Studiile au demonstrat că, la bătrânețe, un pahar de vin este mult mai important decât exercițiile fizice

Cercetarea cu titlul „90+ Study” a început în 2003 și avea drept protagoniști pe persoanele în etate.

Participanții la acest studiu au făcut inițial parte dintr-un alt studiu, intitulat „Studiu scurt despre recreere” (LWCS), care a început în 1981 .

Având la bază informațiile oferite de acești participanți, o echipă de cercetători care a lucrat la „90+ Study” trebuia să afle: „Care sunt factorii care le permit oamenilor să trăiască până la vârsta de 90 de ani și mai mult?”

Obiectivele studiului erau următoarele:

— Să identifice factorii asociați cu longevitatea.

— Să determine factorii variabili de risc pentru mortalitate și demență.

— Să analizeze indicatorii declinului cognitiv și funcțional al persoanelor în etate.

— Să analizeze etiologia demenței la vârstnici.

Participanții la studiu erau invitați de două ori pe an pentru testele neuro-fiziologice și neurologice.

Un pahar sau o sticlă?

Vinul este foarte benefic, dar asta nu înseamnă că trebuie să beți o sticlă întreagă la cină. Trebuie să-l consumați cu moderație! Potrivit Clinicii Mayo adulților sănătoși de peste 65 de ani li se recomandă să consume un pahar de vin. Celor cu vârsta de până la 65 de ani li se permit chiar două pahare.

S-a dovedit că un consum moderat de alcool oferă următoarele beneficii:

— Șanse mai mici de accident vascular cerebral ischemic.

— Reducerea riscului de apariție a diabetului zaharat.

— Reducerea riscului de a dezvolta sau de a muri din cauza bolilor de inima.

Studiul publicat în British Journal of Sports Medicine a demonstrat în ce mod activitatea fizică poate neutraliza efectele negative ale consumului de alcool. Autorul studiului, Dr. Emmanuel Stamatakis, a studiat datele colectate din mai multe anchete de sănătate din Anglia și Scoția, iar apoi i-a împărțit pe cei 36 370 participanți în trei grupuri.

Grupurile au fost create în funcție de următoarele criterii: persoanele care nu sunt foarte active, cele care practică sportul cu moderație și cele care îl practică activ. După care un grup de cercetători analiza cât de mult alcool consumă reprezentații fiecărui grup.

Pornind de la un număr de 5 735 de decese în 10 ani, cercetătorii au descoperit că în comparație cu renunțarea definitivă la alcool, consumul periculos de alcool se asociază cu riscul mare de deces din diferite motive. Ei au remarcat, de asemenea, că cu cât mai multe băuturi se consumă săptămânal, cu atât este mai mare riscul de a muri din cauza cancerului.

Dar când au comparat volumul activităților fizice recomandate adulților, au descoperit că acestea reduc la minim riscul unui deces din cauza alcoolului.

error: Content is protected !!