Rețetă pentru cultivarea roșiilor rămasă din bătrâni. Nu ne-a dezamăgit niciodată!

Am dat, într-un ziar vechi, de această rețetă veche, pe jumătate uitată pe care tot nu aveam timp ca s-o încerc. Am decis s-o încerc, în sfârșit, anul trecut.

Rețeta este una foarte simplă:

— Într-un borcan de trei litri se toarnă 2,6-2,7 l de apă fără clor, se adaugă 100 g de drojdie diluată cu apă caldă și 0,5 ml de zahăr.

— Acoperiți cu tifon și păstrați borcanul cald, agitându-l din când în când. Soluția este gata când se încheie procesul de fermentare.

— Un pahar de soluție se diluează în 10 litri de apă și se udă fiecare plantă cu câte 1 litru.

În timpul verii am realizat trei fertilizări și am obținut o recoltă excelentă! Tufele de roșii au crescut puternice, roșiile nu s-au ars, plantele tolerau ușor căldura.

Dar cea mai mare surpriză a fost că roșiile au rezistat și ne-au bucurat cu roadă întreaga lună octombrie, în ciuda ploilor și a nopților reci. Și cel mai important: fără Phytophthora! Pate nu doar datorită drojdiilor, compostul și mulcirea au jucat și ele un rol semnificativ.

Mici-secrete pentru grădinari. Păstrați-le la îndemână pentru a nu le uita!

— Iod pentru varză. Adăugați 40 de picături de iod într-o găleată cu apă. Turnați la fiecare plantă atunci când încep a se forma căpățânile.

— Accelerarea germinării. Pentru ca semințele să germineze mai rapid se recomandă să fie mai întâi înmuiate într-o soluție de peroxid de hidrogen (4%) și lăsate pentru 12 ore (varza), semințele de roșii și de sfeclă de zahăr: 24 de ore. Pentru a dezinfecta semințele (în loc de permanganatul de potasiu), ele se prelucrează timp de 20 de minute cu peroxid de hidrogen de 10%. Raportul dintre soluție și semințe este de 1:1. Apoi semințele sunt spălate și uscate.

— Ceai pentru ceapă. Uscați resturile de ceai și păstrați-le pentru a planta ceapa (se pune câte puțin ceai sub fiecare bulb) și ceapa nu se va îmbolnăvi.

— După ploaie. Roada de cartofi va fi de trei ori mai mare, dacă veți afâna cartofii (de 10-12 cm) imediat după ploaie sau după o irigare bună. Astfel se formează tulpini suplimentare, pe care vor apărea tuberculii.

Îngrășământ din banane. Luați coaja de banane, udați-le cu apă (într-un borcan de trei litri, de exemplu), așteptați până se vor forma bule la suprafața: stropiți apoi cu ea plantele din casă.

— Drojdie pentru flori. Se dizolvă 100 g drojdie proaspătă în 10 litri de apă. Udați toate plantele, inclusiv cele de interior, o dată pe lună. Veți obține o creștere excelentă.

— Profilaxie cu usturoi. Usturoiul întărește imunitatea plantelor. Se toarnă peste 4-5 căței de usturoi 1 litru de apă clocotită și se lasă timp de 20 de minute. Soluția obținută se adaugă în apa pentru udat, 1 linguriță la 1 litru de apă.

— Sodiu în sol. Dacă sfecla are frunze înroșite, înseamnă că nu există suficiente sodiu în sol. Este necesară udarea sfeclei cu soluție salină. Pentru aceasta se diluează un pahar de sare în 10 litri de apă.

PS: Vorbind despre drojdie. Anul trecut când am plantat răsadurile de roșii, am pus la rădăcina fiecărei plante câte un pumn de pesmeți și cenușă de lemn și am obținut o roadă extraordinară.

Cultivarea căpșunilor în piramide

Mai întâi de toate să analizăm care sunt avantajele acestei metode: în primul rând veți economi suprafața, fapt care vă permite să obțineți mai multă roadă față de metoda tradițională de cultivare; în al doilea rând, datorită structurii sale, căldura va pătrunde peste tot, creând un microclimat favorabil pentru plante; în al treilea rând este de mare importanță energia; piramidele acumulează și produc o mare cantitate de energie pozitivă.

Să vedem în ce constă această metodă:

Pentru a pregăti o piramidă pentru cultivarea căpșunilor sunt necesare mai multe operații:

— pregătiți locul pentru aceasta: Este necesar să se acorde mare atenție la aranjarea piramidei: o latură a acesteia ar trebui să fie orientată strict spre nord;

— pe locul pregătit va trebui să puneți plasă cu ochiurile de 240×240 cm: aceasta va fi baza piramidei;

— peste plasă se pun scânduri sau bucăți de ardezie dezinfectate în prealabil, cu dimensiunile de 220x220x25 de centimetri; marginile scândurilor vor trebui rotunjite ca să nu distrugă tulpinile căpșunilor;

— acum se va turna un strat de 15 centimetri de pământ (sau de turbă) care va servi drept bază;

— în centrul cutiei se pune o țeavă de azbest-ciment de 10 cm (ori una PVC pentru canalizare) în care se fac mai multe găuri (diametrul în partea de jos de 5 mm, deasupra de 10 mm), prin care se va efectua irigarea;

— apoi, în jurul țevii se va pune un amestec de gunoi de grajd și compost care va fi aranjat în formă de con, având în vedere forma piramidei (după așezare amestecul trebuie să fie bine presat, acesta va trebui să fie mereu umed el va hrăni, dar și va încălzi toate plantele);

— apoi se va instala al doilea nivel care va avea dimensiunile de 170x170x25 centimetri. Se va pune apoi sol cernut cu care se va acoperi și primul nivel;

— în același mod se realizează și următoarele trei niveluri cu dimensiunile de 120x120x25, 70x70x25 și respectiv 20x20x25 centimetri. În mod similar toate se vor acoperi cu pământ fertil cernut.

Plantele se vor planta, începând cu nivelul inferior, câte 7 de-a lungul fiecărei laturi. Pe cel de-al doilea nivel se vor planta deja 5; al treilea – 3, al patrulea – 2, iar în partea superioară puteți planta doar 2 plante. Veți avea la final 70 de plante de căpșuni.

Pe vreme rece puteți acoperi piramida (și ar fi chiar recomandat să o faceți) cu peliculă.

După cum vedem, nu este deloc complicat și există multe beneficii, în plus această piramidă este originală și poate servi și ca decor deoarece va semăna cu piramidele din Maya și Aztec.

Dacă doriți să adăugați sau să împărtășiți câte ceva din experiența Dumneavoastră, scrieți-ne în comentarii.