Sfatul psihologului: Nu trebuie să îți impui fiica să facă treburile casnice!

Întrebare: „Spuneți că fata nu ar trebui să fie forțată să facă unele treburi casnice? Atunci cum va învăța să gătească, să spele vasele? Cum va deprinde aceste obiceiuri?”

Răspuns: „Le va deprinde. Cel puțin fiica mea le-a deprins. La trei ani, ea a luat setul de bucătărie pentru copii, a așezat toate jucăriile de pluș la masă și a început să gătească ceva din nisip și apoi să le hrănească. Nimeni nu a învățat-o acest lucru.”

Atribuirea în exces a unor activități casnice precum „a face ordine”, „a spăla vase” și remarci de genul „cine te va lua de soție, dacă nu poți face aceste lucruri”, duce la educarea a 2 categorii de oameni. Dacă copilului, care nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, îi atribuiți prea multe sarcini casnice, gândindu-vă că „nu va putea deprinde aceste obiceiuri singur”, „trebuie să învățați fata de cinci ani să spele podeaua” sau „insistați ca băiatul să îndeplinească anumite sarcini și să-și asume responsabilitatea”, atunci:

Prima categorie − veți educa o persoană iresponsabilă. „Nu-mi pasă mie de responsabilități! Nu datorez nimănui ceva!” Cine credeți că face parte din această categorie? Un băiat sau o fată? Băiatul, desigur.

A 2-a categorie. Această categorie este groaznică! Persistă lipsa încrederii că lucrul pe care îl îndeplinește, o face fericită.

Dacă sunteți de această părere că „dacă nu deprindem aceste abilități din copilărie, atunci cum le vor învăța copii noștri?” Da, le vor deprinde, și totodată vor moșteni și depresia mamei. Va rămâne o amintire pentru toată viața. Înțelegeți? „Nu sunt sigură că dacă voi avea grijă de cei dragi, voi fi fericită.” Iată ce va crede fata.

„Pentru că nu am văzut un astfel de exemplu. Cum sarcinile casnice ar fi putut să fie o mare fericire pentru mama, dacă ea mereu încerca să mi le încredințeze mie? „Mama, la rândul ei, a spus: „Treburile casnice nu au fost o activitate care să mă facă fericită, pentru că bunica, la rândul ei, a încercat să mi le atribuie mie.”

Mamele educă fetele după principiul „nu există nu vreau” există doar „TREBUIE” Și sunt sigure că ele vor deveni bune gospodine. Da, vor face parte din a 2-a categorie. Spălatul vaselor nu va fi o activitate plăcută pentru ele. Soțul nu va tolera o astfel de soție.

Deci, să nu vă fie teamă, fetițele vor deprinde și vor dezvolta aceste capacități. Cum? Fiica dvs va simți că este iubită și va înțelege că ea este bucuria părinților.

Ea aduce bucurie!

Ea doar va urmări ceea ce face mama ei și va începe să facă repete. Acesta este cea mai simplă metodă de a educa o fetiță. Să repete după mama sa.

Ea doar va repeta. „Trebuie să dați exemplu! Trebuie să vă impuneți să spălați vasele? Nu! Trebuie să o faceți deoarece vreți să o faceți. Să fiți fericită că aveți grijă de familia dvs! Doar astfel fata dvs va înțelege că treburile casnice nu sunt o rutină neplăcută, dar sunt o modalitate plăcută de a avea grijă de familie. Iar acest lucru o va face fericită!