Să știi să aștepți – iată secretul de bază al fericirii

Când treci de 35 de ani, prietenii parcă încep să te consoleze într-un mod delicat, cum că înaintarea în vârstă are farmecul ei, că femeia e ca vinul – cu timpul devine tot mai valoroasă etc. Și chiar au dreptate! Cu cât mai mult înaintăm în vârstă, cu atât devenim mai rezistente!

Atâtea probleme din viața noastră apar din cauza că nu suntem cumpătate! Bine, la femeile noastre uneori răbdarea este exagerată, dar vorbim aici anume de inteligența de a avea măsură în toate. Să nu te enervezi imediat ce te-a mustrat șeful, să nu răspunzi cu aceeași monedă când cineva te bruschează în transportul public, să nu alergi după bărbatul care nu manifestă interes față de tine etc. Am putea enumera sute de situații de acest gen, în care în anii tinereții noi reacționăm foarte brusc și emotiv.

Când devii o personalitate matură, chiar și cei care reușeau să te enerveze printr-un singur cuvânt pot remarca: “Vai, ce răbdătoare ai devenit!”. Iar tu nici nu știi dacă acesta e motiv de bucurie sau de întristare, căci pe de o parte înțelegi că de fapt cumpătarea nu e o calitate a tinereții, dar pe de alta primești o mare plăcere când vezi că te poți controla în cele mai dificile situații.

Probabil ați avut în anii tinereții situații de genul: ai scris un sms foarte dur, după care îți vine să mai scrii vreo zece ca să oferi explicații. Te-ai certat la telefon cu cineva drag și îți vine să suni din nou ca să spui tot ce ai pe inimă până nu îți blochează definitiv numărul. Prietenul nu vrea să-ți deschidă ușa și îți vine să suni și să bați la ușă până cheamă poliția. Ai scris un mesaj de adio, apoi mai scrii 2-3 care chiar sunt de adio, iar după o săptămână scrii un mesaj de reconciliere.

Te-ai certat cu mama și i-ai spus că te duci să stai la gazdă, iar după o zi te întorci pentru că înțelegi cât de greu este. Te-a stresat șeful și ai scris cerere de demisie, iar după o noapte nedormită retragi cererea și ești de acord să stai peste program. Ar fi minunat să te poți opri la momentul potrivit și să acționezi cumpătat, cât încă nu ți-ai stricat imaginea, reputația sau chiar viața, dar…

Este greu să stăpânești viforul din suflet, să te poți controla este o calitate extraordinară. Cel ce își poate spune în momentul potrivit “Stop!” cu siguranță are capacitatea să învingă în orice bătălie. Oamenii au metode foarte ciudate de a se trezi la realitatea, dar important e ca ele să funcționeze: cineva numără până la o sută, altul începe a enumera toate obiectele pe care le vede, altul face o plimbare în jurul cartierului sau face 50 de flotări etc.

La un moment dat al vieții începi să înțelegi că ce este al tău, oricum îți va aparține. Atunci în suflet ajunge pacea, atunci începi să înțelegi că cea mai bună alegere se face cu mintea limpede, nu la fierbințeală, că dacă îți vine să plângi, e mai bine să o faci imediat, iar mesajele și sunetele să le lași pentru a doua zi, că după cei 35 de ani ai tăi vor veni 36, apoi 37 ș.a.m.d. Și viața nu stă în loc: încă mai poți crea armonie și înțelegere în familie, încă mai poți găsi un serviciu care să-ți placă, încă mai poți face copii frumoși.

Să știi să aștepți – iată principalul secret al fericirii. Nu te avânta să iei ceea ce e disponibil acum, caută ceea ce îți dorești de fapt, nu vocifera primul cuvânt care îți vine în minte, așteaptă până vine ideea potrivită… E o plăcere autentică atunci când înțelegi că nimerești exact în țintă din cauza că te-ai putut controla atunci când a fost nevoie! Decizia bună se servește cu bucatele reci!

Ne-ați putea contrazice: “Dar cum rămâne cu inteligența emoțională, dacă trebuie să-ți inhibi emoțiile?”. Nu trebuie să le inhibi, ci să le stăpânești, să le folosești spre folosul tău. Rareori deciziile luate în grabă sunt benefice, inteligența emoțională cu siguranță nu înseamnă isterică.

Și cel mai important: o astfel de cumpătare naște respect față de tine însăți și față de cei din jur. Cu siguranță acesta e unul din lucrurile pe care neapărat trebuie să le înveți!