Secretele unei recolte bogate de castraveți

Castraveții sunt probabil cea mai îndrăgită legumă în timpul verii. Sunt foarte gustoși, plini de nutrienți și hidratează foarte bine organismul. Gustul lor crocant și proaspăt nu poate fi confundat cu nimic. În acest articol vă vom dezvălui câteva secrete de obținere a unei bogate recolte de castraveți.

Secretele cultivării castraveților

Secretul Nr. 1 

Pe timp de arșiță  castraveții absorb până la 3 litri de apă pe zi. Riscați să rămâneți fără recoltă dacă nu îi veți hidrata suficient.

Secretul Nr. 2

Atât timp cât planta se dezvoltă este bine să o udați dimineața, iar atunci când înflorește și apoi apar primii castraveți – seara. Apa cu care udați castraveții trebuie să fie încălzită la soare. Chiar și în zilele când plouă nu renunțați să hidratați cultura. Scădeți doar volumul de apă. Jetul de apă nu trebuie să fie puternic pentru a nu deteriora solul, rădăcinile, frunzele sau tulpina. Apa trebuie să ajungă doar la sol, fără a atinge planta. Pentru aceasta sunt binevenite sticlele din plastic, puse cu gura în jos, care vor hidrata treptat solul. Dacă nu aveți dorință să pierdeți timpul cu sticlele, puteți săpa un șanț între plante și să-l umpleți cu apă.

Secretul Nr. 3

Castraveții sunt capricioși în „alimentare”. Atât timp cât crește are nevoie de fosfor. Dar atunci când începe să apară primii castraveți au nevoie de azot și potasiu. Nu faceți exces de îngrășăminte, pentru a nu avea un surplus de nitrați în legume.

Secretul Nr. 4

Dacă a apărut prima frunză, trebuie să începeți să aplicați îngrășăminte. Castraveții asimilează foarte bine toți nutrienții. Cel mai bine este să fie prelucrați cu infuzie de lumânărică (1:10) sau cu gunoi de pasăre (1:25). Deoarece aceste plante suportă foarte greu concentrația mare de nutrienți este bine să îi tratați des (la fiecare 2 săptămâni), dar în doze mai mici. Pentru 10 litri de apă este suficient 30-40 g de îngrășăminte sau câte 15 g de silitră, sulfat de potasiu sau superfosfat dublu la aceeași cantitate de apă.

Când apar primii castraveți puteți dubla doza de îngrășăminte. Unii legumicultori tratează castraveții fiecare 15 zile cu lapte acru sau soluție acid ascorbic (1 pastilă la 5 l de apă).

Secretul Nr. 5

Dacă pe frunze au apărut arsuri să știți că este vorba despre o concentrație sporită de nutrienți. De aceea aplicarea oricăror îngrășăminte, trebuie să udați plantele suficient de mult ca să dizolvați această concentrație.

Secretul Nr. 6

Orice hidratare trebuie să fie la necesitate. Dacă castraveții apăruți sunt de culoare verde deschis cu un vârf ascuțit să știți că au nevoie de azot. Dacă sunt cu vârful rotund iar spre peduncul mai ascuțiți sau îndoiați – nu au suficient potasiu. Dacă frunzele sunt de culoare verde închis sau cu o nuanță de violet atunci planta are nevoie de fosfor.