Soluția de drojdie protejează culturile de roșii și castraveți.

Eu nu sunt un grădinar foarte experimentat.

În urmă cu cinci ani, împreună cu tânăra mea soție, am decis să nu investim banii câștigați la nuntă în covoare, fier de călcat, telefoane, dar într-o căsuță de vacanță. Și nu am regretat nici o clipă acest lucru, căci petrecem foarte mult timp în sânul naturii. Fiicele noastre, care sunt încă mici, la fel petrec foarte mult timp acolo: se joacă la aer curat, au piscină gonflabilă, suntem departe de smogul din oraș, avem în permanență legume și fructe proaspete, lapte de capră pe care-l cumpărăm de la o vecină.

Am decis să stropim plantele din grădină cu soluție de drojdie și roșiile și castraveții nu se îmbolnăvesc niciodată.

Deoarece avem copii mici, am renunțat din start să folosim chimicale în grădină. Vecina noastră ne ajută foarte mult cu sfaturile sale și-i suntem recunoscători pentru acest fapt. Unul din ele constă în stropirea roșiilor și a castraveților cu o soluție de drojdie, care le protejează de mana roșiilor și de pulberea de mucegai de care suferă castraveții.

Iată se face fertilizarea:

— încălzim 3 litri de apă până la cel mult 38 °С (ca să nu se distrugă drojdiile);

— dizolvăm aici 10 linguri de zahăr și 10 g de drojdii uscate.

Un sfat util: va trebui să țineți cont de faptul că volumul lichidului va crește de 2-2,5 ori, de aceea vasul folosit trebuie să fiemai mare de 3 litri.

Lăsăm drojdiile să acționeze timp de 4-10 ore, amestecând din când în când. Este mai bine este să pregătiți fertilizantul în prima parte a zile,ca până seara să-l puteți folosi deja în grădină.

Apoi turnăm într-o găleată 7 litri de apă şi adăugăm 3 litri de soluție de drojdie şi stropim plantele cu soluția obținută. Aceasta este benefică pentru toate legumele. Castraveții se fertilizează o dată la 10-12 zile, roșiile și celelalte legume o dată la 15 zile a câte 1 litru pentru fiecare tufă. Înainte de fertilizare udăm abundent plantele cu apă curată.

Această soluție poate fi folosită nu doar pentru fertilizare la rădăcină. Stropirea frunzelor cu soluție de drojdie protejează planta de mană şi alte boli fungice. De ce? Pentru că drojdiile sunt şi ele niște ciuperci care pur și simplu nu le permit celor dăunătoare să le ia locul.

Efectul unei fertilizări cu drojdie va fi vizibil după doar 3-4 zile: frunzele vor căpăta o culoare verde-aprins, vor arăta sănătos, iar însăși planta se va dezvolta mai rapid şi va da o roadă mai bogată.

Când se face o astfel de fertilizare? Stropirea frunzelor trebuie făcută neapărat seara, înainte de apusul soarelui, astfel încât planta să reușească să absoarbă toate substanțele folositoare, iar frunzele să nu fie arse de soare.