Merită oare să pui rumeguș la rădăcina arborilor sau arbuștilor?

Rumegușul este un produs organic folosit pe larg pentru creșterea productivității în agricultură. Rumegușul poate fi folosit în grădină pentru fertilizare, dar și pentru luptă cu buruienile și dăunătorii.

Beneficiile rumegușului

Rumegușul e alcătuit din fibre, o mulțime de microelemente și uleiuri, care fac din el un fertilizator excelent pentru orice tip de plante. El îmbogățește solul cu carbon, alimentând microflora benefică. Totodată solul devine mai afânat, ușor și permeabil.

Capacitatea rumegușului de a menține umiditatea este extrem de utilă în perioadele aride, precum și în zonele cu inundații și ploi abundente. Pentru a înlătura excesul de apă de lângă plante, se face un canal lat de 30-40 cm și adânc de 20-25 cm și se umple cu rumeguș. Iar pentru a menține umiditatea în sol, se face așa-numita mulcire.

Mulciul cu rumeguș nu permite evaporarea apei și, având o culoare deschisă, respinge căldura solară, încetinind uscarea solului. Mulcirea făcută corect vă va scuti de necesitatea de a afâna solul și de a prăși prea des. Și chiar dacă apar buruieni, ele sunt ușor de înlăturat datorită faptului că solul e afânat.

Tipuri de rumeguș recomandate

În calitate de fertilizator poate fi folosit rumegușul oricăror arbori, important e să nu fie prelucrat cu chimicale. Rumegușul de conifere conține multă smoală, de aceea el nu se folosește în compost și fertilizatori compuși. În schimb lemnul coniferelor are efect repelent împotriva gândacilor de Colorado, gărgărițelor și altor dăunători, de aceea se recomandă mulcirea cartofilor cu rumegușul lor, precum și acoperirea tufelor de căpșuni, trandafiri și de alte plante pe timpul iernii.

Gândacii de Colorado nu suportă rumegușul de pin, dar pentru un efect maxim se recomandă să înnoiți rumegușul pus între rânduri de cel puțin 3 ori în perioada verii. În afară de aceasta puteți folosi astfel de mulci pentru vinete și ardei grași.

Moduri de utilizare

Sigur că mulcirea unui sol nisipos cu rumeguș, gunoi și cenușă nu îl va transforma în cernoziom, dar îi va crește considerabil productivitatea. Rețineți că rumegușul proaspăt se amestec doar cu gunoi proaspăt, iar rumegușul putrezit – cu gunoi putrezit. Dacă în sol mediul nu este foarte alcalin, se poate adăuga și cenușă pentru a preveni oxidarea excesivă.

Parcelele cu legume pot fi mulcite cu un strat subțire de rumeguș (se poate fără adaos de gunoi) imediat după răsădire. În acest fel se asigură o umiditate sporită, iar îngrijirea plantelor va fi mult mai ușoară: nu va fi nevoie să prășiți și să afânați solul prea des.

Către sfârșitul verii rumegușul se amestecă cu stratul superior de sol, făcându-l mai afânat. În acest fel se crește eficiența fertilizatorilor.

Beneficiile pentru arbori și arbuști

Mulcirea cu rumeguș se poate face nu doar în cazul legumelor. Bunăoară zmeura are multe beneficii de pe urma unei astfel de proceduri: se așează un strat gros de rumeguș (20 cm) și se udă cu soluție de uree.

În acest fel solul este fertilizat în continuu, menține umiditatea și o temperatură relativ constantă. Prin urmare se obține o recoltă mult mai bogată și chiar se prelungește perioada de recoltare.

Rădăcinile coacăzului ajung până la adâncimea de 10 cm, iar la această distanță solul se usucă în timpul verii și îngheață în sezonul rece. Unii grădinari folosesc rumeguș pentru a crea condiții confortabile pentru coacăz.

Când se folosește mulcirea în apropierea nemijlocită a tufelor, coacăzul crește mai bine și are fructe mari și dulci. Iar pe parcele mai mari se recomandă mulcirea chiar și între rânduri. Asta se referă și tufele altor culturi.

Solul din jurul pomilor fructiferi la fel se mulcește cu scopul de a menține umiditatea și a proteja pomul de supraîncălzire sau de îngheț (în cazul pomilor tineri). Primăvara se recomandă acoperirea solului cu rumeguș proaspăt amestecat cu gunoi, iar dacă există pericolul de oxidare excesivă se adaugă și cenușă.

Așadar mulcirea cu rumeguș de lemn este un artificiu foarte util și benefic pentru diverse culturi. Dar și aici este nevoie de măsură. Dacă rumegușul este în exces, efectul de fertilizare va fi mai slab, iar efectul termic vă poate juca festa: primăvara solul de sub mulci se va dezgheța mai lent.

Vă dorim să aveți an de an o recoltă bogată și o mare satisfacție de pe urma efortului depus în grădină!