Program pentru curățenie: zilnic, săptămânal, lunar sau anual. Unde și cât de des trebuie să faceți curățenie.

Fie că ne place sau nu, curățenia este o parte integrantă a vieții fiecărei persoane, care are grijă de propria sănătate și igienă. De regulă, oamenii acordă atenție curățeniei umede (spală podeaua sau șterg praful), dar sarcinile mai serioase sunt lăsate pentru o zi deosebită – curățenia generală! Oare este corectă această abordare? Se pare că diferite locuri și obiecte din casă necesită o atenție și o frecvență de curățare diferită. Din acest articol veți afla care sunt locurile de care nu este necesar să vă atingeți chiar și jumătate de an sau un an și care sunt locurile, care necesită o îngrijire zilnică.

Am decis să vă prezentăm toată informația cu ajutorul desenelor, care vă vor ajuta să aflați unde și cât de frecvent trebuie să faceți curățenie. Citiți cu atenție această informație pentru a păstra curățenia în casă. Pentru început trebuie să știți că există 8 categorii de curățenie: zilnică, o dată pe săptămână, o dată la două săptămâni, o dată pe lună, o dată la două luni, o dată în trimestru, de două ori pe an și o dată pe an.

De ce?

Cu vesela, credem că este totul clar, ea în general nu trebuie niciodată să se fie murdară. Îndată după ce mâncați trebuie să faceți ordine pe masă și să spălați toată vesela. Prosoapele de bucătărie, de asemenea trebuie să fie schimbate zilnic, chiar dacă la prima vedere par a fi curate. Dacă aveți o familie mare, atunci pe parcursul zilei pe aceste prosoape se acumulează mult mai mulți microbi. Masa de bucătărie – ca și vesela trebuie menținută în curățenie. Bolurile din care mânîncă animalele pot atrage diverse insecte dăunătoare, desigur în cazul dacă sunt mereu murdare. Mâncarea din ele poate să se altereze, de aceea trebuie să aveți grijă ca aceste vase să fie mereu curate.

De ce?

Nu este un secret că pe vasul de toaletă se acumulează foarte multe bacterii, deci este obligatoriu să curățați vasul de toaletă cel puțiun o dată pe săptămână. Praful și grăsimea se depun și pe ușile dulapurilor de bucătărie, de aceea este important să curățați atât interiorul cât și exteriorul acestor dulapuri. Pe mobila tapițată foarte repede se strânge praful și părul animalelor de companie (dacă există), deci trebuie să curățați și aceste locuri. Baia, la fel este un loc unde mereu se adună multe bacterii, de aceea nu uitați să spălați acest loc, mai ales că aici vă dezgoliți! În ceea ce privește găleata de gunoi, totul este evident, bacteriile și murdăria se acumulează în acest loc, de aceea găleata de gunoi trebuie spălată bine.

De ce?

Întrerupătoarele sunt obiectele pe care le atingem foarte des, și nu întotdeauna cu mâinile curate, de aceea trebuie să le ștergeți. Covorașul din baie – este locul în care poate apărea chiar și mucegaiul, ca să nu mai vorbim de murdărie și microbi. Draperiile îmbibă mirosurile și acumulează praful, de aceea trebuie să le spălați nu mai rar decât o dată la două săptămâni. Această regulă este actuală, mai ales pentru perdeaua din baie. Locul unde doarme animalul de companie adună praf, mătreață, murdărie și păr, de aceea nu trebuie să uitați să-l curățați periodic. Mânerele ușilor pe care le atingeți zilnic, trebuie spălate cu aceeași regularitate, deoarece sunt locul unde se acumulează mulți microbi.

De ce?

Curățenia lunară a aspiratorului va crește eficiența lui. Pe pereții canalului de scurgere al chiuvetei se adună foarte multe reziduuri și grăsimi, de aceea trebuie să curățați și aceste locuri. Mașina de spălat vase acumulează murdărie, grăsime și resturi alimentare, care pot fi cauza unui miros neplăcut. Jucăriile pentru copii adună praful și bacteriile, de aceea nu trebuie să uitați să le spălați. Pentru a elimina toate depunerile, trebuie să curățați aparatul de cafea o dată pe lună.

De ce?

Pentru a reduce riscul de incendiu trebuie să nu uitați să curățați spațiul de sub mașina de spălat și după mașina de spălat, deoarece în aceste locuri se adună multe gunoaie. Ventilatorul acumulează praful, de aceea trebuie să fie curățat periodic. Aceeași regulă este valabilă și în cazul jaluzelelor.

De ce?

Pe aragaz și în cuptor deseori rămân urme de alimente, de aceea nu trebuie să uitați să păstrați aceste locuri curate. Cărțile la fel au nevoie de o îngrijire deosebită. Trebuie să le ștergeți și să le răsfoiți periodic cu o mișcare rapidă, astfel încât praful să se scuture. Pentru a preveni deformarea coperților cărților, schimbați periodic cărțile cu locul. Nu uitați să mențineți în curățenie și spațiul de sub ghiveciurile cu flori, deoarece suprafața de sub ele se poate întuneca. Hota trebuie curățată deoarece în ea se adună praful și grăsimile. Frigiderul trebuie spălat pentru a scăpa de bacteriile acumulate.

De ce?

Lămpile și corpurile de iluminat trebuie șterse de praf, deoarece acesta poate reduce cantitatea de lumină emană cu 30%! Pentru ca salteaua să nu se deformeze trebuie să o întoarceți pe cealaltă parte. Spălați bine para de la duș pentru ca ea să nu se înfunde. Pernele și plapumele trebuie spălate deoarece și în ele se acumulează praful.

De ce?

Mașina de spălat trebuie curățată o dată pe an, deoarece în această perioadă a fost folosită pentru a spăla tot felul de lucruri murdare. Dacă nu este întreținută corect în mașina de spălat poate să apară chiar și un miros neplăcut. Covoarele de asemenea reușesc pe parcursul unui an să acumuleze murdărie și praf, de care trebuie să scăpați. Hornul (pentru cei care locuiesc într-o casă privată) trebuie curățat, deoarece dacă este foarte înfundat, poate fi cauza unui incendiu. Boilerul trebuie de asemenea curățat o dată pe an, pentru ca aparatul să funcționeze în regim normal o lungă perioadă de timp.  Dacă nu știți cum să faceți acest lucru, atunci urmați următorii pași: deconectați boilerul și opriți apa rece. Deschideți robinetul de apă caldă pentru a elibera presiunea în interiorul rezervorului. Conectați furtunul la duză și scurgeți toată apa din boiler.

Păstrați aceste planșe pentru a vă reaminti periodic când și unde trebuie să faceți curățenie și cel mai important „de ce”. Mențineți locuința curată!