Orhideea a înflorit, ce e de făcut mai departe? De șapte ori măsoară și o dată taie…

Ce e de făcut în cazul în care orhideea a înflorit, dar începe să se usuce? Există trei soluții alternative.

De regulă orhideea apare în casă în toată splendoarea. Un timp îndelungat ea îl bucură pe noul stăpân cu o înflorirea sa excepțională. Dar ce putem face când această perioadă se încheie?

Priviți cu atenție floarea și atrageți atenția la noduri: dacă acestea sunt îngălbenite sau uscate, șansele că ele vor da floare sunt minime. În acest caz cel mai indicat este să faceți tăierea florii, iar locul cel mai potrivit este la 1,5-2 cm deasupra oricărui nod, unde va fi sursa unei noi inflorescențe. Locul tăieturii trebuie prelucrat neapărat cu cărbune de lemn.

Există cazuri când pe tijă pur și simplu nu sunt noduri. Atunci cea mai bună soluție este să nu interveniți în nici un fel. Spre deosebire de alte plante, în cazul orhideei tăierea florii uscate nu este o condiție obligatorie, căci ea continuă să fie o sursă de energie pentru plantă.

Uneori perioada de înflorire se încheie, iar tija plantei continuă să fie verde și să crească. În asemenea cazuri specialiștii recomandă tăierea orhideei deasupra celui de-al treilea nod. În acest fel tija nu va mai consuma cantități prea mari de energie și planta se va concentra asupra întării rădăcinilor și pregătirii pentru viitoarea înflorire.

Uscarea prematură a florilor

Cauza acestui fenomen neplăcut este ascunsă în rădăcina plantei, urmăriți atent starea acesteia. Dacă rădăcinile au o culoare argintie deschisă, înseamnă că planta este în perioada de odihnă. Culoarea verde a lor este caracteristică pentru perioada de creștere. Dar dacă există semne de mucegai sau putrefacție, orhideea trebuie mutată de urgență în alt ghiveci.

Apropo, cea mai potrivită perioadă pentru mutarea florii este tocmai după încheierea perioadei de înflorire. Pentru a muta floarea veți avea nevoie de un ghiveci cu pereți netezi și găuri de drenare mari, sol proaspăt și foarfece de grădină.

Cinci reguli de bază pentru o mutare corectă a orhideei:

1. Scoateți cu maximă atenție floarea din vechiul ghiveci. S-ar putea să aveți nevoie de o udare suplimentară a solului.

2. Spălați, uscați și verificați starea sistemului de rădăcini. Toate rădăcinile mucegăite sau vătămate trebuie înlăturate folosind foarfece de grădină dezinfectat.

3. Prelucrați locurile tăierii cu cărbune de lemn.

4. Așezați planta în solul proaspăt la același nivel ca și în vechiul ghiveci.

5. Nu vă grăbiți să udați floarea. E mai indicat să o stropiți cu apă caldă și să puneți ghiveciul nou într-un loc întunecos pentru 1-2 săptămâni. În acest fel floarea se va adapta mai repede la noul ghiveci.

Dar poate ar fi cazul să nu vă grăbiți cu mutarea florii și să atrageți atenția la udare? Când orhideea nu are suficientă umiditate, florile sale încep să se usuce.

Evident încetarea înfloririi este un proces firesc și de multe ori arată că floarea a intrat în perioada de odihnă. Dar asta nu înseamnă că ea nu mai are nevoie de grija dvs.! Reduceți frecvența de udare a florii, așezați-o într-un loc întunecos și încetați orice fel de fertilizări. De regulă perioada de odihnă durează circa 6 luni, dar dacă ea nu are parte de o îngrijire adecvată în această perioadă, s-ar putea să nu o mai vedeți înflorită niciodată.

Câteva idei și recomandări pentru creșterea orhideelor

Orhideea este o plantă epifit, căreia în timpul răsădirii i se pot crea condiții asemenea celor naturale pentru a crește floarea nu în ghiveci, ci pe un suport de lemn. Pentru asta se folosește scoarța de pin.

Făcând un suport din scoarță de pin fiartă, legați planta de această structură și așteptați să se adapteze la noul loc. O condiție importantă pentru asta ar fi umiditatea ridicată în încăperea respectivă.

Speciile de orhidee la care principalul element este frunza cresc foarte bine în acvariu, vază sau alte recipiente de sticlă. Și în acest caz umiditatea ridicată este o condiție esențială.

Dacă faceți mutarea orhideei nu uitați că adaptarea sa la noul loc poate lua ceva timp, de aceea s-ar putea ca următoarea înflorire să fie întârziată.

Orice soluție ați alege, nu uitați că înainte de toate orhideea are nevoie de atenția și grija dvs.!