Refuzați fără a jigni: cum să spuneți „nu” într-un mod corect, pentru a evita să faceți munca altcuiva

Unii oameni nu știu cum să refuze, în timp ce alții știu cum să profite! Dacă faceți parte din prima categorie, atunci, cel mai probabil, ați avut de mai multe ori astfel de situații când a trebuie să lucrați dublu sau chiar triplu, înlocuind pe cineva.

Încetați să mai lucrați în locul altcuiva! Mai ales când superiorii sau colegii dvs consideră, că sunteți dator să faceți acest lucru! Nu este chiar așa.

Am pregătit, în continuare, câteva sfaturi utile, care vă vor ajuta să refuzați pe cineva, fără a-l supăra, politicos și cu tact.

Cum să-i spuneți „nu” șefului?

În majoritatea cazurilor nu este foarte clar care sunt sarcinile noastre, de aceea va trebui, în primul rând, să clarificați care este lista sarcinilor de lucru și apoi să vă referiți calm la contractul de muncă, dacă va fi necesar.

Un exemplu: dacă vă pare că cerința șefului de a vă pune să lucrați câteva ore suplimentare nu este justificată, atunci încercați să-i explicați cu calm, că nu sunteți pregătiți să faceți lucrul în locul altor persoane, dar că sunteți întotdeauna gata să ajutați compania în cazuri de forță majoră.

Cum să le spuneți „nu” colegilor?

Cum să refuzați, atunci când colegii încearcă în mod constant să vă „încarce” cu sarcinile lor? Nu vă fie frică să spuneți nu. După prima solicitare va urma și cea de-a doua…

Un exemplu: le puteți spune următoarele: „Mă simt flatat că v-ați gândit anume la mine, dar acum sunt foarte ocupat cu sarcinile mele”.

Trei sfaturi utile, dacă veți decide, totuși, să ajutați pe cineva.

1. Definiți clar termenii „ajutorului”. Dacă, de exemplu, acceptați să înlocuiți pe cineva care este în concediu, spuneți-le superiorilor că puteți face acest lucru exact o săptămână.

2. Discutați despre remunerarea dvs și rugați să vă spună care ar fi suma pe care ați putea-o primi la sfârșitul lunii pentru acest ajutor.

3. Gândiți-vă foarte bine înainte de a vă oferi serviciile, deoarece data viitoare vor conta din nou pe ajutorul dvs!

După ce veți învăța cum să refuzați corect, veți avea doar de câștigat în ochii colegilor și superiorilor. Iar pe lângă aceasta nu va mai trebui să vă obosiți cu niște sarcini inutile!

Dumneavoastră cum refuzați când sunteți rugați să faceți munca altcuiva? Scrieți-ne în comentarii!