesorii vor încerca să-i facă să gândească „ca toți ceilalți”.

Mulți oameni de creație spun că inspirația le vine în mod neașteptat, în timpul unor activități de rutină care nu au nimic în comun cu problema dată: pot să citesc o carte și simt cum se formează această legătură mult așteptată!

Istoria științei mărturisește: descoperirea nu poate fi planificată, cu excepția realizărilor tehnice (care pot fi realizate la calculator), iar ideile vin în mintea noastră atunci când nu suntem deloc pregătiți pentru acest lucru.

Pentru creativitate este necesar să eliminăm controlul cognitiv și să nu ne fie teamă de greșeli, care pot fi, uneori, minunate. Și cine ar putea spune ce este o greșeală?

Nu gândesc „ca toți ceilalți” sau problemele copiilor creativi.

Gândirea creativă este o calitate foarte importantă. Există și o expresie: „Think different”.

Persoanele creative învață singure și încep să facă foarte devreme acest lucru. Ele nu consideră că ideile sau descoperirile lor neobișnuite sunt ceva extraordinar, fiind pentru ei niște lucruri obișnuite și evidente și nu pot înțelege care ar fi meritul lor.

Astfel de copii întâlnesc, de obicei, dificultăți la școală, fiind mai inteligenți decât profesorii; de aceea se află într-o situație foarte dificilă, aflându-se mereu sub presiunea societății.

Am avut un coleg, medic pediatru, care mi-a povestit o întâmplare. Un băiat codaș care a renunțat la școală a inventat, la vârstă de șapte ani, motorul cu aburi.

Imaginați-vă: un motor cu abur care funcționează cu ulei de floarea soarelui și care împrăștie ulei fierbinte într-un apartament de la bloc! Iar lumea îl numește pe acest băiat prostuț.

Iată de ce persoanele creative au de suferit.

De ce este foarte important să citim?

Pentru a ne dezvolta trebuie să citim multă literatură. Citirea liniară este importantă, trebuie să citim de la început până la sfârșit. Iar hypertextul ne poate provoca tulburări de gândire.

Oamenii care au crescut și s-au obișnuit cu acest tip de lectură nu pot citi în întregime un text mare, ei citesc doar fragmente de text. Și atunci când întrebi vreun copil despre ce este povestea pe care a citit-o, el n-o va putea povesti.

Predicțiile oamenilor de știință cu privire la viitorul lecturii nu sunt prea optimiste: prezic o diferențiere serioasă între posibilitățile elitei intelectuale și a majorității populației lumii.

Dacă cei mici vor fi citi doar benzi desenate, nu vor fi în stare nici să citească literatura complexă și nu vor putea gândi în mod complex, nu vor pune mintea în mișcare.

Creierul este plastic nu doar în copilărie, așa cum se credea anterior. S-a demonstrat faptul că se formează noi conexiuni neuronale până la sfârșitul vieții noastre. Orice activitate, alta decât cele de rutina, aduce beneficii creierului. Este important doar ca aceste informații să fie complexe și în continuă schimbare.