Stopăm isteria: 10 fraze pe care ar trebui să le spunem copilului în loc de “Încetează să plângi!”

Unele cuvinte, pe care le adresăm copiilor noștri, sunt rostite aproape automat, iar noi nu ne dăm seama ce impact au ele asupra personalității aflate în curs de formare și asupra viitorului copilului.

Plânsul este ceva ce nu poate fi evitat în timpul educației unui copil. Micuțul abia începe să cunoască lumea în care trăiește și, bineînțeles, multe lucruri îl nemulțumesc, fapt ce se manifestă prin plâns.

Cea mai comună reacție la un astfel de comportament al copilului este fraza: “Încetează să plângi!”, în care mulți dintre părinți nu văd nici o problemă. Dar adevărul e că aceste cuvinte nu numai că nu soluționează problema, ci chiar poate vătăma relațiile dintre voi și copilul dvs.

Suzanne Tucker / Shutterstock.com

Există și alte fraze care sunt nerecomandate sau chiar contraindicate în procesul de educație a copilului:

  • Gata cu isterica!
  • Mă obosești!
  • Nu spune minciuni!
  • Vorbește mai încet, toată lumea se uită la tine!
  • Dacă nu mă asculți, te dau altcuiva!
  • etc.

Psihologii consideră că toate aceste fraze, pe care mulți dintre noi le-au auzit în copilărie, predispun copilul spre o gândire negativă și spre eșecuri în viitor. Asemenea cuvinte nu numai că nu îl calmează pe copil, ci au și o influență negativă asupra sănătății sale psihologice.

Ce altceva e contraindicat să faceți atunci când copilul plânge

1. Să-l pedepsiți

În nici un caz nu îl pedepsiți pe copil și nu îl agresați verbal pentru simplul fapt că el își manifestă emoțiile.

2. Să îi puneți multe întrebări

Înainte de a încerca să aflați esența problemei, încercați să-l liniștiți pe copil. Fiind agitat el oricum nu vă va putea da răspunsuri clare despre problema sa.

3. Să schimbați subiectul discuției

Copilul trebuie să știe că dvs. îi sunteți mereu alături și îl puteți înțelege oricând. Dacă dvs. pur și simplu veți schimba subiectul, el va considera că sentimentele sale sunt lipsite de importanță pentru dvs., fapt ce va afecta încrederea dintre voi.

4. Să spuneți “Totul e bine”

Dacă începe a plânge, e evident la copil că ceva nu e bine, de aceea nu are nici un rost să-i impuneți ideea cum că de fapt totul e bine. Mult mai util e să-l ajutați să rezolve problema.

Părinții trebuie să înțeleagă că în a plânge nu este nimic rușinos, ba chiar e folositor, pentru că în acest fel copiii ne încredințează problemele și sentimentele lor pe care încă nu le pot stăpâni de sine stătător.

Bineînțeles e greu să nu reacționezi în nici un fel când copilul plânge, iar unele fraze chiar îl pot ajuta pe copil, spre deosebire de banalul “Încetează să plângi!”:

1. Hai să vorbim despre asta.

2. Ai dreptate, asta nu e plăcut deloc…

3. Eu sunt cu tine.

4. Uneori tristețea ajută.

5. Te înțeleg.

6. Poți să stai singur dacă nu vrei să vorbim acum. Dar să știi că eu sunt mereu alături și poți oricând să vorbești cu mine despre orice.

7. Te voi ajuta să treci peste asta.

8. Poți să plângi dacă simți nevoia.

9. Sunt mereu gata să te ascult.

10. Înțeleg că nu ți-e ușor acum.

zhukovvvlad / Shutterstock.com

Asemenea fraze vor avea un efect mult mai pozitiv și mai ziditor pentru relația dintre voi. Apelând la “trucuri verbale” negative, părinții riscă să lase amprente dureroase în sufletul copilului fără să-și dea seama de asta.

Uneori e suficient pur și simplu să-l îmbrățișați pe copilul care plânge fără să-i spuneți ceva. Cel mai important e ca cei mici să știe și să simtă dragostea și grija noastră, că pot oricând să aibă încredere în noi și să ne împărtășească toate trăirile lor sufletești.