Soțul lui Margaret Thatcher: Cine a fost omul care a trăit cu ea în dragoste și armonie, mai mult de 50 de ani?

Soțul lui Margaret Thatcher, numită și ”Doamna de fier”, ”Tigroaica înconjurată de Hamsteri”, ”Ochii lui Stalin și Glasul lui Marlene Monroe”… epitete numeroase au fost inventate pentru M.Thatcher. Nu este nevoie să cunoașteți cu lux de amănunte biografia ei, ca să înțelegeți că Prima Doamnă în funcție de prim-ministru britanic nu a avut cel mai simplu caracter.

Cine totuși a fost omul care a trăit cu această doamnă în dragoste și armonie, mai mult de 50 de ani? 

Viața de familie a lui Margaret Roberts și Denis Thatcher a început ca o căsătorie aranjată. Tânăra Maggie nu a fost interesată de divertismente, îmbrăcăminte și întâlniri. Cu toate acestea, ea avea nevoie să se căsătorească. Părinții fetei nu erau bogați și nu puteau să o întrețină. Iar pentru a face o carieră strălucită de politician, ea avea nevoie de bani și de timp liber, ce-i lipsea din cauza lucrului.

Sarcina ei nu era deloc ușoară. În Oxford ea s-a îndrăgostit de un băiat aristocrat. A început o relație. Margaret a fascinat complet tânărul cu frumusețea și inteligența sa. Băiatul avea intenții serioase. El intenționa să se căsătorească cu ea. Într-o zi a adus-o acasă să facă cunoștință cu părinții.

Dar pe acești tineri îndrăgostiți îi aștepta o dezamăgire crudă. Părinții nobili a băiatului erau categoric împotriva căsătoriei fiului lor cu fiica unui băcan. 

Apoi Margaret s-a îndrăgostit de un fermier scoțian. Timp ce băiatul se întâlnea cu Margaret, a atras atenția la sora ei Muriel – fata puțin se interesa de politică, dar era foarte pricepută la păstrarea confortului în casă și rețete culinare.

Tânăra Margaret Roberts – chimistă.

Totuși s-a găsit bărbatul care nu se simțea intimidat de manierele dure ale lui Maggie, nici de accentul ciudat, nici de obsesia ei pentru politică. Maiorul pensionat Denis Thatcher a venit la ea după o adunare a partidului și i-a propus să o petreacă acasă, conducând-o cu un ”Jaguar” de culoare verde.

Din punct de vedere al multor femei, alegerea lui Margaret ar părea departe de a fi una potrivită.  

Denis deja avea 37 de ani (era mai în vârstă decât Margaret cu 11 ani), anterior era deja căsătorit, fiind considerat un om oarecum leneș și frivol. Tatăl miresei nu era deloc încântat de acest ginere.

Cu toate acestea, mama și sora lui Denis credeau că fiind un om bogat (Denis era un om de afaceri destul de norocos), ar putea să-și aleagă o mireasă mai frumoasă și mai bogată. Dar Denis Thatcher, evident că și-a dat seama că această fată va deveni mândria lui și era gata să o susțină în toate.

Lui Denis nu-i prea păsa că Margaret se gândea mai mult la cariera sa politică, decât la gospodărie. El spunea: ”Examen intermediar în luna mai, gemenii vor apărea în luna august, examenele de absolvire a cursului de avocat în luna decembrie. Aș vrea eu să văd o femeie care va putea repeta acest record!”

De aceea, cei care cunoșteau acest cuplu, spuneau că Margaret dorea să se căsătorească pentru bani, însă s-a căsătorit din dragoste.  

Ea credea că avea nevoie de sprijin financiar și de propria casă. Dar pentru ea erau valoroase și alte calități ale soțului. Denis era capabil și reușea să-i rețină acțiunile impulsive, s-o mângâie când a pierdut într-o bătălie politică și se bucura pentru ea foarte mult, când câștiga.

Într-o zi el a spus: ”Sunt adesea întrebat: Cine totuși poartă pantaloni în familia Dvs? Le răspundeam: Eu port pantaloni! Eu îi și spăl, eu îi și calc.”

El a devenit singura persoană, pentru care Margaret era dispusă să renunțe la tot și să se supună total. 

A fost un caz: La acel moment Margaret era ministrul Educației. A ieșit din biroul său mai devreme decât de obicei. I-a explicat secretarei că se grăbește să cumpere bacon pentru soțul ei, pentru micul dejun. Secretara a asigurat-o că există o mulțime de oameni care ar putea îndeplini această sarcină. Dar Thatcher a refuzat. A zis că bacon-ul trebuie să fie exact cum iubește Denis, ceea ce înseamnă că numai ea putea să-l aleagă.

Cu copiii Marc și Carol

Denis niciodată nu a abuzat de oportunitățile oferite soțului primei șefe a statului. ”Mă ocupam de afacerile mele, îmi plăcea să fiu singur, îmi puneam un chipiu pe frunte, îmi îmbrăcam o mantie și fugeam de la pază, ca să mă plimb în jurul Londrei.” – a declarat Denis.

Din acest motiv, cu Denis se întâmplau mereu lucruri ciudate și amuzante. Era exact precum un personaj principal din anecdotele englezești.  

De exemplu, într-o zi, uitând portofelul acasă, Denis a încercat să ia bani de la bancă fără documente și fără card de credit. Informând funcționarul băncii că el este soțul prim – ministrului, Denis a sperat la ajutor, dar s-a ales doar cu declarația : ”nu seamănă cu fotografiile sale în ziare” și cu întrebări suspecte ai funcționarului băncii.

O altă dată, Denis, nu găsea un taxi liber, pentru a ajunge la locul necesar. S-a urcat în autobusul care era rezervat pentru spitalul de Psihiatrie. În curând în autobus au urcat câțiva pacienți, însoțiți de o asistentă medicală și ea a început să-și recalculeze discipolii. Când l-a văzut pe Denis, doamna a întrebat: ”Iar Dvs cine mai sunteți?”. ”Sunt soțul prim-ministrului” – a răspuns el. Asistenta medicală a dat doar confuz din cap și a început să numere pacienții.

În general, în timp ce Margaret Thatcher conducea țara, soțul ei juca golf în curtea casei. Principalul său merit a fost că Denis cei mai mulți ani tăcea și imperceptibil pentru public a susținut-o și a încurajat-o pe Maggie a sa. 

Iar Margaret, revenind acasă de la critici și atacuri, în fiecare dimineață ieșea în public cu un make-up impecabil, coafură perfect aranjată, costum clasic strict. Astfel, ea dorea ca toți să înțeleagă, că ea nu va ceda în fața nimănui. În public Denis o urma pe Maggie cu trei pași în spatele ei, neobservat și modest, cu demnitate, îndeplinind rolul soțului prim-ministrului.

Mai târziu, în memoriile sale, Margaret va scrie: ”Prim-ministru, este o muncă de una singură. Într-un fel așa și trebuie să fie, este imposibil să conduci din mulțime. Dar cu Denis niciodată nu mă simțeam singură. Ce Bărbat! Om! Prieten!”

Denis Thatcher a murit în anul 2003. În ziua înmormântării lui Denis, ”Doamna de fier” pentru prima dată a plâns în public.