Sunt neurobiolog. Iată 5 lucruri importante despre creier pe care le-am aflat după 30 de ani de muncă

Creierul uman este o adevărată minune. El ne permite să gândim cu o viteză uimitoare, creează permanent noi legături chimice, păstrează o cantitate enormă de informație.

În continuare vă prezentăm cinci lucruri despre specificul funcționării sale care pot să vă schimbe viața. Ne vorbește neurobiologul Jeremiah Bennett.

1. Creierul nu diferențiază realitatea de imaginație.

Creierul reacționează în mod egal la tot ce vă gândiți. Adică el nu face deosebire dintre realitate și imaginație. Din acest motiv este posibil efectul placebo.

Dacă creierul consideră că dvs. administrați un preparat medicamentos, iar nu o pastilă cu zahăr, atunci el reacționează în mod corespunzător. Ați administrat o pastilă, crezând că este aspirină și creierul va da comandă organismului să coboare febra.

La fel are loc efectul nocebo, însă în direcție opusă. Dacă un hipocondric privește știrile de seară și aude despre o nouă epidemie, atunci el poate simți simptomele acelei boli.

Dacă nu credeți că este adevărat, faceți un experiment. Închideți ochii și imaginați-vă că o persoană dragă a avut un accident rutier. Imaginați-vă acel accident în cele mai mici detalii. Peste o perioadă veți simți o durere înfundată în stomac. Acesta este primul simptom al unor emoții puternice. Acest lucru se întâmplă, deoarece hipotalamusul, parte a creierului care răspunde de reacțiile la frică, oblică glandele suprarenale să producă hormonul stresului cortizon.

Vestea cea bună este că dacă priviți lumea în culori roz, atunci vă veți simți fericiți din cauza nivelului excesiv de serotonină (hormonul fericirii) din sânge. Orice gând pozitiv sau speranță la o viață mai bună vă poate îmbunătăți starea fizică chiar în acest moment.

2. Vedeți ceea la ce vă gândiți cel mai des.

Indiferent la ce vă gândiți, aceasta se bazează pe experiența de viață pe care o aveți. Spre exemplu, dacă veți cumpăra un automobil nou, atunci veți observa mai des mașini de această marcă. Este vorba despre faptul că vă gândiți mai des la mașina dvs., decât ați făcut-o până acum.

De ce trebuie să cunoașteți acest lucru? În acest fel puteți ieși dintr-o situație de stres prin simpla reprogramare a gândurilor. Pe de altă parte, dacă încercați să analizați situația politică prin prisma mass-mediei, atunci veți fi mai aproape de cei care vă împărtășesc punctul de vedere.

Ați observat că oamenii se grupează foarte repede în funcție de interese? Oamenii pozitivi prietenesc cu același tip de oameni, iar cei hipocondrici cu hipocondrici. Nu este o coincidență. Dacă doriți să vă schimbați viața, trebuie să vă schimbați modul de gândire.

3. Majoritatea timpului creierul dvs. funcționează pe pilot automat.

Creierul uman generează, pe zi, aproximativ 60 mii de gânduri. Însă 40 mii vor fi aceleași de ieri. De aceea, este atât de ușor să cădem într-o stare de spirit negativă. De aceea, trebuie să schimbăm mai des anturajul pentru a ne „curăța mințile”.

Gândurile negative creează stres și neliniște de la sine, chiar dacă nu aveți vreun motiv pentru ele. Acestea scad, în realitate, imunitatea care este obligată să reacționeze la acestea.

Antrenați creierul. Încercați să aveți gânduri pozitive. Cu cât veți fi mai fericit, cu atât veți reuși mai multe lucruri. Trebuie neapărat să controlați acest proces. Scopul final este ca majoritatea gândurilor care apar implicit să fie pozitive.

4. Deconectarea periodică este foarte importantă. 

La un moment dat puteți pluti în mii de gânduri negative care s-au oprit în capul dvs. în timpul zilei. De aceea, trebuie să vă „deconectați”. Astfel, veți da o pauză sistemului imunitar care vă va face mai sănătos și mai fericit.

Cel mai simplu mod de „deconectare” a creierului pentru câteva minute este meditația. Aceasta permite transformarea conștiinței într-un instrument comod și eficient.

Mai mult. Optați pentru odihna activă: schiuri, diving, excursii prin munți etc. Cu cât veți fi mai mult concentrat asupra momentelor captivante, cu atât mai eficient se va „curăța” creierul.

5. Puteți să vă schimbați creierul. La propriu. Fizic.

Atunci când sunteți concentrat la o activitate intelectuală, creierul dvs. generează în acel moment, noi legături nervoase. Acest proces este numit neuroplastică.

Iată cum decurge acest proces. Dacă credeți că nu sunteți în stare să slăbiți, atunci vă veți întări doar în acest gând. Dacă veți încerca să vă schimbați subconștientul cu gândul că „Eu arăt extraordinar”, atunci creierul dvs. va construi de fiecare dată legături nervoase. Veți observa mai des noi posibilități care vă vor permite să transformați șablonul subconștient la noile realități.

Aveți posibilitate să vă curățați subconștientul și să vă schimbați. Puteți să vă atingeți scopul dacă doriți. Important este să credeți. Orice proces fizic începe de la gândul care apare în mintea dvs.

error: Content is protected !!