Dacă vrei să separi camera în zone funcționale, folosind niște artificii simple și ușoare, sau să ascunzi din câmpul vizual anumite elemente din încăpere, perdeaua de tip macrame este o soluție excelentă. În imaginea de mai jos perdeaua a luat locul unei uși de debara, care s-a stricat și stăpânii nu au mai vrut s-o repare.
Cea mai reușită alegere este să faceți o perdea macrame de culori deschise (alb sau bej), alegând un design interesant, texturat și ușor. În cazul de față s-a optat pentru o perdea macrame făcută din sfori subțiri.
Tehnica acestei broderii este relativ simplă, tot ce trebuie să faceți este să deprindeți nodurile de bază. Vă prezentăm instrucțiunea detaliată de confecționare a unei perdele macrame.
Perdele cu broderie de tip macrame
Legați în același nod 4 sfori lungi și fixați-l de panou folosind un ac. Celălalt capăt al celor două sfori din mijloc la fel trebuie fixate la un loc.
Treceți sfoara din partea dreaptă peste cele din mijloc, apoi sfoara din stânga treceți-o pe sub sforile din mijloc și treceți capetele acestora prin buclele obținute.
Strângeți bine nodul obținut. Acum se fac urmează aceeași pași, dar se inversează sensul sforilor: cea din dreapta se trece pe sub cele din mijloc, iar cea din stânga – pe deasupra. Capetele se trec prin bucle și, atenție, se strânge nodul la distanța care va reprezenta pasul ornamentului. Asta e partea care necesită exactitate și atenție maximă!
Repetați acești pași cu alte 4 sfori. Astfel obțineți două seturi alăturate a câte 4 sfori. Acum luați câte două din sforile învecinate din cele două seturi, obținând astfel un alt grup din 4 sfori.
Repetați pașii de formare a nodurilor cu acest grup nou: sforile din mijloc rămân fixate, sfoara din dreapta trece peste acestea, cea din stânga – pe sub ele. Capetele se trec prin buclele formate.
Strângeți nodul la distanța potrivită. Apoi repetați mișcările în sens simetric: sfoara din stânga se trece peste cele din mijloc, iar cea din dreapta pe sub ele și se strânge nodul.
Repetați aceiași pași, formând noduri de-a lungul sforilor pe distanța de care aveți nevoie.
În cazul nostru s-au făcut 14 seturi a câte 4 sfori de 2,5 metri fiecare. De altfel e foarte comod de lucrat când cele 4 sfori sunt de fapt 2 sfori îndoite în jumătate.
Capetele libere ale sforilor ar trebui înfășurate cu bandă adezivă de culoare corespunzătoare, ca firul să nu se despice și în general ca perdeaua să fie mai rezistentă.
Am obținut un obiect de decor superb și foarte funcțional.
Superb, nu-i așa?