Misterul îmbătrânirii frumoase: cele 10 porunci ale unei franțuzoaice mature.

Înțelepciunea populară ne spune: frumusețea unei femeii tinere se datorează naturii, în timp ce frumusețea femeii în vârstă este rezultatul muncii acesteia.

Bătrânețea este un lucru inevitabil, dar trebuie să încercați să faceți tot ceea ce vă stă în puteri pentru ca atunci când veți ajunge la vârsta de pensionare să începeți o nouă viață plină de evenimente frumoase.

După publicarea cărții „Lecții de îmbătrânire nobilă: secretul franțuzoaicelor” o scriitoare americană, care locuiește în Franța, a crescut popularitatea stilului de viață francez.

Cartea trasează o paralelă între stilul de viață american și cel francez. Femeile americane care au depășit vârsta de 45 de ani preferă să stea acasă, limitându-și activitatea la activitățile casnice și la vizionarea emisiunilor TV.

Franțuzoaicele, dimpotrivă, sunt de părerea că această etapă a vieții este doar pentru ele și încearcă să-și trăiască viața din plin.

Când m-am mutat în Franța, am rămas uimită de numărul mare de femei mature, încântătoare și elegante, care se plimbau liniștite prin buticuri, cafenele și pe străzi. Poartă fuste mini și arată minunat, chiar dacă pielea lor are amprentele vârstei. Sunt încrezute și se simt bine în pielea lor.

Aprofundându-se în studiul fenomenului „îmbătrânirii nobile”, Rebecca a ajuns la concluzia că o astfel de atitudine față de viață le este cultivată chiar din copilărie.

Savoir vivre („să știi să trăiești”) nu depinde de bani și de statut.

Aceasta înseamnă să-ți trăiești viața din plin, să faci ceea ce-ți place.

1. Un stil de viață activ până la bătrânețe.

În cultura franceză este rezervat un loc aparte pentru odihna activă: drumeții, canotaj, jogging în parc, schi. Femeile mature nu fac excepție, pentru ele este firesc să continue stilul activ de viață început din copilărie.

2. Simțul umorului este o sursă bogată de energie.

Vârsta și îmbătrânirea sunt percepute cu sarcasm, existând numeroase glume despre femeile trecute de 40 de ani.

3. O atenție specială este acordată mâncării.

Toată lumea știe că pentru francezi mâncarea este un adevărat ritual. Dar, spre deosebire de americani, francezii mănâncă puțin, dar aleg bucate delicioase. Odată cu înaintarea în vârstă ele preferă să petreacă mai mult timp în restaurante și cafenele, savurând din porțiile mici și bucurându-se de pahar de vin bun și de o companie minunată. Aceste lucruri le ajută să fie mereu suple, spre deosebire de americance.

4. Vârsta nu este un motiv pentru a încetini ritmul.

Am uneori impresia, scrie Rebecca, că fetițelor li se insuflă, de la o vârstă foarte fragedă, un fel de egoism sănătos. După ce copiii nu mai au nevoie de atât de multă atenție, femeile încep a-și concentra atenția spre ele însele. Își permit să poarte haine de marcă, călătoresc fără familie. Își vor cumpăra, fără a avea remușcări, o pereche de pantofi scumpi în locul unui smartphone pentru fiul adolescent. El și-l poate cumpăra singur, economisind bani. Pe lângă aceasta ele nu vor accepta să stea cu nepoții și nimeni nu le va învinui pentru acest lucru.

5. Optează pentru haine puține, dar de calitate.

Chiar și doamnele cu venituri medii își permit cel puțin două sau trei ținute scumpe, o geantă de firmă și câteva perechi de pantofi buni. Turiștii sunt fascinați de aceste doamne elegante.

6. Viața socială devine mai activă.

După ce și-au crescut copiii, franțuzoaicele merg la diferite evenimente sociale, petreceri, expoziții. Aceste evenimente le stimulează să arate impecabil și să aibă mai multă grijă de ele.

7. Vârsta nu este o boală.

Francezii acceptă să îmbătrânească natural, acceptându-se așa cum sunt, fără a recurge, după cum o fac deseori americanii, la diferite intervenții chirurgicale.

8. Purtați ceea ce vă place, fără a ține cont de vârstă.

În Franța nu există conceptul de garderobă pentru o anumită vârstă, doamnele care au depășit vârsta de 40 de ani vor purta, fără să se jeneze, fuste mini sau pantaloni mulați, dacă vor considera că se simt bine în aceste haine.

9. Senzualitatea nu are vârstă. 

Francezii sunt de părerea că după 45 de ani începe o nouă viață: arată minunat, sunt înțelepte și încrezute și doresc să cucerească lumea! De aceea, din păcate, divorțurile sunt destul de frecvente anume la această vârstă.

10. Își permit orice, dar cu moderație

Vârsta nu este un motiv să renunțați la unele plăceri considerate dăunătoare. Rebeca ne vorbește despre o doamnă de 52 de ani, o prietenă de a sa care a fumat timp de mai mulți ani, dar a renunțat cu doi ani în urmă. Dar continuă să se răsfețe cu o țigară după cafeaua de dimineață, motivând acest lucru prin faptul că plăcerea pe care i-o oferă această țigară este folositoare.

În concluzie putem afirma că trebuie să preluăm de la francezi egoismul sănătos, respectul față de vârstă și să ne bucurăm de viață.

Motto-ul franțuzoaicelor mature este următorul: „Sunt o femeie de sine stătătoare. Am reușit să realizez multe lucruri și am dreptul să savurez viața din plin”.