Adevărata odihnă este posibilă doar atunci când în casă este o atmosferă confortabilă. Din nefericire în locuințele noastre nu întotdeauna este o aromă plăcută, dar există câteva secrete care vă pot asigura o mireasmă minunată pentru un timp îndelungat. Iată câteva trucuri care vă pot fi de folos.
Odorizant de casă
Amestecați într-o sticlă cu pulverizator 1/4 de pahar de balsam de rufe, 4 linguri de bicarbonat de sodiu și un pahar de apă clocotită. Cu acest amestec puteți împrospăta perdelele, canapeaua, covorul și alte suprafețe textile care sunt greu de spălat.
Odorizant auto
Nu e neapărat să cheltuiți bani pe tot felul de produse comerciale pline de chimicale. Cumpărați un ulei esențial pe care îl preferați și picurați puțin pe un clește din lemn, care poate fi fixat practic oriunde. Același truc poate fi făcut și în casă, iar cleștele se poate fixa în apropierea rețelei de ventilație.
Împrospătați filtrele de aer
Un alt loc ideal pentru aplicarea uleiurilor esențiale sunt filtrele de aer de la ventilație sau aparatul de aer condiționat. Nu are rost să procurați odorizanți artificiali, care imită aroma uleiurilor esențiale, dar au un impact dubios asupra sănătății.
Absorbant natural de mirosuri
Mulțimea de bucate păstrate în frigider, dar mai ales produsele “uitate” acolo, creează în timp o aromă puțin plăcută. De acum puteți crea un absorbant natural de mirosuri: puneți în partea de jos a frigiderului coaja oricărui fruct citric umplută cu sare.
Odorizant pe bază de fructe
Citricele și mirodeniile se combină perfect nu doar în ceaiuri și cocktailuri, ci și în odorizanți. Pentru a obține acest efect, componentele se pun în apă și se încălzesc. Portocala, lămâia și grepfrutul se potrivesc foarte bine cu rozmarin, frunză de dafin, cuișoare sau cimbru.
Gel odorizant
O decorație superbă pentru bucătărie pe care o puteți face de sine stătător. Preparați un jeleu vâscos, fără zahăr, pe bază de decocție de citrice și condimente. După ce amestecul se răcește, adăugați câteva picături de ulei esențial. Turnați jeleul în borcănașe, în care mai puteți adăuga crenguțe și conuri de conifere, dar și alte materiale naturale.
Cubulețe odorizante
Uneori e necesar să aromatizezi un anumit loc din casă, cum ar fi coșul de gunoi sau coșul cu rufe. Cubulețele odorizante sunt o soluție excelentă pentru astfel de cazuri: amestecați 2 pahare de bicarbonat de sodiu, un pahar de apă distilată și o sticluță de ulei esențial (levănțica și citricele sunt aromele recomandate). Turnați amestecul în forme pentru gheață și lăsați să se usuce, după care puteți folosi cubulețele acolo unde este nevoie.
Lumânări de cafea
Iată o metodă simplă, dar foarte eficientă de a crea o aromă plăcută în locuință. Umpleți un borcănaș cu boabe de cafea și puneți deasupra o lumânare obișnuită. Căldura va face ca boabele să emane o aromă superbă, pe care o puteți savura chiar și seara fără a afecta calitatea somnului.
Împrospătați covoarele
Adesea mirosul neplăcut din cameră e datorat anume covorului. O curățare uscată a covorului poate fi făcută cu bicarbonat de sodiu cu adaos de ulei esențial. Pentru un efect și mai puternic puteți adăuga și coajă de lămâie uscată și măcinată. Presărați amestecul pe covor, apoi treceți cu aspiratorul. Astfel veți curăța covorul și veți obține totodată o aromă plăcută.
Neutralizați mirosurile
Neutralizarea mirosurilor neplăcute e un truc extrem de eficient. Adăugați câteva linguri de bicarbonat de sodiu în multi-cooker, scoateți capacul și porniți cel mai scurt program. Pentru un efect mai puternic puteți adăuga orice aromatizator natural.