Sfaturi pentru viitor. Lucruri pe care ar fi bine să le evitați la bătrânețe.

Am decis să scriu această scrisoare pentru viitor, nu pentru că vreau să amăgesc scleroza ori să împiedic demența senilă. Nu cred că va ajuta. Dar, probabil, mă va ajuta să scap de unele greșeli…

În copilăria sau în tinerețea mea, ascultând morala nesfârșită a adulților, văzându-i pe părinții mei cum se certau și cât de straniu se comportau persoanele în vârstă, mă gândeam: „Când voi fi mare nu mă voi comporta niciodată așa cu copiii mei! Nu voi părea atât de ridicolă! Nu voi repeta toate aceste greșeli!” Și, după ani de zile, am descoperit îngrozită că mă comport exact ca ei: țip la copil, spun lucruri banale, aștept cu încăpățânare atenție și recunoștință… Dacă mi-aș fi amintit în timp cum mă înfuriau aceste lucruri cândva!..

De aceea am decis să pregătesc, pentru mine însămi, o listă care se bazează pe observațiile și experiența mea curentă care ar putea să vă fie de folos și Dumneavoastră.

Draga mea, când vei îmbătrâni…

— Nu da sfaturi, chiar dacă ești sigură că ai dreptate. Amintește-ți cât de mult de deranja acest lucru. Și ai ținut cont vreodată de aceste sfaturi?

— Nu încerca să oferi ajutor dacă nu ți se cere. Nu încerca să-i protejezi pe cei dragi de toate relele lumii. Este suficient doar să-i iubești.

— Nu te plânge! Nu te transforma într-o bătrână răutăcioasă.

— Nu aștepta recunoștință de la copii. Ia aminte: nu există copii nerecunoscători, există părinți naivi care au așteptări prea mari.

— Nu rosti fraze de genul: „Când eram de vârsta ta…”, „Ți-am dăruit cei mai frumoși ani…”, „Sunt mai în vârstă, așa că știu mai bine…” Aceste fraze sunt insuportabile!

— Dacă vei avea nepoți, nu insistă să-ți spună pe nume, în loc de „bunica”. Este stupid.

— Nu cheltui ultimii bani pe proceduri de întinerire. Nu are rost. Mai bine călătorește.

— Nu te privi în oglindă și nu te machia într-o cameră întunecată. Încearcă să arăți cânt mai elegant.

— Ai grijă de soțul tău, chiar dacă are riduri, este neajutorat și bătrân. Nu uita că a fost tânăr, puternic și vesel. Și cu siguranță este unul dintre puținii care te ține minte cât era de tânără și frumoasă cândva. Și poate că el este singurul care are nevoie de tine acum…

— Nu încercați să fii, cu orice preț, în pas cu timpul: să te descurci în noile tehnologii, să înveți mereu lucruri noi, pentru a nu „rămâne în urmă”. E ridicol. Fă ceea ce-ți place.

— Nu te învinovăți pentru nimic, ai făcut mere ceea ce ai putut.

— Nu uita niciodată de demnitate! Este foarte important. Și nu uita: dacă mai trăiești, înseamnă că cineva are nevoie de tine!