Pentru a obține o recoltă bogată de castraveți, ar trebui să îi fertilizați în mod regulat. O soluție excelentă pentru asta ar fi drojdia pentru pâine. Umpleți la 2/3 o găleată cu coajă de pâine neagră, adăugați apă și puneți deasupra o greutate care să apese amestecul, căci altfel cojile se vor ridica la suprafață când va începe fermentarea. Așezați găleata într-un loc călduros pentru o săptămână.
Soluția de drojdie se dizolvă în apă în proporție 1:3, iar fertilizarea poate fi făcută o dată pe săptămână: câte 0,5 litri de soluție la fiecare tufă. Acest tip de fertilizare se face de la începutul înfloririi până la începutul ofilirii.
Dacă frunzele tufei de castraveți îngălbenesc, e un semnal că nu le ajunge potasiu. În acest caz stropiți plantele cu infuzie de cenușă: adăugați 2 pahare de cenușă în 1 litru de apă clocotită și lăsați să se infuzeze 24 de ore. Acest fertilizator este benefic și în caz de făinare.
O altă soluție ar fi decoctul de ceapă. Încălziți o găleată de apă și adăugați 1 pahar de coajă de ceapă, apoi puneți găleata pe foc până începe a fierbe, apoi opriți focul și așteptați 2 ore. Ulterior puteți uda frunzele de castraveți cu soluția obținută.
Împotriva făinării mai puteți folosi soluție de lapte acru (1:1), stropind tufele o dată pe săptămână. Metoda este foarte eficientă, cu siguranță vă va prinde bine.
Tot împotriva făinării este foarte eficientă soluția de bicarbonat de sodiu: 50 g la 10 litri de apă, plus 50 g de săpun. Amestecați bine ingredientele și stropiți abundent fiecare tufă.