Sfaturi utile care-l vor ajuta pe copilul tău să se poată apăra singur

Pentru a nu fi ofensat de alți copii, copilul nu are neapărat nevoie să fie cel mai ager, puternic sau activ. Părinții experimentați ne propun alte reguli.

Copilul trebuie să posede anumite calități care, evident că nu-i vor proteja de toți bătăușii lumii, dar îl vor ajuta să devină mai încrezător, mai activ și să reziste agresiunii străine.

Pentru aceasta este bine să vă învățați copilul:

1. Să nu se transforme în victimă.

Dacă o persoană își demonstrează vulnerabilitatea, acceptă să fie jignită, se supune, acceptă supremația altei persoane, se va transforma treptat în victimă. Este important să-i explicăm copilului că nici o persoană nu are dreptul să tachineze și să ofenseze pe cineva. Dacă ești mai mic, înveți mai rău decât alții, te deosebești de ceilalți, nu înseamnă că trebuie să fii jignit sau nerespectat.

2. Să ceară ajutor.

Se consideră că toate problemele trebuie rezolvate fără a-i implica pe adulți, numai dacă, desigur, nu ești laș sau slab. Există însă situații când nu reușești să te protejezi și atunci poți și chiar trebuie să ceri ajutorul altora. Toată lumea are dreptul să ceară protecție.

3. Nu reacționează la tachinări.

O insultă, o glumă nereușită, o poreclă și copilul recurge la violență. Dar aceasta nu este putere, este slăbiciune. Puterea și încrederea constau în a nu reacționa la aceste lucruri. Explicați-i că ignorându-l pe cel care-l ofensează, acesta îl va lăsa în pace mult mai repede.

4. Să-și protejeze bunurile.

Este inacceptabil să luăm fără voie lucrurile altora, să le distrugem. Spuneți-i copilului că bunurile sale sunt de neatins, că nu e obligat să le împartă cu nimeni și are dreptul să și le ia înapoi sau să-l roage pe un adult să o facă.

5. Să învețe să refuze.

Depășirea limitelor poate fi diferită. Chiar dacă nu este ofensat sau tachinat, copilul s-ar putea simți constrâns să facă ceea ce nu dorește, dar, din anumite motive, nu poate refuza. L-ar putea, de exemplu, numi fricos, dacă nu va merge într-un loc periculos sau prieten rău, dacă nu-i va servi pe toți cu bomboane. Este foarte bine atât pentru copii cât și pentru adulți să știe să spună „nu”. Calm, politicos, fără a explica motivele.

6. Să aibă o pasiune.

Încercați să observați ce pasiuni are copilul și ceea ce-i reușește cel mai bine şi ajutați-l să-şi dezvolte aceste abilități. Dansul, șahul, desenul, sportul, nu contează ce va alege, dar este important să se simtă bine.

7. Să fie ager.

Cuvântul poate deveni armă! O replică ingenioasă îl poate pune la punct pe cel care-l ofensează, iar o glumă bună poate descărca chiar și cea mai tensionată atmosferă, iar auto-ironia va opri ridiculizarea; dacă râzi de tine, e mai greu să fii jignit.

8. Să aibă încredere în forțele proprii.

Respectați-vă copilul, lăudați-l și sprijiniți-l în situații dificile. Este important ca el să simtă că este respectat și iubit.

9. Să aibă prieteni buni.

Este important să fim apreciați și acceptați așa cum suntem, iar prietenii adevărați ne încurajează, ne sprijină și ne ajută să facem față abuzurilor. Învățați-l să construiască relații bune cu oamenii, să-și găsească prieteni buni și, cel mai important, să fie la rândul său un prieten fidel și înțelegător.