Programul lucrărilor pentru construcția unei case – iată când trebuie începute lucrările și cum se desfășoară!

Cei care stau la bloc probabil visează să aibă propria lor casă. Să fie spațioasă, cu o curte mare și cu o grădină de zarzavaturi. Pentru a ajunge să locuiți în propria casă trebuie să parcurgeți câțiva pași importanți. Unii de o durată mai mică, alții mai lungă. De aceea, este important să cunoașteți care este momentul potrivit pentru a începe construcția.

Programul lucrărilor pentru construcția casei

Pentru construcția unei case avem nevoie, în primul rând, de autorizația de construcție. Conform legii 50 care a intrat în vigoare anul trecut, pentru o casă cu parter construită în mediu rural nu este nevoie de diriginte de șantier, deci se face în regie proprie.  De asemenea, în zonele rurale există posibilitatea de a ajunge la o înțelegere cu primăria pentru a demara lucrările în timp ce se perfectează actele necesare. În alte cazuri, având în vedere sistemul birocratic din România obținerea autorizației poate dura de la 2 până la 3 luni, uneori chiar 5-6 luni. Însă este o perioadă suficientă pentru a permite începutul lucrărilor de construcție în paralel cu evaluarea dosarului.

Dosarul de evaluare trebuie să conțină un proiect-concept. Pentru aceasta va fi contactată o companie de proiectare. Ulterior, în funcție de preferințele clientului se elaborează proiectul tehnic, proiectul necesar pentru obținerea autorizației de construcție. Potrivit proiectului tehnic constructorul întocmește oferta de preț.

Specialiștii recomandă ca depunerea dosarului pentru obținerea autorizației de construcție să fie depus toamna spre iarnă, astfel încât în februarie să fie gata, iar în martie să începeți lucrările. Construcția casei, cel mai potrivit, este să înceapă primăvara devreme. Se poate și primăvara târziu. Totul, însă, depinde de complexitatea casei. De exemplu, o casă cu o suprafață de 200 m² cu etaj, poate fi realizată în perioada mai-septembrie, însă casa este fără finisaje. Plus, structura poate dura de la 2 la 4 luni, în funcție de echipa de execuție. Finisajele pot dura până la jumătate de an, depinde de preferințele clientului.

În cazul în care nu ați reușit și doriți să începeți construcția în luna august, veți depinde în mare parte de mama natură, deși în ultimii ani toamnele nu au fost ploioase. Astfel, structura casei poate fi încheiată până la sfârșitul lunii noiembrie. Specialiștii nu recomandă începerea lucrărilor mai târziu de septembrie.

Unul dintre specialiști ne-a atenționat despre vorbele din popor, precum că o casă este binevenit „să se așeze” peste iarnă. Nu le dați crezare, sunt vorbe goale. Dacă ar fi un bloc locativ, atunci există probabilitatea să se lase fundația cu 1-2 cm, însă nu și în cazul unei case.

În procesul de construcție pot interveni diferite situații, iar un constructor cu experiență va putea să le remedieze. De exemplu, lucrările de fațadă trebuie efectuate la temperaturi moderate, deoarece dacă valorile sunt foarte ridicate aceasta riscă să crape. Instalațiile electrice și sanitare se fac imediat după ridicarea casei la roșu, apoi după 10-20 de zile finisați pereții și pardoselile.

 

Sursa: casepractice.ro