Deseori, unul dintre cele mai abordate subiecte pe forumuri, este lipsa recunoștinței copiilor. Părinții se plâng că oferă copiilor săi tot ce își doresc, dar nu se aleg nici măcar cu un „mulțumesc”. Adesea copiii nu apreciază nici grija zilnică a părinților, consideră că ei sunt obligați să aibă grijă de ei.
Cum să înveți un copil să fie recunoscător?
Cu siguranță prin aceste momente au trecut mulți părinți. Bazându-se pe propria experiență, ei oferă câteva sfaturi prețioase tinerilor părinți, astfel încât copilul lor să învețe cât mai curând posibil să aprecieze eforturile adulților.
1. Spuneți cât mai des „Mulțumesc!”
Folosiți „mulțumesc” atât în comunicarea cu copilul dvs, cât și în comunicarea cu cei din jur. Inclusiv, la adresa copilului însuși pentru munca făcută. Este la fel de eficient să învățați copilul dvs că trebuie să mulțumească adulților pentru daruri, pentru ajutor și pentru grijă.
2. Temele pentru acasă
Atunci când un copil face temele pentru acasă, el înțelege că aceasta nu este cea tocmai cea mai interesantă activitate care necesită timp și efortul lui. Astfel, el va putea aprecia munca adulților.
3. Fiți propriul exemplu!
Dacă părinții copilului nu respectă generația mai în vârstă, nu le mulțumește, nu sunt recunoscători, atunci copiii vor urma acest comportament și îl vor aplica în viața lor.
4. Învățați-l să fie de ajutor.
Un copil poate simți compasiune și empatie dacă adulții îl implică în acte de caritate, de exemplu, să cumpere și să ducă mâncare la un azil pentru animale. Sau, să doneze copiilor nevoiași jucăriile și hainele pe care nu le mai folosește. Astfel de acțiuni îl vor determina să fie recunoscător pentru lucrurile materiale pe care el le are și de care nu duce lipsă.
De asemenea, puteți include astfel de momente în obiceiurile familiale:
— la cină spuneți cui sunteți recunoscători pentru această zi;
— scrieți împreună cu copilul dvs scrisori de mulțumire bunicilor pentru darurile lui Moș Crăciun;
— comunicați copilului dvs cu ce ocazii pot fi cumpărate cadouri și neapărat țineți cont de aceste ocazii;
— jucați-vă jocuri de rol cu jucăriile pentru a-l învăța să-și exteriorizeze sentimentele de mulțumire.
Sperăm că aceste sfaturi practice de la părinții cu experiență vă vor ajuta să educați un copil recunoscător. Dacă aveți propriile secrete, nu ezitați să le împărtășiți cu noi!