Otrava este în mintea noastră. O pildă ruptă din realitate!

În China Antică fata care se mărita trăia în casa soțului său și îi slujea lui și mamei lui. Odată s-a întâmplat că o fată, după nuntă, nu mai putea suporta reproșurile soacrei sale și a hotărât să scape de ea.

Fata a mers la un vânzător de plante medicinale, acesta fiind prieten cu tatăl fetei. Ea i-a spus:

– Nu o mai suport pe soacra mea. Ea mă înnebunește. V-aș ruga să mă ajutați? Vă plătesc din plin.

– Cu ce vă pot ajuta? a întrebat vânzătorul.

– Vreau să-mi dați vreun venin. O voi otrăvi și voi scăpa de toate necazurile, a spus ea.

Bărbatul s-a mai gândit și i-a spus:

– Bine, te voi ajuta. Însă trebuie să înțelegi două lucruri. În primul rând, nu-ți poți otrăvi soacra deodată, deoarece oamenii din jur își vor da seama că tu ai făcut asta. Eu îți voi da niște plante care o vor ucide pe soacră treptat și nimeni nici nu se va gândi că tu ești vinovata.

În al doilea rând, pentru a îndepărta orice bănuieli de la tine, trebuie să nu te mai mânii pe ea, învață-te să o respecți, să o iubești, să o asculți și să fii răbdătoare. Atunci nimeni nu te va învinui când va muri.

Fata a fost de acord cu toate condițiile, a luat plantele și a început să le adauge în mâncarea soacrei. Mai mult, ea a învățat să se autocontroleze, să asculte de soacră și să o stimeze.

Soacra văzând că nora și-a schimbat atitudinea față de ea, a început să o iubească din toată inima. Ea spunea tuturor că nora ei este cea mai bună noră la care poți visa.

Peste jumătate de an, relații dintre ele au devenit foarte apropiate, la fel ca dintre mamă și fiică. Într-o zi fata a venit la vânzătorul de plante și îl implora:

– Vă rog foarte frumos, salvați-o pe soacra mea de otrava pe care eu i-am dat-o. Eu nu mai vreau să scap de ea. Ea a devenit cea mai minunată soacră și eu o iubesc.

Bărbatul s-a încruntat și a răspuns:

– Fii pe pace, nu ți-am dat nici un venin! Ceea ce ți-am vândut sunt doar niște condimente. Otrava era doar în capul tău și tu însăți ai scăpat de ea.