Reanimarea trandafirilor după iernare! Exact la moment!

Mulți grădinari se confruntă cu problema iernării nereușite. Deseori se întâmplă ca după scoaterea învelișului de iarnă trandafirul să arate destul de urât – mucegai, tulpini mucezite etc. Uneori au butoane verzi și frumoase, iar peste câteva săptămâni se usucă. Care sunt cauzele bolilor trandafirilor și există posibilitate de a salva tufele de trandafiri?

Motivele pieirii trandafirilor primăvara

Înghețarea

Înghețarea tufelor este cauzată de învelirea necorespunzătoare a tufelor pentru iernat. Dacă li se oferă o îngrijire adecvată, suportă cu brio gerurile iernii.

Amorțirea poate fi cauzată de câțiva factori. În primul rând, de îndată ce sosește primăvara trebuie să se deschidă învelișul pentru aerisire, de altfel apare mucegaiul. În al doilea rând, poate fi cauzată reținerea apelor dezghețate. Probabil au fost plantați într-un loc nepotrivit. În acest caz ar fi bine să răsădiți tufele în alt loc mai ridicat. În al treilea rând, poate fi cauzată de apa care a rămas toamna pe frunze. Ea se condensează pe frunze și devine o sursă pentru boli. De aceea, toamna, frunzele se îndepărtează.

Fisurile de la înghețuri, crăpăturile, deteriorările scoarței pot provoca pieirea lăstarilor. Zilele calde de toamnă pornesc mișcarea sevei, iar următoarele înghețuri deteriorează țesuturile plantei. În fisuri nimeresc diferiți microbi care în primăvară, în condiții favorabile, cauzează boli care duc la pieirea lăstarilor.

Uscarea tufelor are loc dacă scoateți învelișul în zilele însorite. De regulă, tulpinile se usucă doar într-o parte și ele pot să se restabilească și să crească mai departe. Însă, sunt cazuri când tulpinile se usucă complet. Pentru a evita aceste lucruri, tufele trebuie acoperite până vă veți convinge că tufele s-au fortificat și s-au adaptat. Învelișul protector se scoate treptat și doar în zile mai puțin însorite.

Trandafirii sunt plante puternice și dacă veți acorda primul ajutor la timp îi veți putea readuce la viață.

Cum să readuceți la viață trandafirii?

Lucrări obligatorii

1. Înlăturați frunzele din anul precedent. Tăiați tulpinile rupte și uscate. Tulpinile înnegrite tăiați-le până la partea sănătoasă cu 2-3 cm mai jos. Dacă sunt înnegrite până la rădăcină, tăiați-le și așteptați câteva săptămâni pentru a vedea dacă va reînvia.

Important! Nu aplicați îngrășământ imediat, așteptați să înceapă perioada de vegetație.

Dezinfectați ustensilele și tulpinile tăiate cu apă oxigenată de 3% sau cu alcool etilic.

Trandafir tăiat la începutul lunii aprilie.

Rădăcina acoperită cu mușchi.

Trandafirul în al doilea an de la tăiere.

Pentru a menține umiditatea și a proteja tufa de razele soarelui, acoperiți-o cu un vas netransparent. Periodic udați tufa.

Noii lăstari pot apărea de la 2 săptămâno până la 5 luni. După ce se vor mai întări, scoateți vasul pe timp neînsorit.

2. Examinați cu atenție tufele cu lăstari verzi. Dacă ați observat pete roșcat-maro care împânzesc tulpinile înseamnă că acestea au fost infectate cu o boală contagioasă, ceea ce poate duce la pierderea plantei. Tăiați tulpinile imediat până la partea sănătoasă și ardeți-le.

3. După tăiere tratați tufele și solul dimprejur cu fungicide (zeamă bordoleză). Pulverizarea se efectuează până la îmbobocire.

Trandafirii mare au suferit tăieri masive sunt slăbiți și vor fi mai în urmă cu dezvoltarea decât ceilalți sănătoși. Însă în următorul an vor fi foarte frumoși și vă vor bucura cu niște flori bogate.

Aveți grijă de trandafirii dvs., iar ei vă vor răsplăti din plin.