Plantarea mixtă: alegem cei mai buni ”vecini” pentru plante

Unele plante nepretențioase se pot dezvolta ușor în vecinătatea oricăror “confrați”. Dar din păcate nu toate plantele sunt atât de prietenoase, fiind mult mai selective în privința relației cu “vecinii”. Astăzi vom vorbi despre plantarea mixtă și vom afla care culturi pot fi combinate și care, dimpotrivă, nu ar trebui plantate alături.

Un exemplu clasic al plantării mixte este practica amerindienilor de a cultiva împreună porumb, bob și dovleac. Astfel porumbul, fiind o plantă înaltă cu multe frunze, protejează vecinii de razele solare, dovleacul previne creșterea buruienilor, iar bobul îmbogățește solul cu azot. Iată și alte exemple de plantare mixtă de succes.

Vinete

Această cultură se simte foarte bine alături de fasole, care resping gândacii de Colorado. Cimbrul și mazărea sunt de asemenea buni vecini cu vinetele.

Pe de altă parte prezența în apropiere a castraveților, roșiilor și cartofilor nu este recomandată. O astfel de vecinătate reduce cantitatea și calitatea recoltei.

Bob

Bobul se împacă bine cu multe culturi: castraveți, tomate, porumb, ridiche, spanac, muștar. Există și un șir de ierburi ce au efect benefic asupra bobului, cum ar fi busuiocul, limba-mielului, levănțica, sovârful, rozmarinul sau coada-șoricelului.

Totodată bobul nu trebuie plantat în vecinătatea cepei, usturoiului, mazărei sau pelinului.

Viță de vie

Creșterea strugurilor este stimulată mai ales de ridiche, dar buni vecini pentru ei ar fi și morcovul, fasolea, secara, cartofii sau sfecla. În schimb apropierea de unele culturi ca ceapa, orzul, soia și mai ales varza poate fi dăunătoare pentru vița de vie.

Mazăre

Mazărea crește foarte bine în apropierea morcovului, ridichii, castraveților, rapiței sau pătrunjelului. Vecini nepotriviți ar fi ceapa, usturoiul, tomatele, pelinul și fasolea.

Varza și broccoli

Un ansamblu foarte eficient îl alcătuiesc varza, fasolea și țelina, care protejează varza de dăunători. În afară de aceasta varza și broccoli se simt bine alături de mazăre, castraveți, morcov, spanac și roșii. Mărarul are un impact deosebit de benefic, îmbunătățind gustul verzei și protejând-o de dăunători. Un rol de protecție l-ar avea și unele ierburi ca cimbrul, salvia, rozmarinul, minta sau mușețelul.

Cartofi

Cei mai buni vecini pentru această cultură ar fi spanacul, bobul și fasolea. Cea din urmă îmbogățește solul în azot și are efect repelent împotriva gândacilor de Colorado. Dacă acești dăunători sunt deosebit de insistenți, plantați lângă cartofi cătușnică, coriandru, caneluță, vetrice sau craiță.

De altfel cartofii nu sunt foarte pretențioși în privința vecinilor, printre care am putea enumera doar pepenii, castraveții, sparanghelul, floarea soarelui și țelina.

Căpșună

Se recomandă plantarea căpșunii alături de fasole, spanac sau pătrunjel, dar s-ar împăca bine și cu alte culturi: usturoi, ceapă, ridiche, sfeclă, mărar sau salate. Nu este indicată învecinarea căpșunilor cu hreanul.

Ceapă

O variantă ideală ar fi morcovul. Aceste culturi se protejează reciproc împotriva dăunătorilor. Datorită formei sale compacte, ceapa se simte foarte bine când e plantată printre rândurile altor culturi: sfeclă, castraveți, căpșuni, spanac sau ridiche. În schimb este contraindicată învecinarea cepei cu fasolea, sparanghelul, salata și mazărea.

Morcov

Această cultură se simte bine în vecinătatea multor culturi, dar în mod special putem menționa ceapa, mazărea și spanacul. În schimb nu se recomandă plantarea sa alături de mărar, anason, țelină sau pătrunjel.

Castraveți

Castraveții sunt vecini buni cu bobul, varza, fasolea, țelina, sfecla, salata, usturoiul, ceapa, spanacul, feniculul, mărarul, busuiocul și maghiranul. Unicii vecini nerecomandați pentru castraveți sunt tomatele și cartofii.

Ardei

Ardeiul se simte bine în apropierea vinetelor, guliei, tomatelor, busuiocului și cimbrului. Contraindicată este plantarea sa alături de fenicul, fasole și sfeclă.

Ridiche

Ridichea crește foarte bine alături de roșii, spanac, pătrunjel, ceapă, usturoi, varză, căpșuni și mazăre. Totuși cei mai buni vecini pentru ridiche sunt salatele și fasolea, căci ele o protejează de dăunători.

Totodată nu se recomandă plantarea ridichii alături de dovlecei, hrean, castraveți, busuioc sau hisop.

Rapiță

Rapița capătă un gust plăcut dacă e crescută alături de mazăre, salată, maghiran, ridiche, țelină sau spanac. În schimb evitați vecinătatea sau cu muștar, roșii și varză.

Sfeclă

Sfecla se simte foarte bine alături de cartofi, roșii, fasole și spanac – toate aceste culturi stimulează reciproc creșterea. În plus sfecla este benefică pentru salată și ridiche, dar crește bine și împreună cu ceapa, usturoiul, castraveții, căpșunile sau țelina. Dar evitați să o plantați alături de porumb, arpagic și pătrunjel.

Țelină

Țelina formează un duet superb cu varza, care îi stimulează creșterea și pe care țelina o protejează de dăunători.

Vecini foarte buni pentru această cultură ar fi tomatele, spanacul, castraveții, sfecla, salata, arpagicul și fasolea. În schimb învecinarea cu porumbul, cartofii, pătrunjelul și morcovul nu este recomandată.

Tomate

Roșiile cresc bine alături cu țelină, ridiche, porumb, salată, varză, usturoi, morcov, arpagic, sfeclă, spanac, fasole sau pătrunjel, dar și unele ierburi ca busuioc, melisă, mintă, salvie, cimbru și mai ales urzică.

De evitat ar fi plantarea roșiilor împreună cu gulia, fenicul și mărar.

Dovleac

Această cultură se recomandă a fi crescută în vecinătatea porumbului, care o îi ține umbră și protejează de supraîncălzire.

În schimb evitați cultivarea dovleacului alături de tomate, castraveți, vinete, cartofi, ardei și mai ales dovlecei, care se interpolenizează cu dovleacul, putându-se obține un fel de hibrid cu proprietăți gustative scăzute.

Fasole

Aceasta e o plantă destul de prietenoasă, crescând bine alături de cimbru, ridiche, varză, porumb, țelină, castraveți, cartofi, tomate, sfeclă, salată, căpșuni și spanac. Fasolea e o bună sursă de azot, care stimulează creșterea acestor plante.

În schimb evitați asemenea vecini ca ceapa, usturoiul, feniculul și mazărea.

Usturoi

Vecini buni pentru usturoi ar fi tomatele, sfecla, morcovul, castraveții sau căpșunele. În schimb fasolea, mazărea și varza au un impact negativ asupra usturoiului.

Pentru a vă fi mai ușor să rețineți aceste informații, noi am pregătit pentru dvs. un tabel simplu, pe care îl puteți păstra și utiliza atunci când vă planificați grădina pentru următorul sezon.

Sperăm că articolul nostru va fi util pentru dvs. și prietenii dvs. în gospodărie. Vă dorim o recoltă cât mai bogată!