Taina îmbătrânirii frumoase după modelul francez: 10 porunci ale unei franțuzoaice veritabile!

Un proverb ne spune: frumusețea femeii tinere este creația naturii, frumusețea femeii mai în vârstă este rezultatul muncii femeii.

Astăzi, bătrânețea este viitorul dvs. inevitabil și sunteți norocoasă că aveți timp să faceți tot posibilul pentru a transforma această perioadă într-o nouă perioadă a vieții plină de evenimente plăcute.

După publicarea cărții „Lecții de îmbătrânire nobilă: secretul franțuzoaicelor” o scriitoare americană, care locuiește în Franța, a scos la iveală atitudinea asupra vieții a franțuzoaicelor.

În această carte este trasă o paralelă între modul de viață american și cel francez. Femeile americane de 45+ preferă să stea acasă, limitându-se la grija de gospodărie și la privirea televizorului.

Franțuzoaicele din contra consideră că „a doua” jumătate a vieții este dată pentru a-și aparține sie, realizând diferite idei noi.

Când am venit să locuiesc în Franța, am fost uimită de numărul mare de femei 50+ stilate și fermecătoare care erau prin magazine, cafenele sau pur și simplu pe stradă. Ele își permit să poarte fuste mini, să fie atrăgătoare chiar dacă pielea poartă amprentele vârstei. Ele se simt confortabil și încrezătoare așa cum sunt.

Adâncindu-se în studierea fenomenului de „îmbătrânire nobilă”, scriitoarea a ajuns la concluzia că această atitudine față de viață la o vârstă mai înaintată se cultivă din copilărie și își are rădăcini în modelul general de viață francez de percepere a lumii și a propriei persoane.

Savoir vivre (talentul de a trăi) nu depinde de bani sau statut.

Este abilitatea de a umple fiecare clipă trăită cu lucruri care îți fac plăcere în primul rând ție însuși.

1. Un mod de viață activ până la adânci bătrâneți

În cultura franceză un loc important se acordă modului activ de viață. Să renunți la petrecerea activă a timpului din cauza vârstei este pur și simplu inacceptabil. Plimbările, alergatul prin parc, mersul pe schiuri este o parte componentă a modului de viață a franțuzoaicelor. Femeile în vârstă nu sunt o excepție. Pentru ele este firesc să continuie modul activ de viață început încă din copilărie și este important să fie făcut cu plăcere. Însă odihna sportivă franțuzoaicele o califică drept hobby și plăcere, fără a face sport profesional. Acest lucru le deosebește de unele americance fanate, remarcă autorul.

2. Umorul este o bogată sursă de energie

Vârsta și îmbătrânirea este percepută de franțuzoaice cu sarcasm. Ei au destul de multe bancuri pe această temă „babele-cireșele” sau a doua „senzualitate” a femeilor trecute de 40 de ani.

3. Nu poți interzice să mănânci frumos

Franțuzoaicele ridică mâncare la nivel de ritual religios. Americancele mănâncă mult, franțuzoaicele din contra, puțin, dar frumos. Când copii au crescut și au o stare financiară bună, franțuzoaicele merg la cafenele, restaurante, savurează porțiile mici de bucate exclusive și un pahar de vin scump într-o companie plăcută. Această abordare le ajută să se mențină în parametrii tinereții, spre deosebire de americancele de 40+ care deseori dublează greutatea de la 20 de ani.

4. Vârsta nu este un mod de a micșora ritmul vieții

Uneori apare sentimentul că fetițele franceze sunt învățate încă din scutece despre egoismul sănătos. Atunci când deja copii maturi nu mai au nevoie de atât de multă atenție, femeia, cu cea mai mare plăcere, își redirecționează forțele spre sine. În prim plan sunt puse propriul confort și propriile plăceri. Franțuzoaica își va permite haine de branduri vestite, călătorii fără familie. Fiind cu conștiința împăcată, ea își cumpără pantofi scumpi, în loc de smartphone pentru fiul adolescent și nici o clipă nu se îndoiește de faptul cum a procedat, deoarece „poți să-ți câștigi singur banii pentru smartphone”.

Mai mult, bunica franțuzoaică nu va accepta să fie o bonă neplătită pentru nepoții ei și nimeni nu o va condamna pentru asta.

5. Când vine vorba de haine se pune accent pe calitate, nu cantitate

Chiar și doamnele de vârstă medie își permit minim două-trei seturi de haine scumpe, o geantă de brand și câteva perechi de pantofi scumpi. Anume de acest mod de viață rafinat al femeilor în vârstă sunt cuceriți turiștii.

6. Viața socială activă crește o dată cu vârsta

Anume la această vârstă, când copii sunt adulți și viața își continuă cursul, franțuzoaicele încep să meargă des la evenimente sociale, petreceri, expoziții. Activitatea socială le stimulează să arate impecabil și să aibă mai multă grijă de ele.

7. Acceptarea vârstei ca pe o resursă, nu ca pe o boală

Franțuzoaicele susțin ideea de îmbătrânire naturală, cu riduri și alte lucruri pe care americancele încearcă să le corecteze prin intervenții chirurgicale. Pielea extinsă nefiresc va stârni un zâmbet disprețuitor din partea franțuzoaicelor. De aici se trage și proverbul: „fața fără riduri la vârsta corespunzătoare este un clopoțel că există probleme”. Industria de frumusețe a Franței este reprezentată în special de cosmetologia pe baza dispozitivelor. Injecțiile și operațiile plastice nu sunt foarte populare.

8. Poartă ceea ce-ți stă bine, iar nu conform vârstei 

Concepția garderobei de vârstă lipsește în Franța. O doamnă de 40+ va îmbrăca liniștită o fustă mini sau leggings dacă consideră că este potrivit și în armonie cu stilul ei. Probabil doar aici puteți întâlni atâtea doamne frumoase de 50-60 de ani îmbrăcate în pantaloni skinny sau în rochiță scurtă.

9. Senzualitatea nu are vârstă

Franțuzoaicele consideră că după 45 de ani femeia capătă un nou suflu. Înțelepciunea, experiența, realizările sunt deja dobândite și a venit timpul să primească plăceri de la fizicul atrăgător pe care l-au păstrat. Acest fenomen are doi poli opuși. Pe de o parte, senzația de „a doua tinerețe” conferă încredere în sine. Pe de altă parte, cifra divorțurilor anume la această vârstă este îngrijorătoare.

10. Permiteți orice, dar cu măsură

Aici este vorba despre ceea ce în părțile noastre se referă la obiceiurile proaste. Bătrânețea nu este un motiv de a refuza micile plăceri în numele modului sănătos de viață. Scriitoarea ne aduce drept exemplu, o doamnă de 52 de ani care a fumat mulți ani, iar de 2 ani a renunțat. Ea și-a lăsat doar un singur răsfăț de dimineață – o țigară după cafeaua de la dejun, motivând că plăcerea unei țigări cu cafeaua este folositoare, iar renunțarea și depresia se vor transforma în neliniște.

Cea mai importantă concluzie! Egoismul sănătos și respectarea vârstei merită a fi învățate de la franțuzoaicele care îmbătrânesc nobil. Principala lecție a franțuzoaicelor cochete este să primească plăcere de la tot ceea ce fac.

Motto-ul franțuzoaicelor de 50+ este „Eu sunt o femeie de sine stătătoare, eu am reușit să realizez multe lucruri și am dreptul să savurez viața din plin pentru mine.”