Tăierea corectă, care stimulează productivitatea pomilor fructiferi

Cu cât mai activ crește pomul de măr, cu atât mai mică va fi recolta! De aceea sarcina noastră este să încetinim creșterea și să accelerăm apariția mugurilor de rod.

Anume tăierea este procesul ce permite atingerea unui echilibru între creșterea pomului și volumul recoltei, căci și o recoltă prea mare poate epuiza pomul, astfel încât în anul următor recolta să fie extrem de mică.

Tăierea poate fi efectuată până în perioada deschiderii mugurilor (martie-aprilie), când ramurile fie se scurtează, fie se îndepărtează complet. Preferabilă e ultima dintre acestea, căci ea încetinește creșterea pomului. Puteți face un astfel de experiment: la un măr scurtați 1/3 din ramuri, iar la altul tăiați complet 1/3 din ramuri. Spre sfârșitul verii diferența va fi remarcabilă: pomul cu crengile scurtate va avea o creștere activă, respectiv recolta va fi redusă.

Este nevoie de tăiere anuală?

Dacă pomul nu este tăiat în fiecare an, pe tulpină se vor forma câteva ramuri puternice, care mai sunt numite “concurente”. Acest fapt scade recolta și face mai dificilă formarea ulterioară a coroanei.

În general străduiți-vă să nu aveți în partea de sus a coroanei ramuri comparabile ca diametru cu tulpina. Dacă tăierea completă a ramurii va lăsa pomul fără muguri, puteți doar să o scurtați.

Care dintre ramuri trebuie tăiate?

Înainte de toate tăiați toate ramurile care formează un unghi ascuțit cu tulpina. Aceasta e o “zonă periculoasă”, căci crește riscul de îmbolnăvire a scoarței.

Înlăturați complet toate crenguțele ce cresc pe direcție verticală, precum și cele orientate spre interiorul coroanei. Stabiliți o ramură principală și înlăturați “concurenții”, adică ramurile de dimensiuni comparabile cu aceasta.

Dacă pomul nu a fost tăiat de tânăr?

Dacă pomul a crescut necontrolat, primul lucru pe care îl puteți face e pur și simplu să-i răriți coroana: înlăturați câteva dintre cele mai mari ramuri pentru a permite pătrunderea aerului și luminii în interiorul coroanei.

Tăiați crengile crescute pe verticală și curățați tulpina. Scurtați toate crenguțele de un an la 1/3…2/3, depășirea acestor limite are un impact negativ asupra creșterii ulterioare.

Cum se taie merii bătrâni?

Pomii bătrâni au nevoie de o tăiere de înnoire. Toate ramurile de 3-4 ani din partea centrală sau superioară a pomului pot fi tăiate, lăsând un ciot de 5-8 cm. Aveți grijă la coroană, care nu trebuie să fie prea densă, și nu lăsați pomul să crească în înălțime, faceți-i tăiere în fiecare an.