Psihiatrul David Eberhard: Cum creștem din copiii noștri niște monștri.

Psihiatrul suedez și autorul multor cărți, David Eberhard, afirmă că educația liberală îi afectează atât pe copii, cât și pe părinții acestora. Eberhard afirmă: „Proprietarii unor localuri din Stockholm au obosit de copiii, care nu știu cum să se comporte. O cafenea chiar a interzis accesul familiilor cu copii. Și aceasta în Suedia, o țară atât de loială față de copii. Desigur, întotdeauna se găsesc copii care țipă, varsă băuturile, aleargă prin încăpere sau deschid ușa, atunci când afară sunt minus 5 grade. Dar acum, părinții acestor copii stau alături de ei și nici nu încearcă să intervină în vreun fel.”

„Nimeni nu se mai încumetă să-i oprească pe acești copii! Fiecare părinte se simte foarte neplăcut, atunci când copiii lor sunt criticați. Mai devreme, societatea noastră era o societate a adulților. Existau valori comune privind educația copiilor. Dacă copilul se comportă necorespunzător, de el se putea apropia oricine și să-i facă observație! Această atitudine nu mai există în societate. Noi, adulții, nu mai răspundem unul pentru altul, răspundem numai pentru copiii noștri.”

Eberhard avertizează: „Părinții nu se mai comportă ca niște adulți responsabili. Ei consideră că trebuie să fie cei mai buni prieteni ai copiilor. Ei se poziționează la același nivel cu copiii, fără să-i contrazică și să stabilească niște limite. Părinții nu mai iau decizii, dar doresc să fie la fel de cool, rebeli și moderni ca și copiii lor. Acum, societatea noastră este formată numai din adolescenți.”

Psihiatrul David Eberhard susține: „Mulți părinți nu vor să recunoască, că se ciocnesc cu multe probleme în educația copiilor. Ei susțin mereu că totul este bine! Cu toate acestea, conștiința lor îi chinuie, deoarece știu că multe lucruri nu le fac corect. Seara, după o zi obositoare de muncă, ei pregătesc bucatele care le plac copiilor, pentru că nu vor să se certe cu ei. Permit copilului să mănânce în fața televizorului, permit jocurile electronice mai mult decât ar trebui, numai pentru ca în casă să fie liniște.

Acești părinți își petrec vacanțele, acolo unde vor copiii, deși fără ei niciodată nu ar alege această destinație. Nu spun că este greșit. Vreau să spun doar că viața părinților nu trebuie să se învârtă în jurul copilului. Nu există dovezi științifice, care ar demonstra faptul că această atitudine a părinților ar avea un efect pozitiv asupra copilului.”

Eberhard afirmă: „Eu cred că familia ar trebui să fie o instituție democratică în totalitate. Relația dintre adulți și copii este întotdeauna asimetrică. Este o relație dintre un profesor și un elev. Unul învață, celălalt ascultă. Părinții pot evalua situația mai bine, deoarece au mai multă experiență și cunoștințe, de aceea trebuie să stabilească regulile. Unii din cititorii mei au impresia  eu îmi doresc să întorc educația militară și pedeapsa corporală.

Dar eu niciodată nu am spus asta. Și niciodată nu mi-am lovit copiii. Sunt sigur, că copii trebuie educați astfel încât să corespundă valorilor și normelor societății în care trăiesc. Părinții din Occident, acum se tem de toate și se gândesc că și cea mai mică critică poate trauma copiii. Părinții nu mai consideră că este necesar să-i spună fiicei sale să nu mănânce prea multă ciocolată în perioada de pubertate, pentru că se va îngrășa. Și asta numai pentru că se tem ca fata va ajunge în altă extremă și se va îmbolnăvi de anorexie.

.Dar eu vă asigur că putem cere unele lucruri de la copiii noștri, ei vor rezista. Nu tratați copii ca pe niște păpuși de porțelan. Pentru a crește niște personalități puternice, trebuie să învățăm copii de la vârstă fragedă să facă față problemelor.”

„Dacă dorim să creștem niște copii independenți, atunci trebuie să-i permitem să meargă singur la școală. La vârsta de șase ani copilul deja este capabil să se deplaseze singur într-un oraș cu un flux mare de transport. Părinții, desigur nu acceptă acest lucru, dar în același timp permit copiilor să ia unele decizii în poziție de egalitate cu adulții. Mulți adulți procedează foarte contradictoriu, fără a se gândi, că acest comportament poate să-i deruteze pe copii.”

Eberhard: „Nu pregătim copii suficient pentru viață. Îi păcălim că niciodată nu li se va întâmpla nimic rău, că existăm numai pentru ei, că ei sunt cei mai importanți… le facem un rău foarte mare, deoarece vor ajunge să nu poată face față nici celei mai minore probleme. Părinții de azi au exagerat. Ei deja nu mai controlează această liberalizare excesivă, iar tendința de egalitate în toate a devenit una din dogmele sociale. Trimitem copii la aceeași vârstă la grădiniță, mamele și tați lucrează la fel de mult, în poziții aproape egale.

Nimeni nu ar trebui să fie în urma cuiva. Munca -este unica modalitate de a deveni un om realizat. Auzim asta din frageda copilărie. A fi doar părinte nu mai este o valoare. Nici o femeie nu-și mai poate permite să stea acasă și să crească copiii. Deoarece va fi taxată de întreaga societate. Se va transforma în ochii celorlalți într-o trădătoare reacționară, de modă veche.”

Eberhan: „Copiii moderni vor mereu să fie în centrul atenției pentru că se consideră foarte importanți. Ei cresc îndrăzneți și au o imagine distorsionată a lumii, a vieții și despre capacitățile proprii. Focalizarea numai asupra copilului nu este cea mai bună metodă de educație din lume. Dacă ar fi așa, copii noștri ne-ar iubi mai mult decât oricine în lume. Dar nu este așa. Atunci când îmbătrânim și devenim neputincioși și copiii ne duc la azilul de bătrâni. În timp ce în alte țări, familiile locuiesc împreună, deoarece părinții chiar și la o vârstă înaintată sunt apreciați.”