Părinții comit o mare greșeală atunci când le cer copiilor să fie eminenți! Citiți și încercați să țineți cont de acest lucru.

Foarte mult ne dorim să avem niște copii deștepți și fericiți! Uneori această dorință ne orbește complet și comitem greșeli fatale în educația lor. Una din cele mai grave este să-i cerem copilului să aibă note excelente în agendă, să-i spunem că viitorul lui depinde de ele sau să-i promitem în schimb o excursie vara la mare. La prima vedere ce ar putea să i se întâmple copilului dacă va studia bine și va obține o diplomă cu note mari pentru a fi admis la facultate?

Redacția noastră a dat de o postarea a Elenei Kucherenko, mamă cu mulți copii, în care explică motivul pentru care este atât de periculos să le cerem copiilor să aibă note excelente. „Când fiica noastră cea mai mare Varya a mers la școală, am făcut o greșeală teribilă, pe care încercăm să o corectăm până acum. I-am spus că eu am fost o elevă eminentă și aștept același lucru de la ea”.

Vă sfătuim pe toți să vă gândiți la acest lucru!

Notele și rezultatele copilului

„Varya a învățat foarte bine, ne povestea mereu despre succesele sale, ne bucuram cu toții de notele pe care le avea, ne mândream cu ea… nu-i verificam deloc caietele, ca să nu mai vorbim despre agenda electronică. Dar într-o zi am luat un caiet, l-am răsfoit și am găsit o notă de „6” mâzgălită cu creionul.

– Varya, ce s-a întâmplat? – Am întrebat-o sever. Fiica mea a început a plânge și a recunoscut că îi era frică că voi afla și o voi certa. De era măcar o notă de „8”…, dar chiar „6”! – Ai spus că trebuie să fiu o elevă eminentă!

Fiica mea se temea să-mi spună că nu i-a reușit ceva la școală, înțelegeți? Eu însămi, cu mâinile mele, am construit între noi acest zid al fricii și al neîncrederii. La ce ar fi dus acest lucru în cele din urmă, mi-i frică și să-mi imaginez. Dacă nu răsfoiam atunci acel caiet? Sincer, în acel moment eram chiar confuză și nu știam ce să fac. Am luat pur și simplu și am îmbrățișat-o, i-am spus că o iubesc și am rugat-o să nu mă mintă niciodată. Și să nu-i fie frică. Apoi a mers în altă cameră să analizeze cele întâmplate. Și să plângă.

Deci, această femeie ar fi putut crea o barieră între ea și fiica ei, dar a înțeles-o la timp. Când îi cerem ceva unui copil, trebuie să următoarele: acest lucru îi trebuie copilului sau părintelui? Da, și fiecare dintre noi înțelege că nu sunt importante notele ci cunoștințe. Dar, din anumite motive, începem să-i cerem, s-l certăm, să-i interzicem. Și acest lucru, la rândul său, îi distruge psihicul copilului și încrederea în noi.

Renumitul psiholog Mikhail Labkovsky îi sfătuiește, la seminarele sale, pe părinți să nu discute despre școală. Felul cum învață copilul îl privește doar pe el. Este mai bine să vorbești cu el despre viață decât să-l cerți pentru o notă mai rea primită la matematică sau la literatură. Este important ca el însuși să conștientizeze care-i sunt interesele și să se dezvolte în această direcție. În loc să recitească romanul „Război și pace” mai bine ar face experimente la fizică, disciplina sa preferată.

Cel mai rău lucru este atunci când părinții înșiși au fost elevi eminenți, dar nu au reușit să obțină prea mari succese în viață. Ei nu și-au găsit rostul, au un post de lucru care nu le este pe plac, nu vizitează locurile pe care și le-ar dori, fac cumpărături după posibilitățile financiare pe care le au. Și copiii lor sunt forțați să studieze bine ca măcar ei să obțină ceva în viață. Doar că ei pur și simplu se contrazic, pentru că pentru copii este mai important exemplul concret pe care-l au de la părinți, nu povestirile și cerințele lor.

La urma urmei, puteți observa chiar din experiența proprie. Oare chiar numai elevii eminenți o duc bine? Suntem siguri că printre aceștia se numără și cei care au devenit dependenți de alcool sau care lucrează de dimineață până seara ca să-și poată asigura strictul necesar.

Dar unii dintre elevii care au învățat mai rău poate au devenit sportivi, oameni de afaceri, politicieni, modele, artiști. Și nu trebuie să neglijăm cazurile, frecvente de altfel, când un copil terorizat de faptul că părintele său prea sever va afla despre vreo notă mai joasă primită sau că nu a fost admis la facultate ajunge în pragul sinuciderii.

În cazul în care copilul dumneavoastră are emoții mari înaintea de fiecare evaluare și tremură până i se comunică rezultatele acesteia, până în momentul absolvirii va fi deja distrus psihic. Dar când va trebui să se confrunte cu dificultățile vieții, se va transforma, pur și simplu, într-un nevrotic. Când copilului îi reușește să învețe cu ușurință orice disciplină și studiază studiază cu plăcere, este foarte bine, dar atunci când i se cere și, în plus, este certat pentru orice greșeală nu este bine deloc.

Nu vă distrugeți copilul și nu-i cultivați frica în el din fragedă copilărie. Încercați să-i fiți prieten apropiat, nu doar un părinte care îl hrănește, îl îmbracă și-l ceartă mereu. Dacă îi veți cultiva talentele el va deveni, cu siguranță, o persoană de succes în viitor, nu-i va fi frică de eșecuri, dar va urma cu încredere visul său.

„Lucrul cel mai important de care mi-am dat seama că nu trebuie să-i certăm pentru rezultatele obținute la școală. Trebuie să-i iubim, să-i ajutăm, să-i susținem, să avem încredere în copilul nostru, în oricare copil. Și sa facem în așa fel ca și el să aibă încredere în noi: în mama și în tatăl său. Dar nu să se teamă de noi.”

Scrieți-ne în comentariile dumneavoastră dacă sunteți de acord cu faptul că un copil nu poate fi obligat să fie un elev excelent în școală. Și, de asemenea, distribuiți și prietenilor dumneavoastră acest articol util!