Psihiatru suedez: „Dragi părinți, vă educați foarte prost copiii! Copilul nu este o jucărie de porțelan…”

Copiii moderni sunt educați într-un mod foarte blând, severitatea a rămas în trecut. Metodele devin din ce în ce mai liberale, părinții încearcă mai degrabă să le devină prieteni propriilor copii, în loc de mentori, iar pedeapsa este considerată o adevărată traumă psihică pentru copil. Dar sunt oare aceste metode capabile să-l pregătească pe copil pentru viață?

Psihiatrul suedez și autorul mai multor cărți, David Eberhardt, consideră că educația liberală îi afectează atât pe copii, cât și pe părinți.

Metodele moderne de educație

Cunoscutul psihiatru consideră că generației actuale îi lipsește severitatea. Părinții devin ostaticii unei societăți în care copilul stă pe piedestal. Din acest motiv avem o generație întreagă de copii răsfățați, infantili, care nu au nici un fel de respect pentru adulți. Ei nu sunt pregătiți să trăiască în lumea reală, nu sunt pregătiți să se supună legilor acestei lumi, deoarece în viața reală nu este așa cum era în copilărie.

Eberhardt însuși educă opt copii, prin urmare concluziile sale nu sunt lipsite de temei. Anul trecut și-a publicat cartea „Copiii la putere” pe care v-o recomandăm să o citiți.

Iată care pot fi consecințele unei educații liberale, atunci când părinții nu-i pedepsesc pe copii, dar le permit să facă orice. Părinții au încetat să se mai comporte ca niște adulți responsabili. Ei încearcă să devină prietenii copiii lor, încercând cu disperare să fie perfecți, fără să îndrăznească să-i contrazică pe cei mici sau să stabilească niște limite. Dar cine ar trebui, în acest caz, să-l învețe pe copil aceste lucruri?

© DepositPhotos

Părinții au, în mod constant, impresia că nu fac suficient pentru copilul lor. Ei sunt obosiți după muncă și pregătesc pentru cină ceea ce dorește copilul deoarece nu mai au putere să polemizeze cu el. Îi permit copilului să stea în fața computerului sau a televizorului din același motiv.

© DepositPhotos

David Eberhardt consideră următoarele: „Nu spun că este greșit. Spun doar că viața părinților nu trebuie să se învârtă în jurul copilului. Nu există dovezi științifice despre faptul că acest lucru are un efect pozitiv asupra viitorului copiilor, că eu vor aveam mai mult succes sau o viață fără griji când vor fi adulți.”

Psihiatrul este de părerea că familia nu trebuie să fie una democratică. Relația dintre adulți și copii este relația dintre profesor și elev. Nu poate exista democrație aici, unul predă, iar celălalt învață. Părinții sunt mai maturi, au mai multă experiență și cunoștințe, de aceea ei stabilesc regulile.

© DepositPhotos

Copiii nu sunt păpuși din porțelan și nu trebuie să le tratăm în așa mod. Ei trebuie să fie pregătiți pentru viața reală, în care totul este diferit. Criticile, remarcile, pedepsele le sunt absolut necesare.

Eberhardt afirmă că: „Părinților le este frică deoarece consideră că până și cel mai mic reproș l-ar putea răni pe copil. Ei nu mai consideră că este necesar să-i spun fiicei ajunse la pubertate: „Nu mânca atât de mult ciocolată pentru că te vei îngrășa” – pentru că se tem ca fiica lor să nu cadă în cealaltă extremă și să ajungă la anorexie. Dar să știți că putem și trebuie să le cerem anumite lucruri copiilor noștri, nu li se va întâmpla nimic rău.”

© DepositPhotos

Nu este rău să vă protejați copilul de pericole și dezamăgiri. Dar nu trebuie să exagerați, deoarece are un efect dăunător asupra lor.

Psihiatrul mai adaugă: „Dacă dorim să avem un copil independent, atunci ar trebui să i se permită să meargă la școală singur. La vârsta de șase ani copilul este poate face acest lucru, chiar și într-un oraș cu trafic intens. Părinții nu le permit acest lucru, dar, în același timp, îi oferă copilului posibilitatea să ia decizii sau să discute la același nivel cu adulții “.

© DepositPhotos

Părinții nu-i pregătesc deloc pe copii pentru viața de adult, mințindu-i că nu li se întâmplă nimic rău, le va merge mereu bine și că ei sunt buricul pământului. Din cauza aceasta cresc niște inși care nu-și pot evalua corect abilitățile lor, pentru că părinții nu i-au atenționat când greșeau. Dumneavoastră decideți, fără îndoială, cum vă educați copiii, dar să știți că dacă vă veți concentra doar pe copil, nu veți obține cele mai bune rezultate.

Nu este cazul să treceți de la o extremă la alta și să începeți să-l pedepsiți ori să fiți prea severi cu el. Nu, trebuie doar să găsiți calea de mijloc. Fiecare copil trebuie să fie tratat în mod individual, să aveți propria Dumneavoastră metodă de educație, care vă va ajuta să creșteți și să educați o persoană corectă și omenoasă.

Ce părere aveți despre acest articol? Credeți că educația liberală le face mai mult rău decât bine copiilor? Scrieți-ne în comentarii!