Plantarea semințelor de roșii pentru răsad. Un îndrumar pas cu pas

Cultivarea roșiilor începând de la semințe nu este atât de dificilă. Însă o bună parte din succes depinde de plantarea corectă a semințelor pentru răsad și primele îngrijiri acordate plantulelor. În acest articol vă vom relata despre toate aceste etape.

În primul rând trebuie să selectați soiul potrivit. Roșiile sunt amatoare de căldură, de aceea într-o zonă cu climă instabilă vor rezista doar cele rezistente la frig. Celelalte se îmbolnăvesc sau pur și simplu nu fac roșii. Astfel, alegeți cu mare atenție soiurile și optați pentru cele mai puțin pretențioase.

Perioadele de plantare a roșiilor pentru răsad

De obicei, pe ambalaj este indicată perioada de plantare a soiului respectiv. Dacă nu este indicată o anumită perioadă, atunci atrageți atenție la termenul de coacere a roșiilor.

Roșiile timpurii se plantează aproximativ cu 100-110 zile până la recoltarea lor, dintre acestea aproximativ 7 zile revin apariției plantelor. Semințele de soiuri medii se plantează cu 120 de zile înainte, iar cele târzii cu 130-140 de zile până la recoltare.

Pregătirea semințelor pentru plantare

Dacă pe ambalajul semințelor nu este indicat dacă au fost tratate cu fungicide, atunci dezinfectați-le singuri. Țineți-le în soluție roz-închis de permanganat de potasiu timp de 20-30 de minute. Apoi clătiți-le cu apă și uscați-le puțin.

Bine de știut! Puneți semințele într-un tifon și apoi înmuiați-le în soluție pentru a nu le „pescui” ulterior.

Dacă semințele au fost tratate de producător, țineți-le doar jumătate de oră în apă curată de temperatura camerei, deoarece semințele hidratate răsar mai repede.

Mai mult, plantele vor răsări mai repede dacă veți încolți semințele în prealabil. Înveliți semințele în tifon, pânză de bumbac sau prosop de hârtie, apoi puneți-le într-o pungă de plastic și puneți-le la un loc cald. Verificați permanent semințele și mențineți umiditatea corespunzătoare.

Când semințele vor înmuguri (de obicei după 3-5 zile), puteți să le plantați. Totodată, selectați semințele care nu s-au desfăcut, deoarece există probabilitatea că ele sunt seci.

Plantarea semințelor pentru răsad

Cumpărați din magazinele specializate sol destinat anume pentru creșterea răsadurilor de legume și drenaj, de exemplu keramzit. Puteți să-l înlocuiți cu coji de ou.

Alegeți recipientele potrivite. Roșiile pot fi crescute în păhăruțe de plastic separate, ghivece de mărime medie, caserole sau în recipiente speciale pentru răsaduri.

La baza recipientul puneți un strat de drenaj de 1-2 cm, acoperiți-l cu sol și udați-l cu apă caldă.

Când apa se va absorbi, faceți niște adâncituri de aproximativ 1 cm și plantați semințele. Dacă aveți recipiente separate, puteți pune câte două semințe în caz că una nu va răsări. Dacă aveți un recipient mai mare, plantați semințele în șanțuri la o distanță de 4 cm între ele, iar între semințe 2 cm.

Apoi presărați peste semințe un strat subțire de sol fertil. Dacă solul este mai uscat, pulverizați-l cu apă.

Apoi acoperiți recipientul cu folie de plastic sau un capac de plastic și puneți-l într-un loc cald (temperatura de 22-25°C) și bine iluminat. Când vor apărea primele frunzulițe, scădeți temperatura la 17-18°C.

După germinație multe plante pier din cauza că sunt afectate de diferite ciuperci, sporii cărora se află în sol. Pentru a evita pierderea plantelor, înainte de plantare trebuie să tratați solul (indiferent dacă solul e din grădină sau cumpărat). După plantare pulverizați suprafața solului cu preparate antifungice.

Răsadul de roșii trebuie să fie la lumină aproximativ 12 ore pe zi, de aceea veți avea nevoie de o lampă specială pentru iluminare. Verificați în permanență semințele și pulverizați solul cu apă dacă se usucă.

Dacă ați plantat semințele într-un sol fertil, răsadul nu va avea nevoie de îngrășăminte până la etapa de ciupire. Micile plante au nevoie doar de o bună iluminare, căldură și umezeală. În caz de insuficiență de lumină, plantele pot să se întinde.

Unul dintre cititori ne-a spus că el nu iluminează suplimentar plantele, acestea sunt amplasate la un loc însorit. Plantarea răsadului de ardei, roșii și în special vinete o încep după 40 de zile de la Revelion în următoarea ordine: vinete-ardei-roșii.

Vă dorim să creșteți un răsad sănătos și să aveți o recoltă bogată!